Ga direct naar inhoud
Financieel expert Michel Engbers over het belang van je beleggingshorizon bij beleggen.

Michel Engbers over verwacht rendement en de beleggingshorizon

Heb je soms het idee dat alles duurder wordt? Dat is ook zo. Vijftig jaar geleden kon je met een kwartje nog een brood kopen. Inmiddels heb je gemiddeld haast twee euro nodig voor datzelfde brood. De waardevermindering van je geld noemen we inflatie. En diezelfde inflatie zorgt ervoor dat je geld in de loop van de jaren minder waard wordt als je het op een spaarrekening zet tegen de huidige rente.

Hoe kan dat? Op dit moment staat de spaarrente heel erg laag, zo rond de 0,1%. De inflatie is momenteel ongeveer 1,7%. Stel je zet met deze rente € 1000,- op een spaarrekening voor 1 jaar. Dan heb je na een jaar € 1001,- euro. Dat is toch meer dan € 1000,-, zou je denken? Dat klopt, in cijfers. Maar de waarde, wat je ermee kunt kopen, is minder. Je kan er dan namelijk gemiddeld ongeveer 1,6% (0,1% minus 1,7%) minder goederen en diensten, zoals bijvoorbeeld boodschappen en meubels, mee kopen.

Op zoek naar hoger rendement

Als je vermogen op wilt bouwen, dan kan het dus slim zijn om op zoek te gaan naar alternatieven met een hoger rendement. Bijvoorbeeld door in vastgoed te investeren of te gaan beleggen. Met beleggen kan je op lange termijn een rendement behalen dat een stuk hoger is dan op een spaarrekening.

Dat wil niet zeggen dat je meteen al je spaargeld moet overhevelen naar een beleggingsrekening. Het is belangrijk dat je een goede buffer hebt op je spaarrekening voor onvoorziene kosten. Het geld waarmee je belegt moet je voor een langere periode echt kunnen missen én je moet tegen risico kunnen. Aan beleggen kleven meer risico’s dan sparen.

Wij gaan aan de slag

Stel, je hebt de tijd en de durf. Waar dan te beginnen? Open je gewoon een beleggingsrekening en ga je het zelf doen? Om dat goed te kunnen moet je wel veel kennis en ervaring hebben, om ongelukken te voorkomen. En je moet er de tijd voor hebben om er voldoende aandacht aan te besteden.

Daarom is er Beheerd Beleggen, voor iedereen die niet zomaar op eigen houtje wil beleggen. Je geeft het beleggen uit handen aan ons team van beleggingsexperts. Wij gaan aan de slag met jouw inleg, werken voor jou aan een portefeuille van fondsen en indextrackers en rekenen voor je uit wat je verwachte rendement zal zijn.

Neem de tijd

Dat verwachte rendement is een indicatie. Het rendement kan schommelen. Met beleggen verwacht je dat er over een langere periode rendement wordt gemaakt. Hoe langer je de tijd neemt, hoe groter de kans is op een goed resultaat.

Michel Engbers is Directeur Investment Office bij Nationale-Nederlanden Bank

Beheerd Beleggen. Voor iedereen die niet op eigen houtje wil beleggen.

Start met Beheerd Beleggen

  • Je beleggingen uitbesteden aan onze experts
  • Aantrekkelijk rendement
  • Al vanaf € 50,- inleg per maand of vanaf € 1.000,- eenmalig
  • Dagelijks opzegbaar

Lees meer over Beheerd Beleggen

Gratis informatiepakket

Wil je meer informatie over Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden? Vraag dan gratis en vrijblijvend het online informatiepakket Beheerd Beleggen aan.

Vraag je informatiepakket aan