Ga direct naar inhoud

Uw huis energiezuinig maken

  • De belangrijkste voordelen
  • Inzicht in de mogelijkheden voor uw huis
  • Uitleg van subsidies en financieringsmogelijkheden

Energiezuinig wonen is goed voor het milieu en uw portemonnee: u bespaart op de energierekening. Overweegt u energiebesparende maatregelen, zoals het installeren van een warmtepomp, zonnepanelen of het isoleren van uw huis? En bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning? Bekijk de verschillende opties, ontdek wat het kost en oplevert én hoe u dit kunt financieren.

Energiezuinig wonen, wat is dat eigenlijk?

Een energiezuinige woning verbruikt relatief weinig energie voor het verwarmen en koelen van de woning. Doordat het huis goed geïsoleerd is bijvoorbeeld. Of omdat het huis (deels) zelfvoorzienend is in de energievoorziening, door het gebruik van ‘groene’, duurzame stroom. Hierdoor gaat de CO2 uitstoot van de woning flink omlaag.

De voordelen van een energiezuinige woning

U bespaart op de energierekening

Gemiddeld gaat bijna de helft van onze energierekening op aan verwarmingskosten. Treft u energiebesparende maatregelen? Dan is er minder energie nodig om uw huis te verwarmen. Doordat uw huis goed geïsoleerd is bijvoorbeeld. En/of omdat u uw eigen groene stroom opwekt met zonnepanelen. Uw vaste lasten gaan dan flink omlaag, zodat u maandelijks geld bespaart. De investering verdient u dan ook binnen een aantal jaar terug. Bij een nul-op-de-meter-woning komt uw energierekening zelfs helemaal te vervallen. Een nul-op-de-meter-woning wekt zowel de ‘gebouw-gebonden energie’ (het energiegebruik dat direct afhankelijk is van hoe de woning is gebouwd en welke installaties er aanwezig zijn), bijvoorbeeld voor verwarming en ventilatie, als de ‘gebruikers-gebonden energie’ (het energiegebruik door apparaten die de bewoners zelf meenemen in het gebouw, zoals de wasmachine, koelkast en computer) zelf op.

Bekijk wat u kun besparen met energiezuinige maatregelen

Het woont een stuk comfortabeler
Een goed geïsoleerd huis zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Behaaglijk warm in de winter, prettig koel in de zomer. En u heeft geen last van tocht, vochtproblemen of ongedierte. Dat woont een stuk prettiger!
U draagt bij aan een beter milieu
In een energiezuinig huis wordt de warmte beter vastgehouden. U hoeft dan ook minder te stoken en verbruikt dus minder gas. De CO2-uitstoot van uw woning wordt hierdoor minder. En dat is weer goed voor het milieu. 
Uw huis is aantrekkelijker voor kopers

Het energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig uw woning is. Bij de verkoop van uw huis moet u dit energielabel kunnen overhandigen. De (potentiële) koper ziet zo meteen waar hij aan toe is.

Een energiezuinig huis is aantrekkelijk omdat het jaarlijks geld bespaart, meer wooncomfort oplevert én bijdraagt aan een beter milieu. Voor de aankoop van een energiezuinige woning mag de koper bovendien mogelijk meer lenen dan voor een reguliere woning.

De hoogte van dit extra leenbedrag hangt af van de energiezuinigheid van de woning:

Tot € 9.000,- extra:

Als de woning een energielabel van ten minste A++ heeft (dit label dient dan wel vóór 1 januari 2015 afgegeven te zijn), óf een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,6 of lager.

Tot € 15.000 extra:

Als de woning een energie-index of een energieprestatie-coëfficiënt heeft gelijk aan of lager dan 0.

Tot € 25.000,- extra:

Als het een nul-op-de-meter-woning betreft. Voor deze lening dient het bruto gezinsinkomen van de koper minimaal € 33.000,- per jaar te zijn.

Een energiezuinige verbouwing is gemakkelijker te financieren
Een energiebesparende verbouwing is, ten opzichte van een ‘reguliere’ verbouwing, aantrekkelijk omdat u hiervoor extra financiële mogelijkheden heeft. U mag extra lenen binnen uw hypotheek. En de overheid stelt verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar. Het geeft meer mensen de mogelijkheid om hun huis te verduurzamen.

Wat kan er allemaal?

Stap 1. Isoleren en ventileren
Een goed geïsoleerde en geventileerde woning is de basis. Het voorkomt warmteverlies en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Behaaglijk warm in de winter, prettig koel in de zomer en altijd een toevoer van frisse lucht. U heeft geen last van tocht, vochtproblemen of ongedierte. Dat woont een stuk prettiger!

U kunt uw huis isoleren door spouwmuur-, dak- en/of vloerisolatie aan te brengen, energiezuinige kozijnen en deuren en ‘dubbel glas’ of HR++ beglazing te plaatsen.

Stap 2. Verwarmen
Gemiddeld gaat bijna de helft van onze energierekening op aan verwarmingskosten. U kunt uw woning duurzaam en energiezuinig verwarmen door het installeren van een warmtepomp (elektrisch verwarmingssysteem) of infraroodpanelen (geven een veilige vorm van infraroodstraling af die objecten en personen in een ruimte direct verwarmt).

Stap 3. Duurzame energie opwekken
Met behulp van zonneboilers (zet UV-straling van de zon om in warm water) en zonnepanelen (zetten zonne-energie om in elektriciteit) wekt u uw eigen groene stroom op.

Meer over uw huis verduurzamen en welk prijskaartje daaraan hangt

Wat past het beste bij uw woning?

De energiezuinige maatregelen die u het beste kunt toepassen in uw woning, vindt u op de onafhankelijke website verbeteruwhuis.nl Hier krijgt u ook meteen een indicatie van de besparing die de aanpassing oplevert. Zo weet u zeker dat de investering ook de moeite waard is.

Wat levert het op?

Bekijk in één oogopslag wat u kunt besparen in een gemiddelde eengezinswoning:

Uw energiebesparende verbouwing financieren

U kunt uw verbouwing op verschillende manieren betalen. Bijvoorbeeld door uw spaargeld in te zetten of een lening aan te gaan. Een energiebesparende verbouwing is, ten opzichte van een ‘reguliere’ verbouwing, aantrekkelijk omdat u hiervoor extra financiële mogelijkheden heeft. U mag extra lenen binnen uw hypotheek. En de overheid stelt verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar.

Lees meer over de extra financieringsopties voor uw energiezuinige verbouwing

Veelgestelde vragen