Een auto importeren? Zo regel je een eendagskenteken

Koop je een auto in het buitenland? Dan moet de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) deze eerst keuren. Pas daarna mag je ermee in Nederland rijden. In dit stappenplan lees je wat je precies moet doen. Bijvoorbeeld wanneer je een eendagskenteken nodig hebt, en hoe je dit verzekert.

Wanneer heb je een eendagskenteken nodig?

Heb je je droomauto (een stuk goedkoper) gevonden in België of Duitsland? En wil je dus een auto met een buitenlands kenteken importeren? Dan moet je deze auto door de RDW laten keuren. Je kunt hiervoor de importauto naar het RDW-keuringsstation laten brengen per autoambulance. Dat is een aanhanger om de auto mee te vervoeren.

Wil je de geïmporteerde auto liever zelf naar de keuring rijden? Dan heb je een eendagskenteken nodig. Met andere woorden: een kenteken voor één dag. Anders mag je in Nederland de openbare weg niet op.

Met de volgende acht stappen zet je je buitenlandse kenteken om naar een Nederlands kenteken.

Stap 1: Maak een afspraak voor de keuring

Maak online met DigiD een afspraak bij de RDW voor de keuring van de importauto. Hiervoor heb je het voertuigidentificatienummer (VIN) van de auto nodig. Dit heet ook wel het chassisnummer. Je vindt dit nummer in het kentekenbewijs van de auto. En op een metalen plaatje of sticker onder de motorkap.

Stap 2: Vraag het eendagskenteken aan

Rijd je de auto zelf naar de keuring? Dan moet je bij de RDW een eendagskenteken aanvragen. Dit doe je nadat je de afspraak voor de keuring hebt gemaakt.

Wat is een eendagskenteken?

Het eendagskenteken is een kenteken dat één dag geldig is. Je mag er alleen op de dag van de keuring mee naar het keuringsstation rijden. En weer terug naar huis.

Een eendagskenteken is gratis. Je krijgt per mail een link naar het kentekenbewijs. Dit print je uit en neem je mee als je naar de keuring rijdt.

Let op: het eendagskenteken is alleen geldig in Nederland, op de datum van de keuring. Rijd je de auto zelf vanuit het buitenland naar Nederland? Controleer dan of je daar met het voertuig mag rijden. En of daar bepaalde regels voor zijn.

Stap 3: Sluit een verzekering af voor het eendagskenteken

Zonder autoverzekering mag je met de auto niet de weg op. Je moet dus ook het eendagskenteken verzekeren. Zo is je auto verzekerd voor de rit naar en van het keuringsstation. De verzekering geldt alleen voor de dag van de keuring.

Niet elke verzekeraar heeft een verzekering speciaal voor het eendagskenteken. Kijk online voor alle mogelijkheden. Goed om te weten: Nationale-Nederlanden heeft geen verzekering voor een eendagskenteken.

Is je auto gekeurd en heeft hij een Nederlands kenteken? Dan kun je op dat moment een normale autoverzekering aanvragen. Dat kan wél bij Nationale-Nederlanden. Daar kies je zelf hoe uitgebreid je je auto verzekert.

Verzekeren eendagskenteken: wat kost dat?

Bij een verzekering voor het eendagskenteken betaal je een vast bedrag aan premie. In verhouding is deze verzekering vaak duurder dan een normale autoverzekering. Hoe hoog de premie is, wisselt per verzekeraar. Soms hangt het ook af van het soort auto dat je wilt verzekeren.

Bij sommige verzekeraars is een verzekering voor het eendagskenteken gratis. Maar dan moet je daar ook je definitieve autoverzekering afsluiten. Kijk dus goed naar de voorwaarden en vergelijk de prijzen.

Stap 4: Maak een tijdelijke kentekenplaat

Heb je per mail het eendagskentekenbewijs gehad? Maak dan zelf witte kentekenplaten voor op de auto met daarop het tijdelijke kenteken. Je mag zo’n witte plaat van bijvoorbeeld karton maken. Zorg ervoor dat het kenteken goed leesbaar is. Ook bij slecht weer.

Stap 5: Op naar de keuring

Op de dag van de keuring rijd je met de auto naar het keuringsstation. Kies hiervoor de kortste route. Je mag alleen naar het keuringsstation en terug naar huis rijden.

Zorg dat je het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij je hebt. En dat de tijdelijke kentekenplaten op de auto zitten. Houd ook het verzekeringsbewijs van de verzekering voor het eendagskenteken bij de hand. Op de website van de RDW lees je welke papieren je nog meer moet meenemen naar de RDW-keuring. En wat de keuring kost. Heb je een APK uit het buitenland die nog geldig is? Dan lees je hier ook hoe je deze in Nederland overneemt.

Stap 6: Doe aangifte bpm bij de Belastingdienst

Is je auto goedgekeurd door de RDW? Doe dan online aangifte bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) bij de Belastingdienst. Dit is een belasting die je één keer betaalt als je een auto importeert of koopt.

Voor de hoogte van deze belasting telt de CO2-uitstoot van de auto. Ook maakt het uit of het een nieuwe of gebruikte auto is. Verder vul je de netto-catalogusprijs in bij je aangifte. Dat is de consumentenprijs zonder bpm en zonder btw. Zo bereken je de hoogte van de bpm.

Stap 7: Laat kentekenplaten maken voor het definitieve kenteken

Is de Belastingdienst akkoord met je aangifte voor de bpm? En heb je de bpm betaald? Dan krijg je binnen vijf werkdagen je nieuwe kentekenbewijs van de RDW. Dit is het definitieve Nederlandse kenteken.

Je kunt nu kentekenplaten laten maken. Dit kan alleen bij een officiële fabrikant voor kentekens.

Stap 8: Sluit een autoverzekering af

Op pad met je nieuwe auto? Vergeet dan niet om eerst een definitieve autoverzekering af te sluiten. Dat is wettelijk verplicht. Er zijn drie soorten autoverzekeringen: WA, beperkt casco en volledig casco.

Welke verzekering het beste bij jou past, hangt af van verschillende zaken. Zoals de leeftijd van je auto en de soort schade die je wilt verzekeren. En misschien wil je nog een aanvullende dekking. Bijvoorbeeld pechhulp of een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen. Zo kies je een passende autoverzekering.

Is de geïmporteerde auto nu je tweede auto? Of heeft een ander gezinslid dat nog thuis woont al een auto? Zoals je partner of kind? Dan kun je de auto vaak met korting verzekeren bij dezelfde verzekeraar als je eerste autoverzekering. Dat heet een tweede autoregeling.

Autoverzekering afsluiten

Goed verzekerd de weg op met je nieuwe auto? Bij Nationale-Nederlanden kies je tussen drie verschillende autoverzekeringen. En met onze Autoverzekering is ook je elektrische auto goed verzekerd. Je hebt daarvoor dus geen speciale dekking of verzekering nodig.

Ontdek onze autoverzekeringen

Meer binnen thema

Meer artikelen