Ga direct naar inhoud

APK-keuring en onderhoud van je auto

Dit artikel valt binnen Onderweg

Je wilt dat je auto altijd voor je klaarstaat. Maar om ervoor te zorgen dat je auto rijdt als een zonnetje, moet je deze goed verzorgen met een onderhoudsbeurt én de verplichte apk-keuring. Hoe vaak zo’n beurt en keuring nodig is, verschilt per voertuig. We zetten alles rondom de apk-keuring en ander auto-onderhoud op een rijtje..

Vaste prik: apk-keuring

De Nederlandse wegen deel je met weggebruikers die allemaal in verschillende voertuigen rijden. Grote vrachtwagens, snelle bakken, oldtimers, gezinsauto’s en camperbusjes: er rijdt van alles voorbij. Voor de veiligheid van al die voertuigen is er de Algemene Periodieke keuring (apk). Tijdens zo’n keuring wordt er gecheckt of een auto voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen en of de registratie klopt. Werken bijvoorbeeld je koplampen nog goed? En stoot je auto niet teveel schadelijke stoffen uit? De verplichte apk-keuring is er naast de veiligheid dus ook voor het milieu. Wannéér jouw vierwieler naar de apk moet, hangt hiervan af:

 • Ben je de trotse bezitter van een nieuwe benzine-, hybride- of elektrische auto? Dan moet je deze na vier jaar apk laten keuren, en daarna om de twee jaar.
 • Heb je een nieuwe dieselauto? Laat deze na drie jaar, en vervolgens ieder jaar keuren.
 • Wanneer je auto acht jaar of ouder is, is een jaarlijkse apk-keuring verplicht.

Voorbereiden op apk-keuring

Tijd voor de apk-keuring. Hiervoor kun je terecht bij garages en keuringsstations die door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zijn erkend. Check altijd of het bedrijf waar je je auto naartoe brengt in het bezit is van de oranje sticker met de tekst ‘RDW erkend; apk lichte voertuigen’. En om je auto tussen de keuringen door zo goed mogelijk te onderhouden, kun je zelf (of samen met een handige buurman) de volgende punten nalopen:

 • Vloeistoffen: kijk of er nog genoeg koel- en ruitenwisservloeistof in de auto zit en controleer het oliepeil.
 • Verlichting: bij sommige auto’s kun je zelf een lampje verwisselen.
 • Ruitenwissers: als je ruitenwissers strepen trekken, vervang dan de wisserbladen.
 • Banden: ga voor een ritje langs het pompstation. Daar kun je de banden op spanning brengen. Aan te raden is één keer per maand je bandenspanning te checken.

Keurig door de keuring?

Het moment van de waarheid: is je auto apk goedgekeurd of afgekeurd? Na de apk krijg je een keuringsrapport met het verlossende antwoord. Bij goedkeuring vermeldt de garage op dit rapport eventuele adviespunten van reparaties die je in de toekomst kunt verwachten. Is je auto afgekeurd? Dat betekent dat er reparaties nodig zijn om weer veilig met je auto te rijden. Deze reparaties moeten binnen twee maanden worden uitgevoerd en je mag in deze periode alleen nog met je auto de weg op wanneer je onderweg bent naar de garage.

Goed om te weten: als je vergeet je auto op tijd te laten keuren ben je niet verzekerd. En blijf je rijden zonder geldige apk? Dan ben je zelfs strafbaar.

Naar de garage

Naast de verplichte apk-keuring heeft je auto de nodige zorg nodig. Het is aan te raden om in elk geval één keer per jaar naar de garage te rijden voor onderhoud, ook wel een grote of kleine beurt genoemd. Je auto krijgt dan een grondige check en krijgt - indien nodig – onderhoud aan slijtagedelen, zoals de remblokken en koppelingsplaat. Door dit jaarlijkse garagebezoek voorkom je (los van onvoorziene reparaties) dat je wordt verrast door een groot en duur defect. Weet je niet precies wat voor onderhoud jouw auto nodig heeft? Laat je dan adviseren door de garage.

Autoverzekering

 • Tot 80% korting bij schadevrij rijden
 • Bepaal zelf uw eigen risico
 • Uitgebreide dekking, goede prijs

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

 • Profiteer van pakketkorting
 • Zelf uw verzekeringen kiezen
 • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie