In 2020 vonden er bijna 30.000 inbraken plaats in Nederland, meldde het CBS. Dat zijn er tachtig per dag. Hoe kun je je huis beveiligen tegen inbraak? Lees onze tips voor het beveiligen van je woning en geef een duidelijk signaal af dat inbrekers het bij jou niet hoeven te proberen.
Ruim de helft van alle inbraken gebeurt overdag. Een derde vindt in de avond plaats en ongeveer tien procent van de inbraken gebeurt ’s nachts. Hoog tijd om het aantal inbraken per jaar naar beneden te brengen. Wij geven acht handige tips om je huis beter te beveiligen tegen inbraak.
Hoe meer mensen een oogje in het zeil houden, hoe beter. Hoe je dat doet? Start een WhatsAppgroep met je buren. En maak in de wijk zichtbaar dat de WhatsAppgroep let op verdachte zaken. Dat werkt preventief. Veel buurten hebben al een WhatsAppgroep. Op de site van WhatsApp Buurtpreventie zie je of jouw wijk al een WhatsAppgroep heeft.
Hoe eenvoudig kan iemand bij je inbreken? Bekijk de woning door de ogen van een inbreker. En zorg ervoor dat jouw woning goed beveiligd is én dit ook uitstraalt. Een huis met een beveiligingssysteem straalt veiligheid uit. Het maakt het minder interessant voor de inbreker, omdat het risico groter is. Heb je een beveiligingssysteem? Plak dan ook een alarm-sticker op je raam. Dit is een duidelijke waarschuwing voor de inbreker. In veel gevallen werkt zo’n systeem preventief. Gebeurt er écht iets verdachts in of rond het huis? Dan is er bovendien iemand snel ter plaatse.
Ben je een dagje weg of even niet thuis? Zorg dan dat het altijd lijkt alsof er iemand thuis is. Plaats bijvoorbeeld tijdschakelaars, zodat je lichten op een bepaald moment aan en uit gaan. Of leg een open boek of tijdschrift op tafel, samen met wat borden en glazen op het aanrecht. Zo geef je de mogelijke inbreker het gevoel dat er iemand thuis is of ieder moment thuis kan komen. Haal wel je waardevolle spullen uit het zicht. Leg dus geen laptop op tafel als je deur uitgaat.
Beveilig je deur met een veiligheidsslot, in combinatie met een veiligheidscilinder en veiligheidsbeslag. Waarom? Dit zorgt voor negentig procent minder kans op inbraak. Doe de deur altijd op slot. Ook als je maar eventjes weg bent. Bekijk ook of de sloten voldoen aan alle eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKW). Laat een beveiligd slot plaatsen door een erkend PKW-bedrijf. Het voordeel is dat het inbrekers veel meer tijd kost om in te breken. Te veel moeite, dus slaan ze jouw woning eerder over.
Inbrekers slaan soms hun slag via het balkon. Zorg daarom dat er geen beklimbare spullen bij de woning (of het appartementencomplex) staan, zoals een ladder. Ook kun je op je balkon extra veiligheidsmaatregelen treffen. Zoals het installeren van sensorlampen of een beveiligingssysteem. Op die manier maak je het de inbreker al een stuk lastiger. Licht schrikt af, alarm brengt buren en het beveiligingsbedrijf op de hoogte.
Loop een rondje rondom je woning. Hoe eenvoudig kan de inbreker bij je woning komen? En op welke manieren? Zoals via de afvalcontainer of tuinmeubelen. Ruim deze spullen op en zet het in de schuur of in je woning. Dit verkleint de kans op inbraak, want in zestig procent van de inbraken kiest de inbreker de achterdeur om binnen te komen. Maak deze deur moeilijk bereikbaar of beveilig ‘m extra met beveiligingscamera’s.
Inbrekers zoeken de meest onopvallende weg naar hun buit. Dat kán via de tuin zijn. Verlicht daarom goed je tuin. Bijvoorbeeld met tuinverlichting die voortdurend brandt of met verlichting die wordt geactiveerd door sensoren. Zo zet je een inbreker direct in de spotlights als hij je tuin insluipt. Daarnaast is het ook handig om beveiligingscamera’s in de tuin te plaatsen.
Wat je vaak ziet, is dat mensen hun sleutels aan de binnenkant van de deur laten zitten. Dit is niet slim, want een inbreker kan een ruitje inslaan en zo de deur openen. Of simpelweg een gaatje boren onder het slot om vervolgens met een ijzerdraadje het slot om te draaien. Het zijn eenvoudige inbraakmethodes die je ook heel simpel kunt voorkomen.
Hetzelfde geldt voor het verstoppen van sleutels buiten de deur. Leg geen sleutels onder een bloempot of onder een deurmat. Dit zijn plekjes die eenvoudig worden gecheckt en veel problemen veroorzaken. Nog een laatste tip over sleutels? Plak geen label aan je sleutel met het adres erop. Mocht je ze kwijtraken, dan leid je een inbreker makkelijk naar de schat.
Wil je meer weten over het voorkomen van een inbraak? En ga je er even tussenuit? Bekijk wat je kunt doen om inbraak tijdens vakantie te voorkomen.