Dit is wat je moet weten over boot accu's
Boot accu: de soorten en slijtage
Je kan verschillende soorten accu's aan boord hebben. Loodaccu's zijn het meest gebruikelijk. Er zijn 4 soorten loodaccu's:
-
1Navulbare accu's
-
2Onderhoudsvrije accu's
-
3Gel-accu's
-
4TPPL-accu's
Elke soort heeft eigen eigenschappen en prijzen.
Tip: controleer navulbare boot accu’s maandelijks. Vul met gedemineraliseerd water als waterniveau laag is.
Boot accu’s slijten, maar dat zie je niet. Een chemisch proces gebeurt binnenin. Dit proces zorgt dat elektriciteit opgeslagen wordt. Door dit proces slijten de accu’s van je boot. Uiteindelijk werken ze niet meer.
Wat is de levensduur van je boot accu?
Een boot accu slijt sneller als je ze te ver ontlaadt. Ontladen tot onder de helft verkort de levensduur van je boot accu. Houd accu's zo vol mogelijk, tussen 70 en 95%. Tijdens het varen kan je de accu’s opladen. Als je op een motor vaart kan dat makkelijk via de dynamo. Als je zeilt, helpt een zonnepaneel bij opladen. Installeer een accumonitor om het laadniveau te volgen. Het scherm laat zien hoe ver je ontladen bent.
Je kan een accu ook te veel opladen, wat gevaarlijk is. Walstroom van de steiger naar je boot kan je accu overladen. Maar ook de dynamo van je motor kan je accu overladen. Overgeladen accu's worden heet en kunnen ontploffen; dat is gevaarlijk. Zorg dus voor een goede laadregelaar. De laadregelaar stopt automatisch het laden van de bootaccu's. Een accumonitor helpt bij het controleren van het opladen van accu's. Op het scherm zie je als je accu's overladen worden.
Kapotte boot accu
Wat gebeurt er als een loodaccu kapot is? Eerst krijg je geen stroom. Je apparaten werken niet meer, wat vervelend is. Het is ook gevaarlijk.
Het chemische proces in de accu kan verstoren en de accu wordt warm. De accu kan dan branden en de plastic buitenkant smelt dan.
Loodaccu in de winter
Accu’s houden niet van kou en houden dan minder stroom vast. Als je boot in de winterstalling gaat, laad de accu’s helemaal op. Neem de bootaccu’s mee naar huis als ze vol zijn. Koop een acculader bij een winkel voor autospullen. Laad de accu’s thuis soms even op in de winter. Op die manier blijven de accu’s langer goed. Pas op dat je ze niet te lang oplaadt. Haal de accu’s op tijd van de lader af.
Lithiumaccu’s boot
Mensen kiezen steeds vaker voor lithiumaccu’s in hun boot. Lithiumaccu’s bieden voordelen boven loodaccu’s. Je kan ze verder dan 70% ontladen, ze gaan langer mee en zijn lichter. Ook hoeven ze niet rechtop te staan. Maar ze zijn wel duurder dan loodaccu’s. Lithiumaccu’s zijn gevoeliger bij opladen, dus professionele installatie is nodig. Lithium is brandbaar. Bij verkeerd laden kunnen lithiumaccu’s in brand vliegen. De branden zijn heel moeilijk te blussen.
Lithiumaccu’s in de winter
Lithiumaccu’s werken niet goed bij lage temperaturen. Bewaar ze vorstvrij en laad ze af ten toe op. Laat ze niet aan de lader liggen! Haal ze eraf bij 70% oplading. Opladen onder nul maakt lithiumaccu’s kapot. Bij koud weer werken ze minder goed. Laad na gebruik in kou meteen op. Bij lithiumaccu’s staat altijd stroom op de polen. Leg er niets bovenop om kortsluiting te voorkomen.
Beste keuze
Wat is de beste en veiligste keuze voor je boot, lithium of loodaccu’s? Dit hangt af van veel dingen. Bijvoorbeeld hoeveel stroom je nodig hebt. En hoe makkelijk je je bootaccu’s kan opladen. Maar ook hoeveel geld je wilt investeren?. Vraag goed advies aan een betrouwbare expert. Laat de installatie door professionals uitvoeren.
Tip:
Controleer elke maand of je bootaccu's nog in goede conditie zijn. Vaak heeft de accu een kleurindicatie bovenop, zodat je snel ziet of alles goed is. Kijk ook of de accu's nog goed opladen. Dit zie je op de accumonitor. Bij lithiumaccu's kan je dit ook via een app in de gaten houden.
Wil je ook goed verzekerd en veilig het water op? Vraag dan vandaag nog onze Bootverzekering aan.
Vraag nu onze Bootverzekering aan
Meer artikelen
Er zijn geen blog artikelen gevonden