Ga direct naar inhoud

Wat doe je als je schade aan je auto hebt gereden?

Een aanrijding met een ander voertuig of met een object wil je liever niet meemaken. Maar toch is de kans dat het gebeurt aanwezig. Weet jij hoe je moet handelen als je schade aan je auto hebt gereden? Wij leggen uit wat je moet doen.


Blijf rustig en praat met de betrokkenen

Ben je tegen een ander voertuig aangereden, kijk dan eerst of iedereen ongedeerd is. Waarschuw bij voorkeur de politie, in ieder geval altijd bij sprake van letsel bij een van de betrokken partijen. Van een aanrijding kun je best schrikken. Probeer vooral rustig en beleefd te blijven tegen de andere betrokkenen. Ben je in staat om er pen en papier bij te pakken, begin dan alvast met het noteren van elkaars naam. Noteer ook als je tegen een stilstaand object bent gereden, zoals een lantaarnpaal, naam- en adresgegevens van getuigen op straat.

Noteer de namen van de betrokkenen.


Met een reflecterend veiligheidsvestje val je goed op bij andere weggebruikers.

Zorg voor een veilige situatie

Het allerbelangrijkste onderdeel bij het checken op schade is dat je dit op een veilige manier doet:

  • Vormt je auto hinder of gevaar voor andere weggebruikers? Probeer je auto dan op een vluchtstrook of parkeerplek te rijden. Maak wel eerst foto’s van de situatie op de weg.
  • Lukt het niet om je auto te verplaatsen, zet dan je waarschuwingslichten aan en zet een gevarendriehoek neer. Trek bij voorkeur ook een reflecterend veiligheidsvestje aan, zo val je goed op bij andere weggebruikers.
  • Staat je auto veilig en heeft het verkeer minimale last van de situatie, begin dan met het controleren op schade.

Controleer de schade aan de auto(’s)

Het controleren op en melden van de schade is erg belangrijk bij een ongeluk. Zorg er daarom voor dat je de situatie zo duidelijk mogelijk in kaart brengt, zodat je verzekeraar kan onderzoeken of je recht hebt op een schadevergoeding:

  • Houd je smartphone bij de hand, zodat je foto’s kunt maken van de situatie en van de schade.
  • Neem foto’s vanuit verschillende hoeken van de beschadigde delen van jouw auto en van de eventuele andere betrokken voertuigen. Fotografeer ook remsporen en andere beschadigingen aan de weg die van belang kunnen zijn. Voor je eigen beeldvorming mag je ook een video maken, maar voor je verzekering zijn foto’s genoeg.
  • Zorg dat je altijd een schadeformulier in je auto hebt liggen. Dit pak je er nu bij om in te vullen.

Vul het schadeformulier in

Het schadeformulier vul je samen met de tegenpartij in. Hierop staat precies aangegeven wat je moet invullen. Vul het formulier zo volledig mogelijk in, maar erken geen aansprakelijkheid. Dat is aan je verzekeraar om uit te zoeken.

Tip: Bij een aanrijding ben je misschien erg geschrokken en kun je je moeilijk concentreren op het formulier. Lees daarom het schadeformulier thuis eens door. Sommige basisonderdelen kun je al invullen, zoals persoonsgegevens, je verzekeringsmaatschappij en informatie over je auto.


De Autoverzekering van Nationale-Nederlanden

Heb je je verzekering afgesloten via nn.nl of telefonisch bij een van onze medewerkers, dan meld je de schade direct bij ons. Je kunt je schade melden via mijn.nn. Heb je je schadeverzekering bij een adviseur afgesloten? Dan kan je je schade alleen bij je adviseur melden. Spoedeisende hulp nodig ? Bel dan de NN Alarmcentrale op +31 (0) 26 400 23 90.

Onze Autoverzekering biedt 24/7 hulp bij schade. Kun je niet meer verder rijden en moet je auto weggesleept worden? Bel dan ter plekke het alarmnummer van onze Autoverzekering. Je vindt dit nummer op de groene kaart die je van ons hebt ontvangen. Wij bieden je direct hulp, zo sta je er nooit alleen voor. Dankzij je schademanager, de uitgebreide dekking en snelle schadeafhandeling, kun jij hopelijk weer snel de weg op.

Onze Autoverzekering biedt 24/7 hulp bij schade.


Schade rijden in het buitenland

Is er schade aan je auto ontstaan in het buitenland? Ook dan staat Nationale-Nederlanden 24/7 voor je klaar. Als er gewonden zijn of bij een noodsituatie bel je altijd 112 of een ander lokaal noodnummer van het land waarin je bent. Daarna bel je het alarmnummer van onze Autoverzekering, die je op de groene kaart vindt. De schademanager helpt in geval van een ongeluk in het buitenland met vervangend vervoer en indien nodig ziekenhuisopname.

Ook interessant voor jou:

Veilig de weg op met een auto vol passagiers

Een volle auto kan gezellig zijn, maar als je verantwoordelijk bent voor veel inzittenden, wil je zo veilig mogelijk de weg op. En hoe zit het met de inzittendenverzekering?

Bekijk onze tips

Het onderhoud van je auto; wat kun je zelf doen?

Naast het gebruikelijk onderhoud is het belangrijk dat je bepaalde onderdelen van je auto zelf regelmatig naloopt en controleert. Monique legt uit wat je gemakkelijk kunt controleren aan je auto.

Bekijk de tips van Monique

Wat te doen bij pech onderweg

Stel, je komt met pech stil te staan. Wat doe je dan? Wij leggen uit hoe je jezelf en je gezin veiligstelt als je pech krijgt en wat je verder het beste kunt doen in zo’n situatie.

Bekijk onze tips