Ga direct naar inhoud

Wat betekent vrij op naam?

Dit artikel gaat over Een nieuw huis binnen Wonen

Vrij op naam, je hebt de term vast een keer gehoord. Wat betekent vrij op naam, voor jou als verkoper? Kunnen alle huizen vrij op naam worden verkocht?

Wat is vrij op naam?

Als je je huis vrij op naam verkoopt, betekent dit dat jij bepaalde kosten rechtstreeks betaalt. Het gaat om de overdrachtsbelasting en de registratie- en notariskosten voor de leveringsakte van de woning. De koper ziet hier dus niets van. Vaak kies jij als verkoper dan ook de notaris.

  • Vrij op naam wordt ook wel geschreven als von, de afkorting van vrij op naam. Het wordt ook wel geschreven als v.o.n.
  • Het tegenovergestelde van vrij op naam is kosten koper. De afkorting daarvoor is 'k.k.'.

Kosten koper

Bij kosten koper zijn de bijkomende kosten voor rekening van de koper. Twijfel je tussen v.o.n. of k.k., overleg dan met een financieel adviseur wat handig is. Een adviseur kan je ook meer vertellen over de overdrachtsbelasting.

Voor bestaande woningen is de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom. Ben je tussen de 18 en 35 jaar dan betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting. De woning moet je hoofdverblijf zijn en niet meer waard zijn dan € 510.000,-.

Nieuwbouw vrij op naam

Nieuwbouwwoningen worden bijna altijd v.o.n. verkocht. Dit betekent niet dat de koper die kosten niet betaalt. Voor de realisatie van de woning maakt een projectontwikkelaar kosten. Dat zijn vaak de kosten van vrij op naam bij een nieuwbouwwoning. Die kosten komen terug in de koopprijs van de woning. De koper betaalt die dus uiteindelijk zelf.

Alle bijkomende kosten zitten op deze manier in de koopprijs verwerkt zijn. Dat kan dus meegefinancierd worden in de hypotheek. Dat is fijn, zeker omdat sinds 2019 de maximale hypotheek 100 procent van de waarde van de woning mag zijn.

Bestaande bouw vrij op naam

Verkoop je een bestaande woning v.o.n.? Dan betaal jij als verkoper de overdrachtsbelasting en registratie- en notariskosten voor de leveringsakte. De overige kosten bij het (ver)kopen van een woning betaalt de koper. Dat zijn kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekakte en voor het afsluiten van een hypotheek. Een deel van deze kosten kan de koper aftrekken voor de belastingheffing, net als de hypotheekrente.


Wil je meer weten?

Ik wil verhuizen

Je woonwensen veranderen. Dan komt er een moment dat je een andere woning wil. Van oriëntatie tot verhuischecklist, wij helpen je op weg.

Goed voorbereid verhuizen