Ga direct naar inhoud

Beleggen met de lifecycle-methode

Met beleggen loop je risico. De lifecycle-methode is er om het risico in je beleggingsportefeuille stapsgewijs af te bouwen tot aan je doeldatum. Daarmee is je vermogen minder gevoelig voor sterke koersdalingen door onverwachte gebeurtenissen. Want als je dichterbij je doeldatum komt, is er minder tijd om eventuele beleggingsverliezen goed te maken.

Video lifecycle beheerd beleggen

In deze video leggen we uit hoe en waarom we het risico van je beleggingen afbouwen als je dichtbij je doeldatum komt. En wat het kan betekenen voor je verwachte vermogen.

Bekijk de video

Hoe werkt de lifecycle-methode?

Bij Aanvullende PensioenOpbouw beheerd beleggen staat de lifecycle-methode altijd aan. Je kunt dit niet uitzetten. Met de lifecycle-methode bouwen we het risico stapsgewijs af tot aan je doeldatum. Daarmee is je vermogen minder gevoelig voor sterke koersdalingen door onverwachte gebeurtenissen. Want als je dichterbij je doeldatum komt, is er minder tijd om eventuele beleggingsverliezen goed te maken.

Voor elk beleggingsprofiel hebben wij een modelportefeuille samengesteld. Zo’n modelportefeuille bestaat uit meerdere beleggingsfondsen en eventueel liquide middelen. Dat is het geld op het beheerd beleggen deel van je Aanvullende Pensioen dat je niet belegt. Je krijgt hier wel rente over.

Naarmate je doeldatum dichterbij komt, nemen we steeds minder risico met je beleggingen. Bij de modelportefeuilles van de beleggingsprofielen met een lager risico beleggen we bijvoorbeeld minder in aandelenfondsen. Omdat deze meestal een hoger risico hebben. En beleggen we meer in obligatiefondsen. Deze hebben meestal een lager risico. De laatste jaren voor je doeldatum beleggen we een deel van je inleg niet meer. Een deel van de modelportefeuille bestaat dan uit liquide middelen. In het laatste jaar bestaat je portefeuille volledig uit liquide middelen.

In de lifecycle tabel zie je hoe we het risico stapsgewijs afbouwen tot aan je doeldatum. We passen je beleggingsprofiel steeds aan naar een profiel met een lager risico.

Beleggingsprofiel updaten

We vragen je om ieder jaar de beleggingsprofielvragenlijst in te vullen. Zo blijven we beleggen op een manier die bij jou past.

Verandert er iets aan je situatie? Vul dan meteen de beleggingsprofielvragenlijst opnieuw in, zodat wij het juiste beleggingsprofiel kunnen bepalen. Ga in mijn.nn naar je rekening Aanvullende PensioenOpbouw. En kies onder ‘Zelf regelen’ voor ‘Beleggingsprofiel updaten’. Je vult daar opnieuw de vragenlijst in. Daaruit blijkt welk beleggingsprofiel dan het beste bij je past.

Zorgt de lifecycle-methode voor een lager rendement?

We passen je beleggingsprofiel aan op vooraf vastgestelde momenten naar een beleggingsprofiel waarbij je minder risico loopt. Bij een lager risico hoort inderdaad een lager verwacht rendement. Een lager risico betekent echter ook dat de kans op een (groot) negatief rendement lager wordt. Je opgebouwde vermogen is dus minder gevoelig voor sterke waardedalingen.

Het minder risicovol maken van je beleggingsprofiel en portefeuille doen we bewust. Het hoort bij onze aanpak om je beleggingsdoel op een verantwoorde manier te bereiken. Want als je dichterbij je doeldatum komt, is er minder tijd om eventuele beleggingsverliezen goed te maken.

Lees meer over Aanvullende PensioenOpbouw

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact


Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur