Ga direct naar inhoud

Huis verkopen? Organiseer een open huis

Dit artikel gaat over Huis verkopen binnen Wonen

Wil jij je huis verkopen en ben je op zoek naar een mooi podium voor je woning? Dan is meedoen met de NVM Open Huizen Dag voor jou dé ideale gelegenheid. Tijdens een open huis heb je namelijk het voordeel dat je op één dag meerdere potentiële kopers tegelijk hebt.

Ga je een open huis organiseren? Met de volgende tips ben je goed voorbereid!

Tips voor een goede voorbereiding


Tip 1: Zorg voor een opgeruimde, frisse woning

Tijdens een open huis creëer je vooral een eerste indruk van je eigen huis. Natuurlijk wil je dat deze eerste indruk goed is. Dit krijg je het makkelijkst voor elkaar, door te zorgen dat jouw woning er netjes uit ziet. Maak daarom je woning grondig schoon en probeer je persoonlijke spullen, zoals fotolijstjes, zoveel mogelijk te verbergen. In een neutraal interieur voelen potentiële kopers zich gemakkelijker thuis. Vergeet ook de tuin en de buitenkant van jouw woning niet.

Tip 2: Vraag input van een vriend

Het is moeilijk om zelf objectief naar je eigen huis te kijken. Vraag daarom eens een vriend om door je huis te lopen alsof hij mogelijk geïnteresseerd is. Alles wat hem opvalt, kun je nog aanpakken voor de NVM Open Huizen Dag. Denk hierbij aan kleine gebreken, zoals een losliggende tegel die jou misschien niet meer opvalt.

Tip 3: Weet waar kijkers op letten

Als je weet waar potentiële kopers naar kijken bij het bezichtigen van een woning, kun je daar op inspelen. Zorg daarom dat jij goed voorbereid bent op mogelijke vragen. Denk hierbij aan verborgen gebreken, maar ook aan vragen over de buurt of de reden waarom je gaat verhuizen. Kijk eens op internet naar checklists voor bezichtigingen of lees de tips voor kijkers.

Tip 4: Promoot het open huis in je eigen netwerk

Wil je veel kijkers tijdens je open huis? Vertel er zelf enthousiast over. Deel jouw woning op social media en vertel je collega’s en vrienden erover. Het kan immers fijn zijn om via je eigen netwerk een betrouwbare koper te vinden. Vraag of andere mensen je advertentie willen delen. De NVM Open Huizen Dag wordt al gepromoot in de media en op Funda staat dat je meedoet. Vergeet ook niet de poster en ander promotiemateriaal op te hangen.


Tips voor tijdens jouw open huis

Tip 5: Zorg voor weinig afleiding en creëer een gezellige sfeer

Verschillende zaken kunnen afleiden en invloed hebben op de eerste indruk van sommige mensen. Zorg er daarom voor dat:

  • De radio en televisie uit staan.
  • De verwarming aan staat op een aangename temperatuur.
  • Kinderen en huisdieren voor deze dag even ergens anders zijn.
  • Je eigen spullen en die van je mogelijke huisdieren zijn opgeruimd.

Naast een opgeruimd huis, wil je ook dat het er gezellig uitziet. Doe alle gordijnen open voor meer licht in de woning en zet verse koffie of bak zelfs een appeltaart. Bloemen en groen in huis zorgen ook voor sfeer. Je wilt dat de bezoekers zich welkom voelen en zichzelf er wel zien wonen.

Tip 6: Geef bezoekers de tijd en de ruimte om rond te kijken

Kijkers willen jouw woning rustig bekijken. Sommige mensen willen niet dat de eigenaar ze het hele huis laat zien. Wees daarom beschikbaar, maar niet opdringerig. Bied de kijkers een kop koffie of thee aan en vraag of ze een rondleiding willen. Na de rondleiding kun je altijd nog zeggen: “kijk gerust nog even rond”. Is het heel druk? Vraag mensen of ze even wachten, zodat iedereen op zijn gemak rond kan kijken.

Tip 7: Beantwoord alle vragen eerlijk

Als verkopende partij heb je een mededelingsplicht. Je mag dus geen zaken achterhouden. Wanneer je goed voorbereid bent op mogelijke vragen, kom je niet voor verrassingen te staan. En mocht je toch een vraag niet kunnen beantwoorden, kun je altijd doorverwijzen naar je makelaar.

Tip 8: Stimuleer de verkoop van je huis

Een bezichtiging geeft mogelijk geïnteresseerden een beeld van je huis. Jij kunt hier als verkopende partij aan bijdragen door de sterke punten te laten zien en jouw fijne ervaringen te delen. Door jezelf en het huis van de beste kant te laten zien, kun je de verkoop stimuleren.

Veel succes met het organiseren van jouw open huis!


Over de NVM open huizen dag

De NVM open huizen dag wordt twee keer per jaar door heel Nederland georganiseerd. Tijdens deze open huizen dag stel jij je woning voor enkele uren open voor bezoekers die mogelijk geïnteresseerd zijn om je huis te kopen. Mee doen aan deze dag zorgt ervoor dat je huis door het hele land multimediaal aandacht krijgt. Daarnaast bespaart deelname je veel tijd, je hoeft je immers maar een keer je voor te bereiden op meerdere bezichtigingen. Meer informatie vind je op de website van het NVM.


Wil je meer weten?

Ik wil mijn huis verkopen

Van het voorbereiden van je verkoop tot de overdracht van huis. Of je nu overwaarde hebt of wil verkopen zonder makelaar. Wij geven antwoord op je vragen.

Goed voorbereid mijn huis verkopen