Ga direct naar inhoud

Afschrijving auto en slim lenen

Je staat er niet bij stil, maar je auto is vanaf de eerste dag en kilometer die je ermee rijdt meteen minder waard. Dit noemen we de afschrijving van je auto. Heb jij je auto gefinancierd met een autolening of wil je gaan lenen voor een auto? Bekijk onze tips zodat je niet langer en meer leent dan nodig is en zorgeloos kan rijden in je auto.

Afschrijving auto berekenen

Je auto wordt elk jaar iets minder waard. Ga jij je auto financieren met een lening? Dan is het verstandig om elk jaar minstens net zo veel af te lossen op je autolening als dat je auto minder waard is geworden. Los je meer af dan de afschrijving van je auto? Misschien houd je nog restwaarde over als je jouw auto inruilt of verkoopt.

Bereken de afschrijving van je auto

Voordat je een auto koopt, kun je zelf een globale berekening maken van wat je gemiddeld voor je auto moet afschrijven. Hoeveel je op je auto afschrijft, heeft te maken met verschillende factoren. Het ene automerk is meer waardevast dan het andere. Ook speelt het aantal gereden kilometers van de auto een rol. Ook het type brandstof van je auto bepaalt tegenwoordig de waarde. Een elektrische of hybride auto houdt zijn waarde beter vast dan een auto die op benzine of diesel rijdt.

Maak zelf een globale inschatting met de volgende berekening:
(aanschafwaarde auto – verwachte verkoopwaarde auto) : aantal jaar dat je in de auto verwacht te rijden

Rekenvoorbeeld afschrijving auto en aflossen autolening

Je auto heeft een aanschafwaarde van € 22.000,- en je verwacht er drie jaar in te rijden. Dezelfde auto met ongeveer dezelfde verwachte kilometerstand levert nu zo’n € 13.000,- op.

De berekening die je maakt: € 22.000,- min € 13.000,- = € 9.000,-. Als je dit deelt door de verwachte 3 jaar die je erin rijdt, kom je op een afschrijving per jaar van: € 3.000 ,-.

Het is slim om minstens dit bedrag per jaar af te lossen op je autolening.

Je kunt zelf een globale inschatting maken hoeveel je auto in waarde vermindert.

Hoe bepaal je de aanschafwaarde van je auto?

De aanschafwaarde is niet alleen de prijs die je voor de auto betaalt, maar zijn ook de kosten die je hebt om de auto rijklaar te maken. Tel daarbij ook andere investeringen op die de auto meer waard hebben gemaakt.

Hoe bepaal je de verwachte verkoopwaarde van je auto?

De verwachte verkoopwaarde van de auto kun je bepalen door dit na te vragen bij een dealer. Of zoek zelf op internet wat een soortgelijke auto op dit moment tweedehands oplevert.

Op zoek naar een autolening?

Wil je een auto financieren met een autolening?

Meer over autolening

Bereken je autolening

Ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen tegen welke rente?

Berekenen en aanvragen

Lening oversluiten

Blijkt je lening niet goed afgestemd op de afschrijving van je auto?

Bekijk de mogelijkheden