Ga direct naar inhoud

Dagwaarde en nieuwwaarde inboedel berekenen

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Dagwaarde en nieuwwaarde zijn belangrijke begrippen. De dagwaarde is de waarde van een product op het moment dat je het verliest of kwijtraakt. Dit wordt ook wel de restwaarde genoemd. Wat hetzelfde product vandaag in de winkel kost is de nieuwwaarde. Welke schadevergoeding je ontvangt via de Inboedelverzekering laten we je graag zien aan de hand van een voorbeeld.

Wat heeft invloed op de dagwaarde of restwaarde?

Bepaalde spullen verliezen snel hun waarde, anderen zijn meer waardevast. Laptops, telefoons en camera’s verliezen relatief snel hun waarde. Er komen immers veel nieuwe modellen op de markt en je hebt al snel een verouderde versie. Dit betekent dat je elk jaar een hoge afschrijving hebt. Een leren bankstel, espressomachine of kooktoestel gaan in de praktijk veel langer mee. Dit betekent dat de afschrijving op deze spullen jaarlijks lager is. De restwaarde ofwel dagwaarde is in verhouding dan ook hoger bij deze spullen (als ze even oud zijn).

Voorbeeld: verschil dagwaarde en nieuwwaarde

Stel dat je te maken hebt met een keukenbrand. Je dient een claim in bij de inboedelverzekering voor de vaatwasmachine, oven, afzuigkap, koelkast, staafmixer, friteuse, het fornuis en koffiezetapparaat. De spullen in jouw keuken zijn vier jaar oud. Bij Nationale-Nederlanden krijg je in dit geval 100% van de schade vergoed. De verzekering vergoedt de nieuwwaarde voor deze spullen tot en met vijf jaar.

Keert jouw verzekeraar in dit geval de dagwaarde uit? Dan krijg je minder voor de spullen terug, dan dat je er ooit voor hebt betaald. De verzekeraar beoordeelt per item de levensduur en past vervolgens de afschrijving toe, op basis van het aantal resterende jaren.
Als wij er in dit voorbeeld vanuit gaan dat de verzekeraar vier jaar moet afschrijven (zo oud zijn de spullen), dan krijg je in dit geval maar 60% van de schade vergoed. De spullen uit de keuken hebben een levensduur van 10 jaar.

De keukenapparatuur in dit voorbeeld heeft nieuw € 1710 gekost. Deze is dus bij schade door Nationale-Nederlanden volledig gedekt. Krijg je de dagwaarde vergoed vanuit jouw verzekeraar? Dan ontvang je in dit geval € 1026. Bij deze verzekeraar moet je na uitkering dus zelf € 684 bijleggen, wil je dezelfde spullen opnieuw kopen.

Apparaat Nieuwwaarde Dagwaarde (na 7 jaar)
Vaatwasmachine € 360,00 € 108,00
Fornuis € 500,00 € 150,00
Afzuigkap € 150,00 € 45,00
Koelkast € 400,00 € 120,00
Koffiezetapparaat € 150,00 € 45,00
Staafmixer € 75,00 € 22,50
Friteuse € 75,00 € 22,50
€ 1710,00 € 513,00

Let op: het bovenstaande voorbeeld is slechts een indicatie. In de praktijk verschilt de levensduur per product. Een gemiddelde friteuse gaat bijvoorbeeld 8 jaar mee, een afzuigkap 10 jaar.

Inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden

  • Vijf jaar de nieuwwaarde vergoed
  • Makkelijk schade melden via mijn.nn
  • Duurzaam herstellen mogelijk

Bereken je premie


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie