Ga direct naar inhoud

Een boot kopen in 4 stappen; waar moet je op letten?

Dit artikel valt binnen Onderweg

Wat een fijn vooruitzicht: je wilt je eigen boot kopen. Of je denkt daar serieus over na. In gedachten zie je jezelf al deinen op dat water in je eigen schuit. Maar toch, een boot kopen gaat niet over één nacht ijs. Waar koop je een boot? Waar moet je op letten bij de aanschaf? En hoe verzeker je een boot? In 4 stappen leggen we dat allemaal uit. Zo geven we je de support waarmee je de aanschaf soepel laat verlopen. Dan kun je snel met een goed gevoel het water op.

Kies de boot die bij jou past

Het begint met bepalen wat voor boot je gaat varen, er zijn namelijk behoorlijk wat verschillende type boten. Ben jij een fanatieke zeiler? Hou je meer van ontspanning op een motorjacht? Of kies je voor de spanning en snelheid van een speedboot? Elke boot is anders, en elk type boot neemt zijn eigen eigenschappen met zich mee. Hou hier dus van te voren rekening mee.

Voor snellere boten heb je vaak een vaarbewijs nodig, en met een zeilboot kun je lang niet overal komen. Bedenk ook van te voren waar je wilt gaan varen. Bij een grotere boot heb je een ligplaats nodig in een jachthaven. Voor een trailerbare boot kun je vaak gebruik maken van een stalling.

Ook is het materiaal van de boot erg belangrijk. Een boot van hout is erg mooi, maar vergt enorm veel onderhoud. Een boot gemaakt van polyester heeft daarentegen minder onderhoud, is erg gebruiksvriendelijk, maar kan wel kwetsbaar zijn. Let hier dus goed voor je een bepaald type boot aankoopt.

Houdt ook rekening met het financiële gedeelte. Een boot kopen doe je net zoals een auto of huis niet dagelijks, en is een grote aankoop. Neem hier dus ook zorgvuldig de tijd voor. Bereken van te voren alle kosten, en neem dit mee in het plan voor de aankoop. Denk hierbij ook aan de kosten van reparaties, liggeld en onderhoud aan de boot.


Op weg naar de perfecte boot

Als je eenmaal helder hebt wat voor boot je gaat kopen, ga je je oriënteren. Jezelf helemaal verdiepen in de wondere wereld van boten. Je weet nu wat voor boot je gaat kopen, welk materiaal de boot gaat zijn, en je hebt een financieel plan. Oriënteren kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld:

  • Tijdschriften of magazines
  • Bezoek een botenbeurs zoals de Hiswa
  • Social media bekijken of blogs lezen (Internet)
  • Huur een dagje een boot om te vergelijken
  • Rondkijken in havens


Waar en hoe koop ik een boot?

Het kopen van een boot is een behoorlijke en niet alledaagse aankoop. Dit moet natuurlijk zo zorgvuldig mogelijk verlopen. De eerste vraag is of je een nieuwe of tweedehands boot gaat aanschaffen. Bij een nieuwe boot krijg je net als bij een auto vaak standaard garantie. Maar bij een gebruikte boot is dit niet altijd het geval. Ga je voor een tweedehands boot? Stel vooraf een technische checklist op. Zo vergeet je geen belangrijke punten te controleren.

Een boot aanschaffen kan via verschillende wegen. Dit kan bijvoorbeeld online, op een botenbeurs, bij een jachthaven of bij een particulier. Waar de ideale boot ligt, verschilt natuurlijk ook aan het soort boot.

Boot kopen bij een botenmakelaar of jachthaven

Een boot kopen bij een botenmakelaar of jachthaven gaat wat makkelijker dan bij een particulier. Het bedrijf regelt simpelweg de meeste dingen. Hierdoor hoef jij je minder druk te maken om een koopcontract of andere administratieve taken. Let ook bij een bedrijf altijd op de kwaliteitscontrole, en technische punten.

Boot kopen bij een particulier

Bij een particulier komt hier wat meer bij kijken. Maak altijd goede afspraken als je kiest voor een particuliere verkoper. Vraag altijd vooraf om geconstateerde gebreken. Koop je een wat duurdere boot? Laat het vaartuig dan altijd keuren door een scheepsexpert voordat je akkoord gaat met de koop. En neem de expert mee tijdens de proefvaart.


Boot kopen; wel of geen koopcontract?

Zorg te allen tijde dat je een koopovereenkomst hebt opgesteld. Of dit nu bij een bedrijf of particuliere verkoper is. Zo voorkom je discussies achteraf, en ben je altijd zeker van de beloftes van de verkoper. Stel in het contract op waar je gaat varen, wat de eventuele gebreken zijn, en eventueel een ontbindende clausule voor het contract. Het koopcontract kun je zelf invullen, samen met de verkoper. Of je kunt je laten ondersteunen door een expert. Als de mogelijkheid er is, kies dan de laatste optie. Een scheepsexpert is op de hoogte van alle schepen en kan de kwaliteit beoordelen. Zo ken je de gebreken, en weet je wat je koopt. Het is een kleine investering, maar zeker een investering die het waard is.

Als je een boot gaat kopen, zorg er dan voor dat je hier een budget voor beschikbaar hebt. Je kunt dit natuurlijk ook deels financieren met een doorlopend krediet of persoonlijke lening.


Moet ik mijn boot verzekeren na aankoop?

Je boot verzekeren is niet altijd verplicht, het is wel verstandig. In de meeste jachthavens is het verplicht je boot te verzekeren. De dagwaarde van een boot blijft, mits goed onderhouden, voor langer dan 10 jaar dicht bij het aankoopbedrag. Je wilt voor zo’n waardevol bezit dus goed verzekerd zijn. Bovendien: je kunt met je eigen boot behoorlijke schade aanrichten bij een onvoorziene aanvaring met een andere boot. Toch een fijn gevoel als zoiets dan geregeld is.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor een bootverzekering bij Nationale Nederlanden? Op deze pagina vind je er meer over.

Tip voor wedstrijdzeilers: Wist je dat bij Nationale Nederlanden wedstrijdvaren automatisch is meeverzekerd? Dit is bij andere verzekeraars vaak niet het geval! Kijk hierbij wel goed naar het vaarwater waarvoor je verzekerd bent.

Tips voor bootverzekering vergelijken


Sluit een Bootverzekering af

Wil je met een gerust hart het water op? Met de Bootverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd.

Bereken snel je premie

Meer informatie

Een boot kopen in vier stappen

Bij het kopen van een boot komt er veel kijken. Waar moet je allemaal op letten? Wij hebben voor jou in 4 stappen beschreven waar je op moet letten bij de aankoop van een boot.

Waar moet ik op letten?