Ga direct naar inhoud

Anti-inbraaktips van Schademanager Florian

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Een inbreker in je woning, dat wil niemand. Gelukkig kun je veel doen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Wij vroegen een expert om de beste anti-inbraaktips, zodat jij met een gerust gevoel de deur achter je dichttrekt (én op slot draait!).

Onze expert is er niet zomaar een. Ben je verzekerd bij Nationale-Nederlanden, dan komt er bij ingrijpende schade thuis een persoonlijke schademanager langs. Wij spraken met Florian, schademanager bij Nationale-Nederlanden voor de regio Noord-Holland.

Florian, wat doet een schademanager precies?

“Ik assisteer mensen in het afhandelen van hun schade en zorg ervoor dat ze zich zo snel mogelijk weer thuis voelen in hun woning. Niet alleen bij inbraken maar bijvoorbeeld ook bij stormschade of een flinke lekkage. Als er is ingebroken, is het fijn als de bewoners persoonlijke hulp krijgen. Het is natuurlijk niet fijn als iemand ongewenst in je woning heeft rondgelopen.”

Welke verzekering heb je nodig om van Nationale-Nederlanden een schademanager te krijgen?

“Met een Inboedel- of Opstalverzekering van Nationale-Nederlanden komt er bij ingrijpende schade een schademanager bij je langs. Dit kan ik zijn, maar ook één van mijn collega’s. Natuurlijk alleen als de klant hier behoefte aan heeft. Ik regel alles van A tot Z: van het vaststellen van de schade en de schadevergoeding tot de emotionele steun en het hersteltraject. Uiteraard zorgen we ervoor dat de schade zo snel mogelijk hersteld wordt.. We hebben ons eigen herstelnetwerk en kunnen ter plekke een aannemer of ruitenzetter regelen. Voor dat alles is één contactpersoon: de schademanager.

Nationale-Nederlanden is uniek in deze service en we ervaren dat mensen deze persoonlijke benadering erg waarderen.”

Tijd voor wat anti-inbraaktips! Hoe kun je een inbraak voorkomen?

“Honderd procent garanderen dat je inbrekers voorgoed kunt buiten houden, dat kan ik niet. Wel kan ik je vertellen hoe je het zo moeilijk mogelijk voor ze maakt om binnen te komen én om spullen mee te nemen.”

Beveilig je huis van de buitenkant

“Het begint met de buitenkant van je huis. Draai altijd je deur op slot, ook als je maar eventjes boodschappen gaat doen. Sluit ook ramen en deuren in de tuin en op het balkon. Staat er ergens een ladder of een container? Inbrekers kunnen daarop klimmen om het via de eerste verdieping te proberen. Zorg er ook voor dat er geen ‘uitnodigende’ spullen in het zicht liggen, zoals een dure tablet in het raamkozijn. Als laatste adviseer ik om bij woningen die ‘verscholen’ zijn van de weg, de heg laag te snoeien. Zo is er zicht op de woning vanaf de weg en nemen inbrekers minder snel het risico.”

Doe alsof je thuis bent

“Ga je op vakantie? Dat is voor inbrekers een aantrekkelijk moment. De kunst zit ‘m dus in het laten lijken dat er ieder moment iemand thuis is of kan komen. Vraag bijvoorbeeld of de buurman je post binnenhaalt. Houd de gordijnen open en installeer een buitenlamp met tijdsklok, die iedere avond aan gaat. Zorg ervoor dat de woning en tuin er bewoond uit ziet, want mensen die op vakantie zijn hebben meestal een minder verzorgde tuin. Als die buurman de post komt halen, kan hij misschien meteen even het gras maaien.”

Maak het de inbrekers zo moeilijk mogelijk

“Komt de inbreker tóch binnen, dan is het belangrijk dat je het hem zo lastig mogelijk maakt in je woning. Ik adviseer daarom iedereen een alarmsysteem. Doordat het alarm afgaat, schrikt de inbreker en vertrekt hij sneller. Ook komen, naast de alarmcentrale, buren op het lawaai van het alarm af en kan de inbreker op heterdaad betrapt worden. Bewaar jij je waardevolle spullen in een kluis? Vernagel deze dan aan het huis. Dit kan in de muur of in een vaste kast. Zo kan de inbreker deze niet meenemen en moet hij dus ter plekke de kluis zien te kraken, wat vaak te lang duurt.

Voor inbrekers zijn sieraden en horloges aantrekkelijk om te stelen. Ze gaan vaak meteen naar de slaap- en badkamer, omdat mensen hier meestal hun sieraden bewaren. Je kunt ervoor kiezen om sieraden en horloges te verstoppen op een niet-logische plek, zoals de rommelzolder of de voorraadkast.”

Anti inbraaktips voor dagelijks gebruik:

  • Zorg ervoor dat je een goed cilinderslot hebt.
  • Draai altijd je deur op slot en sluit deuren en ramen; ook als je maar eventjes weg bent.
  • Leg geen kostbare dingen in het zicht.
  • Zorg dat er geen beklimbare spullen bij de woning staan, zoals een ladder bij het balkon.
  • Schaf een alarmsysteem aan.
  • Snoei bij een afgelegen woning de heg laag, zodat er vanaf de weg zicht op de woning is.
  • Als je een kluis hebt, vernagel deze dan aan woning of kast.

Anti inbraaktips voor als je op vakantie gaat:

  • Vraag een buurman of -vrouw dagelijks de post op te halen.
  • Laat de gordijnen open.
  • Zorg dat de woning en tuin er bewoond uit ziet.
  • Stel buitenverlichting in met een tijdsklok.
  • Verstop dierbare spullen op een plek die inbrekers niet verwachten, bijvoorbeeld: sieraden in een onopvallende doos op zolder.

Wist jij dat… woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen een veel lagere kans hebben op een inbraak? Tot wel 90%! Meer info over dit keurmerk: www.politiekeurmerk.nl.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie