Ga direct naar inhoud

Fondsen Hypotheek

Met de Fondsen Hypotheek bouw je vermogen op via beleggingen. Met dit vermogen los je aan het einde van de looptijd je lening helemaal of voor een deel af.

Let op: je kunt deze hypotheekvorm niet meer afsluiten.

Beleggen voor rendement

Met de Fondsen Hypotheek beleg je voor aflossing van (een deel van) je hypotheek. Beleggen geeft kans op een hoger rendement dan sparen. Maar je loopt ook risico.

Geen aflossing tijdens de looptijd

De Fondsen Hypotheek bestaat uit twee delen: een aflossingsvrije lening en een beleggingsrekening bij Nationale-Nederlanden. Over de aflossingsvrije lening betaal je alleen hypotheekrente. Je lost tijdens de looptijd niet af. Daarnaast leg je geld in op een beleggingsrekening. Hiermee bouw je vermogen op. Aan het einde van de looptijd los je hiermee je lening helemaal of voor een deel af.

Bij de Fondsen Hypotheek beleggen onze experts voor jou

Je beleggingsportefeuille wordt beheerd door onze beleggingsexperts. Je hoeft dus niet zelf te beleggen. Je kiest wel zelf binnen welk beleggingsprofiel er voor je wordt belegd. Je hebt de keuze uit 17 beleggingsprofielen, van defensief tot offensief. Tijdens de looptijd kan er altijd iets veranderen in je situatie of je wensen. Daarom vragen we je periodiek om je keuze te updaten. Dit regel je gemakkelijk zelf in mijn.nn.

Wil je geen risico meer lopen en kies je voor het beleggingsprofiel ‘Liquide’? Dan verkopen we je beleggingen en staat er alleen nog geld op je rekening. Het is dan bijna zeker dat je met het saldo op de rekening je hypotheek niet helemaal kunt aflossen. De Fondsen Hypotheek past dan niet meer bij je. Het is dan verstandig om met je adviseur te bespreken welke andere hypotheekvorm beter bij je past.

Via mijn.nn heb je altijd inzicht in de ontwikkelingen van je beleggingen.

Lees meer over Basis Beheerd Beleggen

Risico op een restschuld

Voor je beleggingsrekening heb je gekozen voor een bepaald doelvermogen. Dit kon gelijk zijn aan het bedrag van je hypotheek, maar een lager bedrag was ook mogelijk. Je loopt het risico dat je een restschuld overhoudt. Dit gebeurt:

  • als je door tegenvallende beleggingsresultaten je doelvermogen niet haalt
  • als je niet of niet op tijd de afgesproken inleg op de rekening betaalt
  • als je hebt gekozen voor een lager doelvermogen dan het bedrag van je hypotheek

Een restschuld op de einddatum moet je zelf uit andere middelen aflossen.

Tariefklassen

Met de Fondsen Hypotheek bouw je met beleggingen vermogen op. Dit vermogen nemen we niet mee in de bepaling van de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde. Dit komt omdat de beleggingswaarde dagelijks kan veranderen en de opbrengst niet is gegarandeerd. Als de waarde van je beleggingen verandert, heeft dit dus geen invloed op de tariefklasse van je hypotheek. Als je extra aflost op je hypotheek, kan je tariefklasse wel veranderen.

Lees meer over tariefklassen

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn Fondsen Hypotheek omzetten in een andere hypotheekvorm?
Je kunt je hypotheek omzetten in een andere hypotheekvorm. Neem hiervoor contact op met je hypotheekadviseur.
Hoe weet ik of ik op de einddatum mijn doelvermogen haal?

In mijn.nn kun je de ontwikkelingen van je beleggingen altijd volgen. Je vindt er de actuele waarde van je beleggingen en de verwachte waardeontwikkeling. Je ziet ook de verwachte waarde als het meezit of tegenzit.

Let op! De verwachte waarde is slechts een inschatting en bied je geen garanties. De opbrengst kan lager zijn of je kunt je hele inleg verliezen.

Hoe wijzig ik mijn beleggingsprofiel?
Je kunt je beleggingsprofiel opnieuw invullen in mijn.nn. Selecteer je beleggingsrekening en kies onder ‘Zelf regelen’ voor ‘Beleggingsprofiel updaten’.
Wat gebeurt er als ik mijn beleggingsprofiel niet update?
Je bent verplicht om je beleggingsprofiel up-to-date te houden. Doe je dit niet, dan kunnen wij de overeenkomst beëindigen. Update daarom je beleggingsprofiel als wij er om vragen of zodra er iets in je situatie verandert. Dan weet je zeker dat we voor je beleggen op een manier die bij je huidige situatie past.
Mijn doelvermogen was bij de start van mijn hypotheek lager dan mijn hypotheekbedrag. Hoe kan dit?
Het is bij de Fondsen Hypotheek niet verplicht om het hele hypotheekbedrag op te bouwen via beleggingen. Samen met je adviseur heb je gekozen voor een bepaald doelvermogen. Dat doelvermogen mocht lager zijn dan je hypotheek. Een deel van je hypotheek is dan eigenlijk aflossingsvrij en moet je op de einddatum uit andere middelen aflossen.
Kan ik mijn Fondsen Hypotheek verhogen of de looptijd verlengen?
De Fondsen Hypotheek bieden wij niet meer aan. Een bestaande Fondsen Hypotheek kan ook niet meer worden verhoogd of verlengd.

Voorwaarden Fondsen Hypotheek


Gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek

Je hypotheekadviseur zoekt voor jou de hypotheek die goed is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Het is mogelijk dat een combinatie van verschillende hypotheken voor jou de beste oplossing is.

Maak een afspraak

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur