Ga direct naar inhoud

5 activiteiten om te doen met kinderen

Bezoek je het NN Kunstfestival met (klein)kinderen? Wij hebben alvast 5 activiteiten op een rij gezet. Neem ook gerust een kijkje per museum. De meeste deelnemende musea hebben namelijk speciale activiteiten voor kinderen.

Maak je eigen gebruiksaanwijzing! (Museum van de Geest)

Suf is het eigenlijk, dat we voor elk apparaat een gebruiksaanwijzing hebben maar niet voor het allerbelangrijkste: jezelf! Daarom kun je in het Museum van de Geest | Haarlem je eigen gebruiksaanwijzing maken, zodat iedereen weet hoe zij het beste met je om kunnen gaan. Ga op pad in het museum met de interactieve guide, die je van alles over de wonderlijke menselijke geest vertelt én je helpt je eigen gebruiksaanwijzing in te vullen. Hoe laad je op? Wat moeten mensen doen bij storing? Via je antwoorden kom je ook terecht bij jouw boekendubbelganger: een papieren vriend voor het leven. Het is een personage uit een bestaand boek dat net zo grappig is als jij bent, net zo moedig, zo handig, zo sportief of net zo dromerig als jij.

Deze Kinderroute is geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar en de Young Adult Route is voor iedereen die zich 13 tot 18 jaar voelt. Reserveren voor deze routes is niet nodig en zit inbegrepen bij je toegangsticket. Wel raden wij aan het toegangsticket voor het museum vooraf te reserveren.

Kindertentoonstelling Wie ben ik wie was jij? (Nationaal Archief)

‘Wie ben ik wie was jij?’ is een educatieve tentoonstelling. Ervaar hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt. Met een tablet in je hand chat je met historische personen, zoals George Maduro, Tula en Cornelia van Nijenroode. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren? Zo ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn.

Kijk voor meer informatie op: www.nationaalarchief.nl/beleven/onderwijs.

Workshop cyanotypie – fotograferen zonder camera (Nederlands Fotomuseum)

Leuk voor jong en oud! Foto’s maken zonder camera, kan dat? Ja zeker! Bijvoorbeeld met de oude fotografische techniek cyanotypie (ook wel blauwdruk genoemd). Ontdek hoe deze techniek werkt en maak een blauwdruk van je eigen tekeningen, een snoeppapiertje, bloemen of iets wat je toevallig in je zak hebt zitten. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met je eigen blauwe kunstwerkje.

Locatievoorstelling De Lorentz Formule (Teylers Museum)

Met de theatrale tour De Lorentz Formule nemen twee acteurs je mee terug in de tijd, naar de periode 1909-1928 toen Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) in Teylers Museum zijn eigen bloeiende laboratorium had. In zijn werkkamer en lab ontdek je wie Lorentz was en hoe belangrijk hij voor de wetenschap is geweest.

Praktische informatie: Vrijdag 29 september, zaterdag 30 september, zondag 1 oktober, vrijdag 6 oktober, zaterdag 7 oktober en zondag 8 oktober 12.30, 14.00 en 15.00 uur. Geen kosten naast museumentree, wel noodzakelijk op de dag zelf een voucher af te halen bij de kassa zolang de voorraad strekt.

ZM Zigzag (Zeeuws Museum)

De ZM Zigzag is een zoek- en kijkwijzer in de vorm van een papieren iPhone voor kinderen tot en met 10 jaar. Het werkt eenvoudig: zoek de afbeeldingen uit de ZM Zigzag op in de tentoonstelling Dit is Zeeland en de Wonderkamers. De ZM Zigzag biedt een interessante kijk op de collectie voor het hele gezin. Je gaat zigzag door het museum en wordt uitgedaagd om extra goed op details te letten. Vind jij als eerst alle afbeeldingen?

Podloodvrij

In het Zeeuws Museum zelf mag je niet met potloden, stiften of pennen werken zonder direct toezicht. De ZM Zigzag wordt als inspiratie gebruikt. Je hoeft het dus niet in te vullen met pen of potlood.

Waar

Je kunt de ZM Zigzag gratis ophalen bij de balie van het Zeeuws Museum. De kijkwijzer is verkrijgbaar in Nederlands en Duits.

  • Workshop met Jill (4+) (Mauritshuis)
  • Kleurplaat Sonja met kat (Museum MORE)
  • Digitaal prentenboek Beer is los! (Teylers Museum)

Meer over NN, kunst en het NN Kunstfestival