Ga direct naar inhoud

Goede nachtrust: wat is dat eigenlijk? Plus 7 slimme slaaptips

Wat zou het heerlijk zijn als je elke nacht goed slaapt en elke ochtend weer vol energie naast je bed staat. Helaas is een goede nachtrust lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. En we kennen allemaal wel periodes in ons leven waarin we slechter slapen. Dat is normaal. Maar wat is dat nou een goede nachtrust? We vertellen je hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt en delen tips voor een betere nachtrust. Onze support heb je!

Wat is een goede nachtrust?

Hoe weet je of je genoeg hebt geslapen? Een goede nachtrust gaat niet alleen over voldoende uren slapen, maar ook over de slaapkwaliteit. Val je bijvoorbeeld goed in slaap? Slaap je goed door? Word je niet te vroeg wakker? Dat zegt allemaal iets over je slaapkwaliteit. Maar de makkelijkste manier is natuurlijk om 's ochtends even bij jezelf te checken: voel ik me uitgerust? Dan heb je goed geslapen: voldoende slaapuren van voldoende kwaliteit. Uren zeggen dus niet zoveel: je hoeft niet altijd 8 uren te slapen om fit wakker te worden.

Hoeveel uur slaap is belangrijk voor een goede nachtrust?

Maar wat is nou een goede nachtrust? Hoeveel uur heb je per leeftijdscategorie nodig? Volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation hebben volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Baby's, kinderen en ouderen hebben een iets andere slaapbehoefte.

Leeftijdsgroep Aanbevolen uren slaap
0-3 maanden 14-17 uur
4-12 maanden 12-15 uur
1-2 jaar 11-14 uur
3-5 jaar 10-13 uur
6-13 jaar 9-11 uur
14-17 jaar 8-10 uur
18-25 jaar 7-9 uur
26-64 jaar 7-9 uur
65+ 7-8 uur

Bron: National Sleep Foundation.

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?

Slaap is de grote schoonmaak van de hersenen, vertelt slaaponderzoeker Eus van Someren aan de Hersenstichting: 'Door gebeurtenissen overdag worden er heel veel verbindingen gevormd tussen zenuwcellen in de hersenen. Als dat aantal verbindingen elke dag meer wordt, zal het netwerk van zenuwen uiteindelijk verstopt raken. Tijdens onze slaap bekijkt ons brein de verbindingen en haalt daar als het ware een gummetje over. Verbindingen die niet relevant zijn, worden ''uitgegumd''. Zo worden we ’s ochtends wakker met een schoongeveegd brein. Nog even de voordelen van goed slapen op een rij:

  • Je kunt de emoties van overdag beter verwerken.
  • Je kunt beter onthouden wat je die dag hebt geleerd.
  • Je hebt meer energie en minder kans op ziektes.
  • Je denkt vlotter en je probleemoplossend vermogen is beter.

Bron: Hersenstichting.

Tips voor een betere nachtrust

Lig je nu wakker? Check dan even dit artikel met doorslaaptips. Dit kun je doen om op de lange termijn beter te slapen:

  • Chronische pijnklachten? Ga langs de huisarts. Mensen met pijn zijn extra alert en wisselen vaker van slaaphouding, waardoor je makkelijker wakker wordt.
  • Psychische klachten of stress? Ga in gesprek met je huisarts of praktijkondersteuner GGZ. Mentale klachten of zorgen kunnen een grote invloed hebben op je nachtrust. Pak het aan.
  • Wakker door je kind(eren)? Vraag advies. Je bent zeker niet de eerste. Ga aan de slag met een professional, zodat het hele gezin straks weer geniet van een goede nachtrust.
  • Relax je genoeg? Plan wat vaker ontspanningsmomenten in. Gestrest? Breng je energiegevers en -nemers eens in kaart. En zorg voor genoeg rustmomenten op de dag. Doe tussendoor eens de 4-7-8-ademhaling: een snelle oefening die je lijf helpt om te ontspannen.
  • Pieker je veel? Schrijf het van je af. Met een piekerkwartier pak je 15 minuten om je gedachtes op te schrijven. Alles wat in je omgaat schrijf je op, waardoor je 's nachts niet meer ligt te malen.
  • Drink je vaak koffie of alcohol? Probeer eens te minderen. Alcohol helpt om snel in slaap te vallen, maar is juist slecht voor doorslapen.
  • Slik je medicijnen? Check de bijsluiter. Door sommige medicijnen slaap je slechter. Voorbeelden zijn sterke pijnstillers en antidepressiva. Vraag advies bij je apotheker of huisarts.

Kom maar op met die goede nachten!


Ook interessant voor jou:

Met deze doorslaaptips kun je meteen aan de slag

Doorslapen is een van de bekendste slaapproblemen. Lig jij 's nachts ook uren naar het plafond te staren? We delen tips om beter door te slapen, die je 's nachts én overdag kunt uitproberen.

4-7-8-ademhaling: val snel in slaap met deze simpele oefening

Val je slecht in slaap, ben je gestrest of pieker je veel? Met de 4-7-8-ademhaling val je vlug in slaap. Volg dit snelle stappenplan.

Wat moet je doen als je niet kan slapen? 7 tips om sneller in slaap te vallen

Val je slecht in slaap? Onderzoek met dit stappenplan waarom. Deze zeven tips helpen je om sneller in slaap te vallen.