Ga direct naar inhoud

Mauritshuis Murals

In Den Haag brengt het Mauritshuis kunst naar buiten met de Mauritshuis Murals. Doe de tour en ontdek ze zelf.

Levensgrote muurschilderingen

Vijf fenomenale street artists uit binnen- en buitenland lieten zich inspireren door de collectie van het Mauritshuis. Het resultaat: vier levensgrote muurschilderingen verspreid over heel Den Haag. En die kun jij bewonderen met de Mauritshuis Murals tour! Download de app, spring op de fiets en laat de kunstontdekker in je los.

Hoe werkt de Mauritshuis Murals tour?

1. Download de app Loquiz via de Google Play Store of de App Store.
2. Open de app.
3. Geef de app toestemming om GPS te gebruiken en pushmeldingen te verzenden*.
4. Log in met de gebruikersnaam kunstontdekker en het wachtwoord denhaag.
5. Laat de kunstontdekker in je los en ga op pad.

* Als je geen toestemming geeft, werkt de Mauritshuis Murals (fiets)tour niet.

Supporter van talent

Je werk levensgroot op een muur middenin de stad... Veel beginnende street artists kunnen hier alleen maar van dromen. Maar voor aanstormend talent Nadia van Luijk werd het werkelijkheid. Zij won de ontwerpwedstrijd die Nationale-Nederlanden in samenwerking met het Mauritshuis organiseerde. Op een muur van 115 m2 in het Transvaalkwartier bracht ze haar ontwerp tot leven. Haar kleurrijke muurschildering staat symbool voor de smeltkroes van culturen in de Transvaalwijk.

Het museum én de wijk als inspiratie

Nadia liet zich inspireren door het 17e-eeuwse schilderij 'Vaas met bloemen' van Jan Davidsz de Heem: “Je ziet een spuitbus van glas gevuld met wortels (oftewel roots) en water. Hier spuit een kleurrijke explosie uit. Die bestaat uit bloemen, groenten, fruit, lekkernijen en vlinders uit allerlei culturen."

"Het water en de wortels staan symbool voor dezelfde bron waaruit alle culturen zijn ontstaan. De unieke ‘food explosie’ staat voor de rijkdom aan unieke smaken die iedere cultuur heeft. Die komen allemaal samen in de Transvaalwijk. En natuurlijk refereert het aan de Haagse Markt en de buurtwinkels. Daar zijn al die ingrediënten te vinden.”

Foto: Nadia van Luijk aan het werk bij haar mural in de Transvaalwijk. Credit: Ivo Hoekstra, Mauritshuis

Nationale-Nederlanden en het Mauritshuis

Nationale-Nederlanden hecht waarde aan de rol van kunst en cultuur in de maatschappij. Want kunst inspireert en verbindt. Daarom investeert Nationale-Nederlanden in culturele samenwerkingsprojecten met Nederlandse musea en kunstenaars. Als supporter van talent zetten wij ons in om talenten het podium te bieden dat zij verdienen.

Nationale-Nederlanden is als hoofdpartner verbonden aan het Mauritshuis. Dankzij onze steun kunnen de Mauritshuis Murals verwezenlijkt worden.