Ga direct naar inhoud

Nederlands Fotomuseum

Nationale-Nederlanden is vanaf 2017 ‘Corporate Partner Collectie’ van het Nederlands Fotomuseum.

Zowel Nationale-Nederlanden als het Nederlands Fotomuseum hebben een rijke historie en zijn nauw verbonden met de Nederlandse samenleving. Dit is ook te zien in de campagnes van Nationale-Nederlanden waarin de unieke belevingswereld van verschillende Nederlanders centraal staat; ‘Er is maar één Nederlander zoals jij’. Het Nederlands Fotomuseum beheert de collectie van Nederlands grootste fotografen. Met meer dan 5 miljoen beelden wordt de Nederlandse geschiedenis van 1900 tot nu weergegeven: van grote Nederlandse gebeurtenissen tot kleine, persoonlijke emoties.

Naast tentoonstellingen met grote namen uit de Nederlandse en internationale fotografiewereld (Ed van der Elsken, Nan Goldin, Lewis Hine, Alfredo Jaar en Viviane Sassen), toont het museum met regelmaat werk uit de eigen collectie. Nationale-Nederlanden en NN Group zijn Corporate Partner Collectie en ondersteunen de komende drie jaar specifiek tentoonstellingen en projecten van deze unieke collectie die een belangrijk deel van het visuele erfgoed van Nederland vertegenwoordigt.

Net als Nationale-Nederlanden heeft ook het Nederlands Fotomuseum de ambitie om een breed publiek in aanraking te brengen met cultuur en in het bijzonder met fotografie. Begin 2017 is er een selectie van Historisch-Nederlandse interieurfoto’s gebruikt voor een presentatie in het Nationale-Nederlanden Café in Rotterdam, in het verlengde van de corporate campagne.

(Foto: Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, Benno Thoma) (Foto: Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, Benno Thoma)

Ondersteunde projecten

Instagram fotowedstrijd: #Lustforlife2019

Illias Teirlinck is de winnaar van de Instagramwedstrijd #Lustforlife2019, een wedstrijd die Nationale-Nederlanden samen met het Nederlands Fotomuseum heeft georganiseerd. De Instagram fotowedstrijd is georganiseerd om het legendarische werk van Nederlands bekendste straatfotograaf Ed van der Elsken te eren.

Uit de meer dan 1600 inzendingen selecteerde de vakjury 30 foto’s. De vakjury bestond uit Jan Dirk van der Burg (Fotograaf des Vaderlands), Sanne Donders (fotograaf) en Maarten van der Kamp (fotograaf). De jury was lovend over de kwaliteit van de inzendingen. De eerste prijs is gegaan naar Illias Teirlinck met een foto van drie meisjes tijdens de viering van Saint V in Brussel.  ‘De foto toont het lef van de fotograaf om deze foto maken. Hij is precies op juiste moment gemaakt en straalt plezier in het leven uit, net als de fotografie van Ed van der Elsken’ aldus de jury.

De tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken is nog tot en met 6 oktober te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Lust for Life, Ed van der Elsken

“Ik bezing het leven. Ingewikkelder ben ik niet. Ik bezing dan ook alles: liefde, moed, schoonheid, maar ook woede, bloed, zweet en tranen.”

Ed van der Elsken

Het Nederlands Fotomuseum heeft het kleurenwerk van fotograaf Ed van der Elsken behouden voor de toekomst en viert dit deze zomer met Lust for Life: de eerste overzichtstentoonstelling van zijn kleurenwerk. Met de grootste iconen en nog nooit eerder getoond werk.

Deze tentoonstelling was niet mogelijk geweest zonder de restauratie van al zijn kleurenfoto’s. Mede dankzij de steun van Nationale-Nederlanden kon het museum in 2016 van start met het grootste fotorestauratieproject. Ruim 42.000 dia’s zijn behouden voor de toekomst.

De tentoonstelling is van 25 mei tot en met 6 oktober te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys

Van 15 september 2018 tot 13 januari 2019 maak je in het Nederlands Fotomuseum kennis met Cas Oorthuys: fotograaf, optimist, wereldreiziger en een familieman met een wereldberoemd oeuvre. Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys is de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk. Om het werk van deze unieke fotograaf te eren heeft Nationale-Nederlanden samen met het Nederlands Fotomuseum een Instagram fotowedstrijd georganiseerd.

Cas in het kort

Cas Oorthuys (1908-1975) heeft altijd veel en vrijwel aan één stuk door gefotografeerd. Hij is eigenlijk nooit zonder toestel de deur uitgegaan, maar met twee tot drie camera’s om zijn nek en soms zelfs meer. Uiteindelijk laat hij een archief van bijna een half miljoen foto’s achter. Zoals landschapsschilders uit de zeventiende eeuw eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden, doet Cas Oorthuys dat met zijn fotografie: met veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

Het complete archief van Cas Oorthuys wordt beheerd in het Nederlands fotomuseum. De tentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys is samengesteld door het museum en mede mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden.

(Foto:Manokwari, West-Irian (1956) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum)

Nationale-Nederlanden Portfoliodag

Als trotse Corporate Partner Collectie van het Nederlands Fotomuseum organiseert Nationale-Nederlanden samen met het museum op donderdag 16 mei een ontmoeting tussen (beginnende) fotografen en professionals uit de kunstwereld in het Nationale-Nederlanden DE Café.

Samen met het Nederlands Fotomuseum openen wij de deuren om fotografietalent verder te helpen in hun professionele carrière als fotograaf. Dit jaar zijn de professionals Narda van ‘t Veer (Founder The Ravestijn Gallery, Photography Agent), Rein Jelle Terpstra (beeldend kunstenaar) en Aisha Zeijpveld (fotograaf) aanwezig.

In een korte persoonlijke sessie met één van de drie professionals krijgen (beginnende) fotografen de kans om je fotografisch werk te introduceren, kostbare feedback te krijgen of interessante contacten te leggen.

Ontdek meer

Nationale-Nederlanden portfoliodag helpt de fotograaf verder

Op donderdag 24 mei 2018 vond de Nationale-Nederlanden portfoliodag in het Nationale-Nederlanden DE Café te Rotterdam plaats. Samen met het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft Nationale-Nederlanden fotografen -die hun fotografie carrière verder willen professionaliseren- uitgenodigd voor deze leerzame dag. In totaal waren 47 fotografen aanwezig om hun werk voor te leggen aan drie fotografie professionals.

Tijdens deze dag waren vanuit het fotografie vakgebied Charlotte Dumas (fotograaf), Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum in Rotterdam) en Mick Peet (Art director Het Financieele Dagblad) aanwezig om talent te scouten en feedback te geven richting de aanwezigen. De dag verliep succesvol. Vanuit Nationale-Nederlanden zijn we blij dat we fotografen kunnen helpen op weg naar hun doel.

Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum in Rotterdam): “Fantastisch om te zien hoeveel enthousiaste en ambitieuze mensen er op deze dag afkomen en dan met zo’n breed palet van onderwerpen en stijlen – een mooie afspiegeling van de rijkdom van de hedendaagse fotografie. Voor mij als curator was het een inspirerende dag!”