Opstal en Inboedel: wat is het verschil?

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Met een Opstalverzekering verzeker je je woning en alles wat aan je woning vastzit. Denk hierbij aan de muren, het dak, maar ook een keuken of badkamer. Een Inboedelverzekering sluit je af voor alles wat los zit in je woning, zoals je meubels, televisie en kleding. Een ander belangrijk verschil tussen een Opstal- en Inboedelverzekering is dat je een Opstalverzekering alleen afsluit als je een koopwoning hebt. In veel gevallen is dit zelfs verplicht. Meer weten? Lees hier alles over de verschillen.

Voorbeelden: het verschil tussen een Opstal- en Inboedelverzekering

De verschillen tussen een Opstal- en Inboedelverzekering kom je het beste te weten met voorbeelden.

Dit valt onder je Inboedelverzekering

  • Meubels, zoals je bank, tafel en tuinstoelen
  • Elektronica, zoals je televisie en keukenapparatuur
    • Let op: Mobiele elektronica, zoals je mobiele telefoon, tablet, laptop en wearable devices verzeker je voor schade zoals val- en stootschade en diefstal binnenshuis én buitenshuis in Nederland met de aanvullende module Mobiele elektronica.
  • Kleding
  • Schilderijen
  • Vloerkleden
  • Verlijmde of losliggende vloeren van PVC, kurk, linoleum, tapijt en ondertapijt, vinyl of zachte (textiel)vloerbedekking. Parket en laminaat vallen alleen onder je inboedel als het los ligt en niet verlijmd is.

Dit valt onder je Opstalverzekering

  • Je woning zelf, zoals de muren en het dak
  • Keuken
  • Badkamer en toilet
  • Verlijmde parketvloeren, verlijmd laminaat of plavuizen.
  • Schuur of tuinhuisje
  • Schutting

Twijfel je of iets onder inboedel of opstal valt? Hanteer de vuistregel: spullen die je kunt meeverhuizen naar een andere woning vallen onder de Inboedelverzekering. Zit het vast, dan valt het onder je Opstalverzekering.

Hoe zit het met vloeren en je keuken?

Heb je een keuken met een ingebouwde oven, magnetron en koelkast? Dan valt dit onder je opstal. Je kunt ze tenslotte niet oppakken en meenemen. Maar staan ze los in je keuken? Dan valt het onder je inboedel.

Voor je vloer ligt het wat ingewikkelder. Wij gebruiken hiervoor een lijst die is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars. Onder je inboedel vallen verlijmde of losliggende vloeren van PVC, kurk, linoleum, tapijt en ondertapijt, vinyl en zachte (textiel)vloerbedekking. Parket en laminaat vallen alleen onder je inboedel als het los ligt en niet verlijmd is. Onder je opstal vallen alleen verlijmde parketvloeren, verlijmd laminaat en plavuizen.

Een kind kan de was doen

Kraakhelder het verschil uitleggen tussen een Inboedel- en Opstalverzekering? Meghan (8 jaar) doet het.

Opstal- en Inboedelverzekering: welke heb ik nodig?

Of je nu een huur- of koopwoning hebt: een inboedel heb je altijd, want in elk huis staan spullen. Daarom is het slim om altijd een Inboedelverzekering af te sluiten. Dat geldt niet voor een Opstalverzekering. Die hoef je niet zelf af te sluiten als je een huurwoning hebt, want dit loopt via de verhuurder. Heb je een koopwoning? Dan is een Opstalverzekering bijna altijd verplicht als je een hypotheek afsluit.

Heb je zowel een Inboedel- als Opstalverzekering nodig? Sluit deze bij dezelfde verzekeraar af. Bij de meeste schades (denk aan brand- en waterschade of inbraak) , ontstaat vaak schade aan zowel je inboedel als opstal. Bij schade ontstaat dan geen onduidelijkheid over wie wat vergoedt.

Wat valt er onder de basis- en All risk dekking?

Bij Nationale-Nederlanden kun je voor de Inboedel- en Opstalverzekering kun je kiezen uit een Basis of All risk dekking. De Basis dekking verzekert je tegen de meest voorkomende soorten schade. Wil je net dat beetje extra zekerheid? Dan is de All risk dekking een slimme keuze.

Inboedelverzekering:

  • Basis: verzekert je inboedel tegen diefstal en schade door bijvoorbeeld storm, lekkage en brand.
  • All risk: dekt ook schade door ongelukjes die je per ongeluk zelf veroorzaakt, zoals gemorst drinken over de bank en het omstoten van je televisie.

Opstalverzekering:

  • Basis: verzekert je opstal tegen schade ontstaan door storm, inbraak en brand.
  • All risk: hiermee ben je ook verzekerd tegen ongelukjes die je zelf veroorzaakt, zoals kinderen die per ongeluk met speelgoed je keukenkastjes beschadigen. Ook vandalisme, bijvoorbeeld als iemand graffiti op je woning of schutting spuit, is met All risk verzekerd.

Speciale module voor mobiele elektronica

Voor alle mobiele elektronica bij jou thuis is er een aanvullende dekking voor je Inboedelverzekering. Dit is onze module Mobiele elektronicadekking, waarmee je alle mobiele apparaten in je gezin verzekert tot € 7.500,- per gebeurtenis. Thuis en onderweg in Nederland. Van telefoon tot tablet en van laptop tot wearable device. Tegen diefstal, water- en brandschade, maar ook tegen schade die je zelf veroorzaakt, zoals vallen en stoten.

Wat is er verzekerd in mijn tuin met een Opstal- en Inboedelverzekering?

Goed om te weten: ook je tuin valt onder de Inboedel- en Opstalverzekering. Diefstal van tuinmeubels, wasgoed, zonwering en tuingereedschap valt onder je Inboedelverzekering. Heb je een Opstalverzekering? Dan zijn ook de schutting en het tuinhuisje verzekerd. Wil je precies weten waartegen je verzekerd bent in de tuin? Inboedel- en Opstalverzekering en je tuin lees je er alles over.

Inboedel- en Opstalverzekering en je tuin


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie