Ga direct naar inhoud

Tover je tuin of balkon om tot een vlinder- en bijenparadijs

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Fladderende vleugels van dansende citroenvlinders. Het rustgevende gezoem van een bij die druk in de weer is bij een lavendelstruik. Het klinkt als een vanzelfsprekend zomerbeeld, maar niets is minder waar. Want het gaat niet zo goed met de bijen en de vlinders. De biodiversiteit neemt namelijk sterk af. Maar daar kunnen wij verandering in brengen!

Steef, groenexpert van Intratuin geeft tips en inspiratie over hoe je van jouw tuin of balkon een waar vlinder- en bijenparadijs maakt. En dus de biodiversiteit een steuntje in de rug geeft. Hoe? Lees snel verder.

Wat is biodiversiteit eigenlijk?

Biodiversiteit. Wat is dat nu eigenlijk precies? Het staat voor de verscheidenheid van leven op aarde. Dus alle verschillende soorten dieren en planten, hoe zij met elkaar verbonden zijn en in balans zijn met elkaar.

En die balans begint minder te worden, omdat steeds meer insecten en plantensoorten uitsterven. Dus hoogste tijd om van jouw tuin of balkon, een biodivers paradijs te maken. Want hoe meer biodiversiteit in je tuin of balkon, hoe beter dit voor het klimaat is. Maar wie weet ben jij al op de goede weg. Check hier hoe biodivers jouw tuin is.

Groenexpert Steef helpt je verder op weg, in hoe je van jouw tuin of balkon een warm welkom maakt voor de bijen en de vlinders. Lees je mee?

Tip 1: zorg voor bij-vriendelijk planten

Maak je tuin of balkon bij-vriendelijk. Bijen hebben een cruciale rol in het bestuiven van planten en bloemen. Zij zorgen er zo onder andere voor dat wij lekker kunnen genieten van groente, noten en fruit. Zorg daarom voor een grote variatie aan verleidelijke bloemen en planten in je tuin of op je balkon. Het liefste bloemen die in verschillende seizoenen in de bloei staan. Zo wordt jouw tuin of balkon het hele jaar door de favoriete stek van de bijen. Belangrijker nog: hoe meer variatie en bloeiers, hoe meer bijen kunnen smullen en bestuiven.

Bij-vriendelijke planten

  • Dropplant
  • Phacelia (bijenbrood – eenjarig)
  • Lange Ereprijs
  • Geitenbaard
  • Damastbloem
  • Wilde Tijm
  • Salie
  • Wilde Marjolein
  • Ezelsoor
  • Meisjesogen
  • Herfstaster

Tip 2: genoeg vlinder verleiders in de tuin of op balkon?

Vlinders zijn dol op planten waar veel nectar in zit. En vergeet niet: een tuin of balkon die vlinders verleidt, moet ook genoeg eten voor de rupsen hebben natuurlijk. Zo zijn waardplanten ook onmisbaar. Dit zijn planten waar vlinders en rupsen afhankelijk van zijn voor hun groei en ontwikkeling. Bijvoorbeeld brandnetels zijn bij sommige vlinders favoriet, omdat ze hier hun eitjes op kunnen leggen.

Vlinder verleidende planten

  • Vlinderstruik
  • Monarda
  • Verbena bonariensis
  • Phlox
  • Blauwe distel
  • Kogel distel
  • Lavendel
  • Brandnetel
  • Dovenetel

Tip 3: onkruid is oké

Wist je dat onkruid een belangrijk onderdeel is van de biodiversiteit? Het weghalen ervan werkt de biodiversiteit dus eigenlijk tegen. Want inheemse planten en bloemen zijn heel belangrijk voor insecten. En dus ook voor de bijen en de vlinders.

Geen fan van een wilde tuin?
Creëer dan een klein stukje waar je de natuur helemaal z’n gang laat gaan. Zo wordt het een ware hotspot voor allerlei verschillende diertjes in je tuin.

Bodembedekkers zijn ook nog een goede optie. Deze planten groeien niet in de hoogte, maar in de breedte. Ze zorgen voor een mooi groen tapijt tussen je andere planten. Beter nog: ze dienen zelfs als schuilplekjes voor allerlei soorten dieren. Ook zijn ze ideaal voor egels om tussen te scharrelen.

Toch liever onkruid verwijderen? Doe het dan met wortel en al en maak er een composthoop van. Handig! Want dat kun je weer gebruiken voor andere bloemen en planten.

Tip 4: een warm welkom met bijenhotels en vlinderkastjes

Naast verleidelijk groen voor de vlinders en de bijen, kun je ook bijenhotels en vlinderkastjes ophangen. Wilde bijen hebben steeds minder plekjes waar ze hun eitjes kunnen leggen. Een bijenhotel is hiervoor de oplossing. Een houten kastje met holle takjes is de ideale plek voor eitjes.
Vlindersoorten die overwinteren doen dit vaak op beschutte plekjes. Een vlinderkastje is dan the place to be. Ook als het regent of hard waait is dit het ideale plekje om te schuilen.

De hotels en kastjes kun je overal ophangen. Het liefste lekker in de zon. En op plekjes waar het niet kan inregenen of vol in de wind.

Nog een goed idee: je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken. Leuke activiteit voor met de kids. In een paar eenvoudige stappen heb je al een bijenhotel of vlinderkastje in elkaar getikt. Lees hier hoe je dit doet.

Veel Nederlandse bijen, vlinders en andere insectensoorten zijn afhankelijk van Nederlandse planten.

Tip 5: laat de tuin z’n werk doen

Een tuin gaat groeien, bloeien en leven als jij je er niet te veel mee bemoeit. Heb je veel verschillende soorten bij- en vlindervriendelijke planten gepland? Laat ze lekker wortelschieten. Hierdoor kan het wortelnetwerk goed groeien, zodat ze nuttige voedingsstoffen binnenkrijgen om weer verder te groeien. En dat vinden bijen en vlinders maar al te lekker.

De bodem bepaalt
Planten gaan helemaal floreren als je ook goed naar de bodem kijkt. Dus pas de planten aan naar wat voor een soort bodem je hebt in plaats van andersom. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wat voor een soort bodem je hebt. Verzamel bijvoorbeeld vanuit minstens drie plekken in de tuin wat grond in een emmer. Schep hiervoor minstens twintig centimeter diep. Haal blaadjes, wortels en steentjes weg. Doe het vervolgens in een glazen pot met deksel. Vul een kwart met de aarde en giet er water bij. Schud de pot en laat voor een paar uur staan. Bekijk de aarde die op de bodem ligt. Nu kun je zien of je tuin voornamelijk bestaat uit klei, zand of veen.

Meer inspiratie in hoe je jouw tuin kunt verduurzamen? Lees het hier.

Dit is een samenwerking met onze partner Intratuin.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie