Ga direct naar inhoud

Fijn wonen in een hechte buurt

Op zoek naar een nieuwbouwwoning? Goed nieuws, uit onderzoek (2019) blijkt dat bewoners van een nieuwbouwwoning hun woongeluk een mooie 8.4 geven. Benieuwd naar de andere voordelen van een nieuwbouwwoning?

Nieuwbouwbewoners vaker bij de buren op bezoek

Nationale-Nederlanden heeft een representatief onderzoek laten doen (2019) om het woongeluk van Nederlanders met een nieuwbouwwoning te vergelijken met dat van bewoners van bestaande bouw. Nieuwbouwbewoners zijn het hechtst met de buurt. Ze gaan vaker bij de buren op bezoek. Ook ondernemen ze meer activiteiten met de buurt en spelen de kinderen vaker met elkaar. Naast het sociale aspect vinden Nederlanders de lage onderhoudskosten van nieuwbouw en de duurzaamheid van de woning een groot voordeel. Bewoners van nieuwbouw geven hun woongeluk gemiddeld een 8,4.


De voordelen van een nieuwbouwwoning op een rij

Wonen in een hechte buurt

70% van de Nederlanders die woont in een nieuwbouwwoning komt bij de buren over de vloer. Bewoners van bestaande bouw doen dit minder; de helft van hen gaat wel eens langs bij de buren. Ook organiseren nieuwbouwbewoners meer activiteiten met elkaar (62%) dan bewoners van bestaande bouw (45%). Twee derde van de kinderen in nieuwbouwbuurten spelen met elkaar, tegenover de helft van de kinderen in buurten die langer bestaan. Zelfs het vertrouwen in de buren ligt wat hoger bij bewoners van nieuwbouw (78%) dan bij bewoners van bestaande bouw (69%).

Nieuwbouw vaker duurzaam en een goede investering

Nieuwbouw heeft twee keer zo vaak zonnepanelen (54%) dan bestaande bouw (23%). Verder is 37% van de nieuwbouwwoningen gasvrij, tegenover 18% van de bestaande woningen. Mensen met een nieuwbouwwoning zijn zich bewust van deze duurzame oplossingen en geven hun woning een 8,1 voor duurzaamheid. Bewoners van bestaande bouw geven hun woning hier gemiddeld slechts een 6,6 voor. Het overgrote deel (86%) van de nieuwbouwbewoners vindt dat nieuwbouw een goede investering voor de toekomst is.

Gelukkig wonen

Bewoners van nieuwbouw geven gemiddeld een 8,4 voor hun woongeluk. De helft van hen (47%) vindt dat een nieuwbouwwoning meer ‘van jezelf’ voelt dan een bestaande woning. De meesten hebben al eigendomsgevoel van de woning voordat er ook maar een paal de grond is in gegaan: vanaf het moment van ondertekenen van het koopcontract voelt het al alsof de nieuwbouwwoning echt van hen is. Kopers van bestaande bouw hebben dit gevoel meestal later, namelijk pas bij de sleuteloverdracht van de woning. Of ze opnieuw voor een nieuwbouwwoning zouden kiezen? 62% van de nieuwbouwbewoners weet dat nu al zeker.

Ontdek de Nieuwbouwhypotheek van Nationale-Nederlanden

Het woongeluk van nieuwbouwbewoners in cijfers

Als je een woning koopt, dan wil je hier graag een plek van maken waar je je thuis voelt en gelukkig bent. Bekijk in de video het onderzoek in cijfers.

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven

Tips voor het kopen van een nieuwbouwwoning

  • Check de bijkomende kosten
    Bij 40% van de ondervraagden met een nieuwbouwwoning werden de totale kosten van de aankoop hoger dan ze verwachtten. Bereid je dus goed voor en check van tevoren met welke bijkomende kosten je rekening moet houden.

Lees meer over de bijkomende kosten bij een nieuwbouwwoning

  • Houd rekening met uitloop van de bouw
    Bij 35% van de ondervraagden met een nieuwbouwwoning vond de sleuteloverdracht op een later moment plaats dan gepland. Houd er rekening mee dat de bouw van een nieuwe woning kan uitlopen.
  • Geef je duurzame wensen op tijd aan
    Een derde van de ondervraagde nieuwbouwbewoners heeft behoefte aan duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, een inductiekookplaat of een warmtepomp. Als je van tevoren kunt aantonen dat je je woning energiezuiniger wilt maken, is het soms mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen.

Ontdek de Nieuwbouwhypotheek

Bij de Nieuwbouwhypotheek van Nationale-Nederlanden profiteer je van een aantrekkelijke hypotheekrente, omdat voor nieuwbouw een lagere risico-opslag geldt.

Meer over de Nieuwbouwhypotheek