Ga direct naar inhoud

De overgang naar duurzaam ondernemen: 5 tips

De omslag maken naar een duurzame bedrijfsvoering wordt steeds belangrijker. Als ondernemer zet je niet alleen in op verduurzamen voor het milieu. Ook wettelijk ben je steeds vaker verplicht om maatregelen te nemen. Maar hoe weet je wat duurzaam is? En hoe pak je dat als ondernemer aan? In deze blog lees je 5 tips die je helpen met een soepele overgang naar duurzaam ondernemen.

De betekenis van duurzaam

Duurzaam betekent ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast ’. Omdat het klimaat onder druk staat wil de Rijksoverheid de omslag naar een duurzame economie versnellen. De actuele wet- en regelgeving rond het verduurzamen van je bedrijf wordt daarom steeds uitgebreider. Een goede manier om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen. Maar hoe ga je daar als ondernemer mee om?

Pieter Pot: een voorbeeld voor (toekomstige) duurzame bedrijven

Een heel succesvol bedrijf dat slim omgaat met duurzaam ondernemen is Pieter Pot. Bij deze online verpakkingsvrije supermarkt kopen ze producten op grote schaal in. En bezorgen ze deze in statiegeldpotten bij je thuis. Hun circulaire oplossing: ze nemen lege potten ook weer mee terug. Ze zijn er op deze manier op ingericht om afval te voorkomen.

In tegenstelling tot veel andere ondernemers is duurzaam ondernemen bij Pieter Pot echt onderdeel van het verdienmodel. Dat is bij veel bedrijven niet direct van toepassing. Wat als je een architectenbureau hebt? Grote bouwmachines verhuurt aan aannemers? Of bijvoorbeeld een webwinkel runt? Hoe kun je dan starten met verduurzamen?

Hoe starten met verduurzamen?

De klant vindt duurzaamheid gelukkig ook steeds belangrijker. Dat is fijn want maatschappelijk verantwoord ondernemen kan veel voordelen en positieve impact opleveren. Het is dus belangrijk om goed over verduurzamen na te denken en eventuele activiteiten met (potentiële) klanten te delen. Startpunt is dus: hoe belast je het milieu en de natuur zo min mogelijk? Bovendien kun je hier ook geld mee besparen. Benieuwd waar je nu mee moet beginnen? Onderstaande tips helpen je verder:

1. Houd je zelf up-to-date met wet- en regelgeving

Om in te spelen op duurzaamheid moet je vooral goed op de hoogte zijn van wet- en regelgeving. Zo is het vanaf juli 2021 verboden om wegwerpplastic te verkopen. Ook zijn er strenge stikstofmaatregelen bijgekomen in o.a. de industrie en de bouw. Deze maatregelen komen uit het klimaatakkoord. Voor een overzicht van alle maatregelen, persoonlijk advies en inspiratie van andere ondernemers kijk je op MKB Klimaatwerk. Met deze digitale tool ontdek je van welke regelingen jouw branche gebruik kan maken.

2. Kostenbesparing door minder energieverbruik

Kostenbesparing is de populairste reden voor het mkb om te beginnen met duurzaam ondernemen. Denk aan het besparen op je energierekening door computers na werktijd helemaal uit te schakelen. Ook kun je bewegingsschakelaars installeren om het licht niet onnodig aan te laten staan. Verder goed om eens te kijken naar het installeren van dubbelglas? En het is niet alleen goed voor de portemonnee en het milieu, het staat ook in de wet. Zo moet je kantoorpand van 100m2 of groter al voor 2023 voorzien zijn van energielabel C.

3. Duurzaam autogebruik

Autorijden is geen goedkope manier van vervoer. Daarnaast zorgt het ook voor te veel stikstof, fijnstof en CO2 in de lucht. Wegverkeer veroorzaakt ongeveer een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Daarom stimuleert de overheid elektrisch rijden. Dat staat in het klimaatakkoord. Zo zijn er milieuzones ingesteld in grote steden. En betalen eigenaren van dieselvoertuigen sinds 1 januari 2020 een fijnstoftoeslag van 15% en een accijnsverhoging. Ze betalen daarmee meer dan andere automobilisten. En voor elektrisch rijden kun je vaak subsidie krijgen. Dus ga naar die zakelijke afspraak met de elektrische auto, de fiets of het ov. Of werk wat vaker thuis.

4. Zoek een duurzame leverancier

Bedrijven moeten in 2021 71% van hun verpakkingen hergebruiken. Dat is toch super? Zeker omdat we toch vaak vinden dat er te veel verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Om écht een verschil te kunnen maken als duurzame ondernemer kijk je daarom naar je leveranciers. Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe partners, denk dan aan hun transport en verpakkingsmateriaal. Misschien lukt het wel om minder belastende producten in te kopen of bijvoorbeeld verpakkingen van karton in te zetten.

5. Hergebruik producten of grondstoffen

Voor een circulaire economie moeten producten en diensten ook circulair ontworpen worden. Dat betekent dat ze zo ontwikkeld worden dat ze eenvoudig te repareren zijn. En ook te recyclen en herbruikbaar zijn. De overheid is ook bezig om afval te voorkomen. Sinds 2 maart 2021 gelden hiervoor nieuwe, aangescherpte regels. Het hergebruiken van grondstoffen begint bij het juist scheiden van afval. Zo zorg je voor een samenleving waar we zuinig omgaan met grondstoffen.


Ondernemen doe je samen