Ga direct naar inhoud

Is een bootverzekering verplicht?

Genieten van je boot gaat net makkelijker als je weet dat je goed verzekerd bent. Maar is je boot verzekeren verplicht? Dat is afhankelijk van je situatie. In de basis is het zo dat er in Nederland geen wet bestaat die je verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Maar verstandig is het zeker wel. We vertellen je o.a. waarom een bootverzekering handig is en wanneer jij je boot moet verzekeren.

Waarom je boot verzekeren?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarbij is het de afgelopen jaren alsmaar drukker geworden op de Nederlandse wateren. Alleen al daarom is het verstandig een bootverzekering af te sluiten. Andere voordelen zijn:

 • Een gewone aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is niet voldoende. Het is daarom verstandig een bootverzekering af te sluiten.
 • Je inboedel is meeverzekerd. Bij volledig casco geldt een uitgebreide inboedeldekking.
 • Diefstal en inbraak zijn verzekerd. Zo hoef jij je ook geen zorgen te maken als je niet actief je boot gebruikt. Bij zowel de beperkt- als de volledig cascodekking is dit meeverzekerd.
 • Tot 35% no-claim korting. Als bekwaam schipper zul je de bootverzekering waarschijnlijk alleen in hoogst uitzonderlijke situaties nodig hebben. Hierdoor kan je korting bij het niet claimen wel oplopen tot 35%. En heb je gekozen voor een eigen risico? Dan gaat daar ook nog eens 20% per schadevrij jaar vanaf. Dat is nog eens waardering voor je vaarkunsten.
 • Na schade direct weer het water op. Met onze bootverzekering ben je verzekerd van snelle service en deskundige reparatie. Zo kan je binnen no-time weer het water op.
 • Ook als je schade aan je boot hebt waar je zelf geen schuld aan hebt maar waarvoor een ander aansprakelijk is, is het goed om een bootverzekering Volledig casco te hebben. Wij vergoeden dan je schade en jij kan direct weer het water op. Bovendien krijg je van ons vaak hogere vergoedingen, omdat dit in de voorwaarden is geregeld.

Vraag nu onze Bootverzekering aan

Wanneer moet jij je boot verzekeren?

Zodra je hebt besloten dat je je boot gaat verzekeren en welke verzekering dit wordt, wil je weten wanneer je deze verzekering moet afsluiten. Aangezien een bootverzekering direct af te sluiten is, kun je dit op elk moment online doen. Je laat de verzekering dan ingaan op de dag dat je je boot koopt. Op deze manier ben je met de Nationale-Nederlanden bootverzekering direct verzekerd tijdens het varen.

Situatie in Nederland

Er is geen wet- of regelgeving die je verplicht een bootverzekering te nemen in Nederland. Maar als je een boot hebt waarvoor je aansprakelijkheidsverzekering (AVP) geen dekking biedt, kun je eigenlijk niet zonder. Als je onbedoeld schade toebrengt aan anderen kan dat dusdanig in de papieren lopen dat je financieel niet in staat bent die schade te vergoeden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schade aan sluisdeuren of een ernstige letselschade aan een zwemmer die je niet zag.

Het is vaak ook verstandig om schade aan je eigen boot mee te verzekeren. Denk hierbij aan de waarde van je boot, hoe vaak (en waar) je vaart en je financiële veerkracht als er iets gebeurt en je niet verzekerd bent voor je eigen schade.

Er zijn situaties wanneer een bootverzekering toch verplicht kan zijn in Nederland. Dit is zo in de volgende gevallen:

 • In bepaalde jachthavens. Bij jachthavens met een winterberging waar je gebruik van maakt is een verzekering in de regel verplicht. Controleer dit bij de betreffende jachthaven.
 • Bij een botenstalling. Controleer dit bij de betreffende stalling.
 • Op sommige vaarwateren (of delen daarvan).
 • Als je deelneemt aan wedstrijdvaren.

Is een bootverzekering verplicht in het buitenland?

In tegenstelling tot in Nederland is in veel andere landen een bootverzekering wettelijk verplicht. Voorbeelden zijn landen rond de Middellandse Zee, zoals Italië, Spanje, Griekenland en Kroatië. De hoogte van de vereiste minimale verzekering, verschilt per land. De naam van deze verzekering wordt soms als WA-dekking en soms als aansprakelijkheidsdekking aangegeven.

Alle dekkingsvarianten van de Nationale-Nederlanden bootverzekering voldoen aan de eisen van bovengenoemde landen. Zorg er wel voor dat je een internationaal verzekeringsbewijs op zak hebt. Ook dit kun je bij ons opvragen.

Check altijd bij je verzekeraar voor je gaat varen in internationale wateren of je aan alle vereisten voldoet. Zo is het bijvoorbeeld in Italië zo dat je naast je internationaal verzekeringsbewijs ook een speciaal Italiaans certificaat nodig hebt. Neem contact op met een van onze experts om hier meer over te weten te komen.

Bootverzekering: onze dekkingen

Bij Nationale-Nederlanden zijn er drie verschillende soorten dekkingen. Dit zijn Aansprakelijkheid, Beperkt casco en Volledig casco. De dekking Aansprakelijkheid vergoedt schade die je met je boot aanricht bij anderen. Schade aan je eigen boot valt hier niet onder. Met Beperkt casco is ook schade aan je eigen boot, bijvoorbeeld bij diefstal en inbraak, meeverzekerd. Volledig casco is de meest uitgebreide dekking.

Naast alles wat vergoed wordt onder Aansprakelijkheid en Beperkt casco, vergoeden we bij Volledig casco namelijk ook de schade die het gevolg is van een aanvaring of ieder ander van buiten komend onheil. Maar ook schade die het gevolg is van gebreken aan je eigen boot, bijvoorbeeld doordat je motor afslaat, is gedekt.

Hieronder laten we enige verschillen tussen de dekkingen zien. Kijk ook hier voor meer details. En wil je helemaal precies weten wat we wel en niet vergoeden, kijk dan in de voorwaarden:

Aansprakelijkheid Beperkt casco Volledig casco
Schade aan derden € 5.000.000,-
Opruimings- en bergingskosten
Brand, explosie, bliksem, storm en inductie na blikseminslag
Diefstal & inbraak
Aanvaring (schade aan eigen boot)

Aanvullend verzekeren van je boot

Het aanvullend verzekeren van je boot is ook mogelijk. De volgende aanvullende dekkingen zijn bij Nationale-Nederlanden mogelijk:

 • Rechtsbijstanddekking. De rechtsbijstanddekking ondersteunt bij geschillen over bijvoorbeeld garantie of onderhoud. Is er sprake van vervolging door een strafbaar feit dat te maken heeft met je boot? Ook dan kun je rekenen op rechtsbijstand.
 • Ongevallendekking. Vindt er een ernstig ongeluk plaats op je boot? Dan ben je met de ongevallendekking verzekerd. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de variant die je kiest.
 • Dekking verhuur tussen particulieren. Bij de volledige casco bootverzekering is het mogelijk om een extra dekking voor de verhuur te nemen. Ook is de aansprakelijkheid van de verhuurder naar de huurder dan meeverzekerd.

Sluit een bootverzekering af

Wil je ook goed verzekerd en veilig met je boot het water op? Met de Bootverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd.

Vraag aan

Meer informatie

Meer artikelen