Ga direct naar inhoud

Zo voorkom je een bevroren waterleiding en zo los je het op

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Tijdens een koude winter kunnen waterleidingen bevriezen. Met flink wat schade als gevolg. Hoe kun je een bevroren waterleiding voorkomen of oplossen? Lees onze tips!

Hoe voorkom je een bevroren waterleiding?

Bij vorst kunnen leidingen in en rond het huis bevriezen of zelfs scheuren. Dit kan voor veel schade zorgen aan je muren én inboedel. Wat kun je doen om een bevroren waterleiding of watermeter te voorkomen, vóórdat de vorst inzet? Wij geven je hieronder 5 tips.

Een bevroren waterleiding, wat nu?

Heb je tijdens de vorst geen water of blijft de radiator koud? De kans is dan groot dat de leidingen bevroren zijn. Een bevroren leiding die vervolgens ontdooid, kan waterschade veroorzaken. Welke stappen zet je dan?

Stap 1: Sluit het water af door de hoofdkraan dicht te draaien

De hoofdkraan bevindt zich meestal in de meterkast of onder een luik achter de voordeur.

Stap 2: Controleer of leidingen bevroren of gescheurd zijn

Check vooral de leidingen op onverwarmde, slecht geïsoleerde plekken. Zie je ergens een scheurtje? Neem voordat je begint met het ontdooien van de leidingen contact op met een loodgieter.

Een bevroren waterleiding ontdooi je door:

  • de verwarming in de ruimte aan te zetten;
  • een raam of luik te openen;
  • een elektrische kachel te plaatsen;
  • de leiding te omwikkelen met een doek die doordrenkt is met warm water;
  • met een föhn.

Stap 3: Plaats emmers onder de kranen en zet de kranen open

Zet de kranen open en plaats er emmers onder voor het geval het water bij ontdooien begint te stromen.

Stap 4: Open voorzichtig de hoofdkraan

Als de leiding ontdooid is, dan kun je voorzichtig de hoofdkraan openen. Let goed op scheurtjes en lekken. Zijn deze aanwezig? Vang dan het water op, draai de kraan dicht en neem contact op met een loodgieter.

Stap 5: Controleer de volledig ontdooide leiding

Als de leiding volledig is ontdooid, check dan goed of er scheurtjes ontstaan en of er lekkages zijn. Neem maatregelen om bevroren leidingen in de toekomst te voorkomen.

Waterschade, wat is gedekt?

Het is al vervelend genoeg als je leidingen zijn bevroren, maar waterschade door een gesprongen waterleiding wil je natuurlijk helemaal niet. Is dit toch het geval? Dan zijn er verschillende woonverzekeringen die waterschade dekken.

Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vast zitten in en aan het huis.
Dat zijn ondere andere:

  • Aan- en afvoerleidingen in je huis
  • De waterleidinginstallatie
  • Centrale verwarmingsinstallatie

Een opstalverzekering dekt de meeste waterschade door bevroren leidingen. Om er zeker van te zijn dat dit ook voor jouw situatie geldt, raden wij aan om de polisvoorwaarden van je opstalverzekering te lezen. Let op: veel verzekeraars dekken geen waterschade wanneer deze is ontstaan door slecht onderhoud of onvoldoende voorzorgsmaatregelen. Schakel een loodgietersbedrijf in om je waternetwerk te controleren.

Een inboedelverzekering dekt in veel gevallen schade aan spullen die niet 'aard en nagelvast' zitten, zoals meubels of tapijt.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg dat je leidingen in orde zijn en dat je woonverzekeringen zijn aangepast aan jouw persoonlijke situatie.

Ook in de winter goed verzekerd

Met de Woonverzekering van Nationale-Nederlanden.

Bekijk de Woonverzekering


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie