Ga direct naar inhoud

Weggooien, houden of upcyclen? Je woning opruimen doe je zo

Dit artikel gaat over Verhuizen binnen Wonen

Verhuizen is hét moment om eens goed te kijken naar wat je allemaal hebt. Mest je kledingkast uit, ga door al je keukengerei heen en kijk eens kritisch naar de meubels die je hebt. Ben jij klaar voor de grote schoonmaak? We geven je een paar handige tips om te beginnen!

Tip 1: Upcyclen van meubels

Heb je thuis een aantal meubels staan die je sowieso niet weg wilt doen maar die ook niet direct in het interieur van je nieuwe woning passen? Dan kun je deze misschien wel upcyclen! Upcyclen is het vernieuwen of opleuken van bestaande items zodat ze nog even meekunnen.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld een oude ladekast: met een likje verf en nieuwe knoppen is deze weer zo goed als nieuw! Ook oude meubels kun je een tweede leven bieden door ze bijvoorbeeld opnieuw te laten bekleden. Zo kun je die fijne bank toch een plekje geven in je nieuwe interieur.

Tip 2: Je hebt meer met minder

In de loop van de tijd verzamel je ontzettend veel spullen. Van boeken en tijdschriften tot keukengerei en kleding. Het merendeel van deze spullen heb je waarschijnlijk niet nodig. Wanneer je gaat verhuizen is dit hét moment om kritisch te kijken naar je huisraad. Tijd voor een grote schoonmaak!

Je interieur mooi houden, ook bij schade

De waardevolle spullen in je nieuwe woning goed verzekeren?

Bereken de premie

Hoe pak ik het aan?

Verdeel wat je hebt in meerdere stapels: houden, twijfelgeval, herstellen of weggooien/weggeven. Kijk bij items die kapot of vies zijn goed of ze niet nog te redden zijn. Wie weet kan een handige vriend of vriendin het wel maken! Is het echt onherstelbaar dan kun je het op de ‘weggooi’ stapel leggen. Items waar je zelf geen praktisch nut meer in ziet maar die verder in prima staat verkeren kun je weggeven aan bijvoorbeeld de kringloop. Wil je het item echt graag houden, dan gaat het op de houden stapel.

De twijfelstapel is voor spullen die je niet per se weg wilt doen maar waarvan je ook niet zeker weet of je ze wilt houden. Deze spullen doe je in een doos en deze doos zet je uit het zicht. Mis je het item nu echt? Dan zal je deze vanzelf opzoeken, heb je het na een aantal weken niet gemist of gebruikt. Dan kan het ook wel weg.

Weet je niet zo goed wat je met je spullen moet doen? Volg dit handige Opruimplan om een keuze te maken.

Tip 3: Van kledingverzameling tot persoonlijke collecties

Ben je dol op kleding en mode en volg je graag de laatste trends? Dan zit jouw kledingkast vast bomvol. Een goede manier om met je bestaande kledingcollectie toch altijd goed voor de dag te komen zonder steeds de behoefte te hebben iets nieuws te kopen, is het bouwen van je eigen persoonlijke collecties. Net zoals een modeontwerper dat doet!

  • Creëer voor elk seizoen een collectie van ongeveer 10-15 outfits.
  • Stel je looks van tevoren samen en maak er foto’s van, zo kun je snel een outfit kiezen als je ’s ochtend niet weet wat je aan wilt.
  • Daag jezelf uit door creatieve combinaties te maken.
  • Geef jezelf een maximaal aantal items. Met 20 a 30 items kun je al een zeer complete garderobe creëren!
  • Kies voor sterke basisstukken en investeer hier eventueel in. Liever ‘maar’ twee tijdloze broeken die je eindeloos kunt combineren, dan twintig hippe broeken die je maar één keer draagt.
  • Doe weg wat niet past, wat niet meer schoon te krijgen of kapot is en wat onflatteus is.

Uiteindelijk zul je merken dat je met wat je al hebt een heel eind komt. Ook daag je jezelf uit kritisch te kijken naar wat je hebt en wat je écht mooi vindt. Word je er blij van?

Tip 4: Woning opruimen op de Marie Kondo manier

Marie Kondo is er wereldberoemd mee geworden: opruimen. In haar boeken geeft ze je alle tips over een opgeruimd en minimalistisch leven. De hoofdvraag die je jezelf moet stellen volgens Marie is “Does it spark joy?”. Geeft het je energie en vreugde? Zo niet, dan is het tijd afscheid te nemen.


Wil je meer weten?

Ik wil verhuizen

Je woonwensen veranderen. Dan komt er een moment dat je een andere woning wil. Van oriëntatie tot verhuischecklist, wij helpen je op weg.

Goed voorbereid verhuizen