Ga direct naar inhoud

Hoe voorkom je stormschade aan je woning?

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Woedt er binnenkort een flinke storm? Dan kun je er donder op zeggen dat deze schade achterlaat. Takken op de weg of een straat vol bladeren, dat is nog te overzien. Maar een hevige storm kan ook schade aan je woning aanrichten. Met deze tips kun je stormschade voorkomen aan je woning.

Stormschade voorkomen in je tuin of balkon

Check als eerste je schutting: staat deze stevig vast in de grond? Staan er delen los of is het hout rot?
Na de schutting zijn de tuinmeubelen aan de beurt. Deze kun je het beste naar binnen brengen of goed vastzetten.
Staat er speelgoed van de kinderen in de tuin? Haal dit dan naar binnen of zet het vast.
Zet bloempotten op een veilige plek waar ze niet gaan rollen of kunnen vallen.
Probeer andere losse voorwerpen uit de tuin of op het balkon ergens beschut neer te zetten waar de kans op schade aanrichten zo klein mogelijk is.

Stormschade voorkomen aan de buitenkant van je woning

Een hevige storm kan heel wat objecten de lucht in blazen. Het is daarom belangrijk om de buitenkant van je woning goed in de gaten te houden. Vooral het dak vraagt om extra aandacht. De dakgoot kan verstopt raken met bladeren of een rondslingerende plastic zak. Zorg daarom dat je dakgoten schoon zijn. Is de regen zo heftig dat de afvoer het water niet meer kan verwerken? Dan kun je waterschade voorkomen met een overstort of door de regenpijp te verwijderen.

Ook kunnen dakpannen loswrikken en in het ergste geval naar beneden vallen. Laat ieder jaar een dakinspecteur naar het dak kijken. Deze persoon kan dan de dakgoot schoonmaken en losse dakpannen vastzetten. Erg belangrijk wanneer er storm op komst is.

Wist je dat… stormschade aan spullen in de tuin valt onder de Inboedelverzekering?

Storm op komst: check je woning

Tijd voor de check: zit je lekker binnen en zijn alle ramen en deuren in je hele woning dicht? Is het zonnescherm of rolluik ingetrokken en zit deze goed aan de muur vast? Ligt er niets los in de tuin, op het balkon of voor de deur? Dan zijn jij en jouw woning klaar voor de storm.

Bereid jezelf voor op de storm

Probeer niet naar buiten te gaan tijdens een storm. Takken van bomen kunnen loskomen en die wil je niet op je hoofd krijgen. Zet als het mogelijk is je auto op een overdekte plek of ergens uit de buurt van bomen. Stap je tijdens een storm in de auto? Houd dan het portier goed vast als je in- of uitstapt. Mocht er toch iets kapotgaan tijdens de storm, wacht dan voor je eigen veiligheid met het controleren hiervan totdat de storm is gaan liggen.

Je weet nooit helemaal zeker of jouw woning stormschade oploopt. Daarom raden wij aan om een opstalverzekering af te sluiten bij Nationale-Nederlanden. Deze verzekering vergoedt de meest voorkomende schades aan je woning, garage of schuur.

Verzekerd bij stormschade

Je gaat ervan uit dat het niet nodig is, maar toch wil je verzekerd zijn in geval van stormschade. Met de Inboedel-en Opstalverzekering van Nationale-Nederlanden zit je goed.

Bereken je premie


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie