Ga direct naar inhoud

Hoe werkt onderverzekering bij uw inboedelverzekering?

Vroeg of laat zijn uw spullen aan vervanging toe. Een nieuwe eettafel, een nieuwe televisie of een laminaatvloer in plaats van vloerbedekking. Waar u misschien niet aan denkt, is het checken van de waarde van uw inboedel. En dat kan kostbare gevolgen hebben.

Neem Jurgen. Jurgen woont samen met zijn gezin in een twee-onder-één-kap-woning in Amersfoort. Hij heeft de spullen in zijn huis voor € 30.000,- verzekerd. Helaas ontstaat er door hevige regen een lekkage. Water stroomt via het dak en muren de woning binnen. Er ontstaat kortsluiting bij zowel de wasmachine en droger. En het net nieuwe laminaat in de één van de slaapkamers is kromgetrokken. Flink wat schade dus.

Hoe te handelen na schade?

Nadat Jurgen de lekkage heeft geconstateerd, belt hij zo snel mogelijk met zijn verzekeraar. Die schakelt vervolgens een expert in om de schade bij het huis van Jurgen op te nemen. De expert stelt ook de waarde vast van de spullen die in het huis van Jurgen staan.

Zo werkt onderverzekering

De expert berekent dat Jurgen voor € 40.000,- aan spullen heeft. Jurgen had z’n spullen echter voor € 30.000,- verzekerd via zijn inboedelverzekering. Hij komt dus € 10.000,- tekort. Anders gezegd: Jurgen is 25% onderverzekerd.

De lekkage in het huis van Jurgen heeft in totaal voor € 4.000,- aan schade aangericht. Maar omdat Jurgen 25% onderverzekerd is, krijgt hij maar € 3.000,- terug van zijn verzekeraar. De rest moet hij zelf moeten bijleggen.

Conclusie van dit voorbeeld: Zorg dus dat de waarde van uw inboedel op orde is.

Inboedelwaarde berekenen via de inboedelwaardemeter

Controleren of uw spullen voldoende verzekerd zijn, kan onder meer via een inboedelwaardemeter. Dit is een vragenlijst waarmee u op een gestructureerde manier de totale waarde van uw inboedel in kaart kunt brengen. Eventueel kan een financieel adviseur hierbij helpen.

Inboedelverzekering met garantie

Sluit u bij Nationale-Nederlanden een nieuwe inboedelverzekering af, dan zijn uw spullen altijd voor maximaal € 100.000,- per schadegeval verzekerd. Bent u nu al verzekerd bij Nationale-Nederlanden, dan kunt u ervoor kiezen om uw oude verzekering om te zetten naar een nieuwe variant inclusief deze garantie.

Wie is er verantwoordelijk bij onderverzekering: u of de verzekeraar?

U bent zelf verantwoordelijk om uw inboedel te verzekeren voor de juiste waarde. Een verzekeraar kan namelijk op afstand niet zien of u tussentijds nieuwe spullen koopt of verkoopt.

Inboedelverzekering

  • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
  • Tot € 100.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken je premie

Lees meer over de Inboedelverzekering

Opstalverzekering

  • Geen eigen risico
  • Tot € 600.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken je premie

Lees meer over de
Opstalverzekering

Zekerheidspakket

  • Eén overzichtelijk pakket
  • Zelf je verzekeringen kiezen
  • Profiteer van pakketkorting

Bereken je premie

Lees meer over het Verzekeringspakket