Ga direct naar inhoud

Mooie vaarroutes in Nederland

Dit artikel valt binnen Onderweg

Nederland barst van de mooie vaarroutes. Heb je een boot of sloep en wil je een mooie nieuwe tocht maken? Maak hier kennis met een paar van de mooiste vaarroutes van Nederland. Perfect als je één of meerdere dagen wilt varen.

Mooie vaarroutes in Nederland

Ons waterrijke land heeft mooie vaarroutes in het noorden, zuiden, oosten én westen. Een paar van de mooiste routes ontdek je hieronder. Ook lees je hoe lang de routes zijn, voor welke boten ze geschikt zijn en of er overnachtingsmogelijkheden zijn.

Ter informatie: deze vaarroutes zijn in ieder geval geschikt voor sloepen en motorboten. Heb je een zeilboot? De meeste routes zijn ook geschikt, maar het is wel slim om rekening te houden met de vaardiepte en bruggen. Dit kan je vaartijd beïnvloeden. Sommige bruggen gaan daarnaast overdag niet of minder vaak openen. Het is verstandig dit zelf vooraf te dubbelchecken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De Elfstedentocht

Schaatsers konden de ‘tocht der tochten’ voor het laatst in 1997 rijden. Met de boot is het elk jaar mogelijk de Elfstedentocht te varen. Eén van de mooiste tochten als je minimaal een week de tijd hebt. In de route van ruim 250 kilometer vaar je langs mooie plaatsen als Franeker, Bartlehiem, Bolsward, Sneek en Leeuwarden. Ga aan wal om in Sneek het Fries Scheepvaart Museum te bezoeken of bezoek de kleinste stad van Friesland: Sloten. Van dit eeuwenoude stadje zijn de oorspronkelijke stadswallen nagenoeg nog intact. Overnacht aan boord of in een van de talloze hotelletjes en B&B’s.

 • Lengte: 253 kilometer
 • Duur: ruim een week

Harderwijk – Spakenburg

Heb je geen tijd om een week te varen? Je kunt mooi varen van Harderwijk naar Spakenburg. Beide plaatsen hebben mooie havens en zeker Spakenburg is een idyllisch plaatsje. Dit oude vissersdorp heeft op zaterdagen een leuke markt. Ook het Klederdracht- en Visserijmuseum is een aanrader. Zeker als je eventjes terug wilt naar vervlogen tijden.

 • Lengte: ongeveer 30 kilometer
 • Duur: dagdeel

Alkmaar – Den Helder

Een gemakkelijke vaarroute met tal van bezienswaardigheden. Dat is de route van Alkmaar naar Den Helder. Alkmaar is vanaf het water misschien wel nog mooier dan anders. Bezoek voor een lekker hapje het Waagplein, om daarna via het Noord-Hollands Kanaal naar Den Helder te varen. Het voert je langs vlotbruggen en kleine, fijne plaatsjes als Burgervlotbrug en Sint Maartensvlotbrug.

 • Lengte: ongeveer 42 kilometer
 • Duur: dagdeel

Biesbosch

De Biesbosch is een prachtig gebied om te varen. Het heeft zoetwatergetijden en daarmee is er sprake van eb en vloed. Uniek. Voor vogelaars en andere dierenliefhebbers is de Biesbosch een absolute aanrader. Vanaf het water kun je bevers zien, maar ook veel verschillende vogels. De lengte van de route kun je zelf bepalen. Er zijn verschillende plekken om de Biesbosch in te varen, zoals het Hollandsch Diep, de Nieuwe Merwede, Beneden Merwede en de Amer. Regel van tevoren een vaarkaart, want zo weet je precies waar je wel en niet mag varen. De Biesbosch is op sommige plekken zeer ondiep, waardoor je niet overal met een gewone boot mag varen.

 • Lengte: die bepaal jij
 • Duur: die bepaal jij

Waterland

Varen langs oud-Hollandse dorpjes zoals Monnickendam, Broek in Waterland en Landsmeer? Dat kan met de Waterland-route. Deze route ligt net boven Amsterdam en hier vaar je langs een rustig, uitgestrekt landschap. Je kunt deze route op je eigen tempo varen, met elk type boot. De lengte bepaal je zelf. Net als waar je aan wal gaat. Rondom de kleine haventjes zijn genoeg horeca- en overnachtingsgelegenheden.

 • Lengte: ongeveer 35 kilometer
 • Duur: dagdeel

Friese Meren

Smaakt het varen van de Elfstedentocht naar meer? In het zuidwesten van Friesland zijn een heleboel meren. Die kun je varen in de Friese Meren-vaarroute. Deze brengt je over onder andere het Sneekermeer, Tjeukemeer en door Nationaal Park de Alde Feanen. Bezoek het puzzelmuseum in Joure, het Museum Hert fan Fryslân in Grouw, of meer aan bij een van de vele terrasjes.

 • Lengte: ongeveer 65 kilometer
 • Duur: 2 of 3 dagen

Breda – Tilburg – Den Bosch

Onder de rivieren zijn ook veel mooie vaarroutes. Een goed voorbeeld is die tussen Breda, Tilburg en Den Bosch. Vanuit Breda vaar je over de Mark, een riviertje dat door het centrum van deze gezellige stad loopt. Via het Markkanaal kun je naar Tilburg of Safaripark Beekse Bergen varen. In Tilburg leg je makkelijk aan om het centrum in te gaan. Genoeg gezien in Tilburg? Vaar dan via de Gekanaliseerde Dieze door naar Den Bosch om de bourgondiër in jezelf te verwennen.

 • Lengte: ongeveer 40 kilometer van Breda naar Tilburg, ongeveer 80 kilometer van Tilburg naar Den Bosch
 • Duur: tussen de 1 en 3 dagen (afhankelijk van welk deel van de route je kiest)

Leuke dorpen om langs te varen

Er zijn een heleboel vaarroutes die je langs verschillende leuke dorpen, steden en mooie gebieden brengen. Wil je het water rondom karaktervolle dorpen ontdekken? Ook dat kan.

Zo is Giethoorn een dorpje waar je misschien wel gevaren moet hebben. Dit ‘Venetië van het Noorden’ heeft geen wegen waaraan huizen staan, maar kanalen. Tip: bezoek dit pittoreske dorpje wel buiten het vakantieseizoen om. Toeristen komen van heinde en verre om het te bezoeken. Je vaart langs oude boerderijen en mooie tuinen. Klaar in Giethoorn, maar zin om verder te varen? Dan kun je doorvaren naar Nationaal Park Weerribben Wieden.

Een leuk alternatief is te vinden in Noord-Holland. Rondom kunstenaarsdorp Bergen kun je mooi varen. Bijvoorbeeld op het Bergermeer of Egmondermeer. Daarnaast is Bergen een leuk dorpje om aan wal te gaan. Het heeft een gezellig, klein centrum met leuke terrasjes en restaurants.

Ook een beleving: varen door steden

Varen door een stad is een beleving op zich. Je stapt makkelijk van en aan boord en ziet de stad vanaf het water door compleet andere ogen. Steden met mooie vaarroutes zijn onder andere Leiden, Haarlem en Utrecht. Leiden heeft ouderwetse grachten en singels. Je vaart hier langs mooie plekken als de Botanische Tuin en de Sterrenwacht.

In Haarlem vaar je over het Spaarne en door de grachten in het centrum. Rondom de Grote Markt zijn veel eettentjes die de moeite waard zijn. Utrecht heeft twee mooie vaarroutes: de Grachtenroute en stadroute. Je vaart over de nieuwe Catharijnesingel en de eeuwenoude Oudegracht. De lage grachten zijn daarnaast erg toegankelijk om van en aan boord te gaan.

Zelf een leuke vaarroute ontdekken

Met deze tips heb je genoeg inspiratie om een mooie route te varen. Ben je de kapitein op je eigen schip en bepaal je zelf jouw perfecte vaarroute? Met hulp van Sloepennetwerk en Vaarkaart Nederland navigeer je op het water en kun je een vaartocht plannen. Deze apps zijn gratis te downloaden voor je Android-telefoon of iPhone.

Klaar om te varen

Voor veel mensen is varen de ultieme ontspanning. Wil je echt onbezorgd aan boord stappen? Dan is het aan te raden om een bootverzekering te nemen. Veel vaarplezier!

Sluit een Bootverzekering af

Wil je met een gerust hart het water op? Met de Bootverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd.

Bereken snel je premie

Meer informatie

Een boot kopen in vier stappen

Bij het kopen van een boot komt er veel kijken. Waar moet je allemaal op letten? Wij hebben voor jou in 4 stappen beschreven waar je op moet letten bij de aankoop van een boot.

Waar moet ik op letten?