Ga direct naar inhoud

Verschillen tussen banksparen en verzekeren

  • Een vaste aanvullende uitkering
  • Banksparen of verzekeren? Een persoonlijke keuze!
  • De verschillen op een rij

De mogelijkheden voor je vrijkomend lijfrentekapitaal

Je hebt een bedrag (kapitaal) opgebouwd dat je wilt gebruiken om je (pensioen)inkomen aan te vullen of om eerder te stoppen met werken. Bijvoorbeeld via een lijfrenteverzekering waarvan de einddatum nu in zicht is. Wat ga je doen als het lijfrentekapitaal vrijkomt? Je kunt kiezen voor een lijfrente-uitkering op basis van een bankspaar- of verzekeringsoplossing. Bij Nationale-Nederlanden kun je alleen kiezen voor een bankspaarrekening, wij bieden geen verzekeringsoplossingen aan. Je verzekeringsadviseur kan je informeren over verzekeringsoplossingen.

Vrijgekomen lijfrentekapitaal

Als je lijfrentekapitaal vrijkomt, moet je bepalen wat je met dit kapitaal gaat doen. Welke keuze het beste bij je situatie past, hangt af van een aantal factoren:

  • De fiscale en juridische gevolgen als bijvoorbeeld jij of je partner overlijdt;
  • De periode waarover je de uitkeringen wilt ontvangen;
  • Beide rekeningen kennen verschillende rendementen.

Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen een uitkering uit banksparen en een verzekeringsuitkering? En wat past het beste bij jouw situatie?

Vragen Banksparen Lijfrente- of levensverzekering
(niet bij Nationale-Nederlanden af te sluiten)
Kan ik een uitkering van mijn lijfrentekapitaal al voor mijn 65e ontvangen? Ja, dat kan. De duur van de uitkeringen moet dan wel minimaal twintig jaar zijn. Plus het aantal jaren dat je jonger bent dan je AOW-gerechtigde leeftijd, op het moment van het uitkeren van de eerste termijn. Ja, dat kan. Je kunt kiezen voor een levenslange oudedagslijfrente-uitkering of voor een lijfrente-uitkering. Die eindigt in het jaar dat je met pensioen gaat, de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt of dat je 65 wordt. Je kunt voor deze laatste soort lijfrente-uitkering alleen het gedeelte van de lijfrenteaanspraak gebruiken dat je vóór 2006 hebt opgebouwd.
Kan ik ervoor kiezen levenslang uitkeringen te ontvangen? Nee, dat is niet mogelijk. De maximale duur van een uitkering uit banksparen bedraagt bij ons 30 jaar. Ja, dat kan.
Kan ik mijn erfgenamen de periodieke uitkering laten ontvangen? Na je overlijden ontvangen je partner of andere erfgenamen de uitkeringen. Je kunt een tweede verzekerde opgeven als je wilt dat die na je overlijden de (lagere) uitkeringen ontvangt. Ook kun je een aanvullende verzekering sluiten voor een uitkering ineens, bij overlijden tijdens de looptijd van de uitkeringen.
Kan ik voor als ik overlijd een andere begunstigde dan mijn erfgenamen kiezen voor de uitkeringen uit mijn lijfrente? Ja, dat kan via je testament of via een legaat in je testament. Ja, dat kan. Je kunt voor je overlijden de begunstiging van je lijfrenteverzekering wijzigen naar een persoon of personen van je je keuze.
Kan ik het lijfrentekapitaal aan mijn kinderen schenken? Nee, dat is niet mogelijk. Ja, dat kan bij lijfrentekapitaal dat valt onder het oude fiscale regime. Dit moet je wel regelen voordat je lijfrentekapitaal vrijkomt.
Kan ik mijn alimentatieverplichting via een lijfrente betalen? Nee, dat is niet mogelijk. Ja, dat kan.

Advies of offerte

Wil je weten wat het beste bij jouw situatie past: verzekeren of banksparen? Dan kun je de mogelijkheden ook bespreken met een onafhankelijk adviseur.

Ik wil advies

Offerte aanvragen?

Wil je een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 663 06 63. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact


Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur