Ga direct naar inhoud

Rondje Nederland: dit zijn de mooiste fietsroutes per provincie

Wij Nederlanders zijn wel te porren voor een fietstocht op zijn tijd. Zeker in de zomer. Ben jij ook wel in voor een rondje door Nederland? Van lang tot kort, van ver weg tot dichtbij en van stad tot platteland: we hebben de mooiste fietsroute per provincie voor je uitgezocht. Kortom, voor elk wat wils. Tip! Te lange fietstocht? Boek een overnachting zodat je de volgende ochtend met frisse moed weer van start kunt.

1. Elfstedentocht (Friesland, Leeuwarden, 265 km)

Zal er ooit nog een échte Elfstedentocht komen? Voor wie niet langer wil wachten: doe de Elfstedentocht per fiets. Zoals de naam al zegt fiets je langs de elf Friese steden. Met 265 km is het bij uitstek de langste route uit deze lijst. Maar laat je niet afschrikken en maak er gewoon een minivakantie van. Bekijk de Elfstedenfietsroute.

2. Tijdmachine (Groningen, Onstwedde, 53 km)

Spring in de tijdmachine en fiets een historische route door Groningen, over het oude Musselkanaal. Waan je even in 1742 en stap af in Bourtange om dit beroemde vestingdorp, tegen de grens van Duitsland, te verkennen. Hier vindt elke zomer de grootste opvoering van een veldslag in Nederland plaats: de Slag om Bourtange. Bezoek de rijk uitgeruste officiershuizen, bekijk de kanonnen en neem plaats op het iconische marktplein. Bekijk de 1742-fietsroute.

3. Geef mij maar Amsterdam (Noord-Holland, Amsterdam, 36 km)

De route voor wie niet kan kiezen tussen stad en natuur. Je vertrekt vanaf de Wibautstraat in Amsterdam via de Amstel naar Ouderkerk aan de Amstel. Onderweg kom je langs gemalen, forten en broedgebieden. Om weer te finishen in onze hoofdstad. Plak er nog een overnachting aan vast en bezoek je favoriete museum. Ga je voor het Rijks, Van Gogh of Het Scheepvaartmuseum? Bekijk de fietsroute Rondehoep.

4. Flowerpower (Zuid-Holland, Noordwijkerhout, 35 km)

Fiets in het voorjaar en de zomer langs de mooiste bloemenvelden van het land. Je start in Noordwijkerhout en komt langs Lisse via een kleurrijk bloemenspektakel. En je eindigt via de duinen op het strand, via Zandvoort aan Zee en Noordwijk aan Zee. Even bijtanken doe je bij je favoriete strandtent. Bekijk de Bloemenroute.

5. Buitenplaatsenroute (Utrecht, Oud-Zuilen, 43 km)

Rijke Amsterdammers bouwden in de 17e eeuw buitenverblijven langs de Vecht. De Buitenplaatsenroute neemt je mee langs die weelde, inclusief fraaie siertuinen. En brengt je van Oud-Zuilen naar Loenen aan de Vecht en weer terug, via Breukelen en Maarssen. Maak een stop in de Molenpolder bij Maarsseveen voor een romantische picknick en sluit je fietstour af met een bezoek aan Slot Zuylen. Bekijk de Buitenplaatsenroute.

6. Venetië van het Noorden (Overijssel, Ossenzijl, 31 km)

De waterrijke Weerribben is een Nationaal Park in Overijssel dat je een keer in je leven moet verkennen. Per kano, per fluisterboot én per fiets. Je vertrekt in Ossenzijl en komt langs veenwerkershuisjes, moerasbossen en watermolens. Onderweg spot je bijzondere vogels en vlinders. Tip: je picknickmand kun je thuislaten. Genoeg knusse tentjes in de waterdorpen waar je even kunt opladen. Bekijk de Weerribbenroute.

7. Big Five van Nederland (Gelderland, Epe, 34km)

De Big Five spotten? Daarvoor hoef je niet naar Zuid-Afrika. Stap eens vroeg op de fiets, vóór zonsopkomst maak je de meeste kans om wild te spotten, en doe een rondje Veluwe. Neem je verrekijker mee en wie weet spot je de Big Five van Nederland: wilde zwijnen, Schotse hooglanders, vossen, reeën en edelherten. Vanaf de kijkwand 't Eperholt gluur je naar al het loslopend wild. Bekijk de Wildroute.

8. Hunebed Highway (Drenthe, Ruinen, 49 km)

Een geschiedenisles volgen terwijl je op de trappers staat? Dan is deze fietsroute iets voor jou. De start is in Ruinen en showt je de hunebedden in Drenthe: gigantische stenenformaties die stammen uit de ijstijd. Meer dan 5000 jaar geleden werden hunebedden door mensenhanden gemaakt. Stop bij het befaamde Theehuis in de Anserdennen om al die historische verhalen even te laten bezinken. Bekijk de Hunebeddenroute.

9. Smaakmakers (Brabant, Biezenmortel, 43km)

Neem je koeltas mee! Deze route, door een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, de Loonse en Drunense Duinen, is fraai. Maar naast al het natuurschoon komt ook de bourgondiër aan zijn trekken. Langs de route tref je de ene na de andere lunch- en borrelplek. En onderweg scoor je lekkers voor thuis van de lokale boeren, tuinders en winkeliers die de streek rijk is. Van kaas en eieren tot blauwe bessen. Bekijk de fietsroute door de Loonse en Drunense Duinen.

10. Hier aan de kust (Zeeland, Kattendijke, 51km)

Een route voor de lekkerbek, langs de schatten van Zeeland: de oester en de mossel. Deze culinaire fietsroute brengt je langs mossel- en oesterdorp Yerseke, inclusief mosselveiling en oesterputten. Ga je voor een Zeeuwse platte of een Zeeuwse wilde oester? Bekijk de Zilte route.

11. Fietsen over de zeebodem (Zuid-Limburg, Maastricht, 33 km)

De perfecte aftrap voor een weekend Maastricht! Een fietsroute langs diepe groeven en hoge heuvels rondom de Sint-Pietersberg. De bodem in dit gebied bestaat uit kalksteen, ooit ontstaan uit de oeroude Krijtzee. Stiekem pak je met deze route ook nog een stukje België mee. Bekijk de Krijtfietsroute.


Ook interessant voor jou:

Feit of fabel: wist jij dit al over zonnen?

De zon kan slecht zijn voor je huid. Maar liefst 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt huidkanker. Weet jij hoe je veilig kunt zonnen? Heb jij de laatste info over zonnen paraat? Test snel je kennis!

Ik weet alles over veilig zonnen

Een allergische reactie na een insectenbeet, wat nu?

Jeukende huid, duizeligheid of zelfs shock. Een allergische reactie door een insect is soms gevaarlijk. Wat zijn alle symptomen? En heb je medicatie nodig? Dit moet je weten over allergische reacties.

Dit moet je doen

Festival gepland? 9 tips voor een fitte festivalzomer

Of je nou naar Best Kept Secret, Pinkpop, Awakenings, Kwaku of Milkshake gaat komende maanden: met deze tips houd je het hoofd koel tijdens warme festivaldagen.

Kom maar op met die fitte festivalzomer