Ga direct naar inhoud

Samen kunst kijken is goed voor je (mentale) gezondheid

We willen ons in 2024 goed, sterk en mentaal weerbaar voelen. Wist je dat kunst bekijken een goede manier is om je mentaal beter te voelen? En al helemaal als je het samen doet. Hoe dat zit, leggen we je in dit blog uit. En om meteen de daad bij het woord te kunnen voegen delen we enkele leuke tips voor culturele uitjes in januari en februari.

Ontspannen met kunst

We weten allemaal hoe belangrijk het is om te ontspannen. Laten we er met elkaar voor zorgen dat 2024 het jaar wordt waarin we daar eindelijk eens goed op gaan letten. Wie bij ontspanning meteen aan slapen of luieren denkt, doet zichzelf tekort. Want wist je dat kunst ook voor ontspanning zorgt? Kijkend naar een schilderij, voorstelling of kunstwerk ga je er zo in op dat je de drukte om je heen vergeet. Onderzoek wees uit dat het stressniveau van kunstbezoekers al na 35 minuten afnam. Toen de meest gestreste mensen naar buiten liepen, hadden zij een lagere concentratie van cortisol, het hormoon dat stress veroorzaakt.

Onderzoek: kunst is goed voor je gezondheid

Dit concludeerde De Wereldgezondheids-
organisatie (WHO) na het lezen van maar liefst 900 verschillende onderzoeken.

Gezonde geest door cultuur

Kunst is belangrijk voor de ontwikkeling van je hersenen. Het houdt je brein fit. Kijken lijkt een koud kunstje, maar voor je hersenen is het ingewikkeld. Door goed te kijken, train je je brein. En dat kan perfect in een museum, theater of galerie. Kunstenaars laten je namelijk op een andere manier naar de werkelijkheid kijken. Zo houden ze je hersenen wendbaar en creatief. En door jouw geprikkelde brein ben je energieker en positiever. Ook voel je minder angst en ben je vaker tevreden.

Samen is alles leuker en beter

Samen met anderen van kunst genieten, is nog beter voor je gezondheid. Een museumbezoek met een vriend, met je partner een concert bezoeken of een creatieve workshop doen met je zus. Al die activiteiten geven je gespreksstof en je maakt samen nieuwe herinneringen. Je gezondheid plukt er de vruchten van, want door de sociale interactie komen er gelukshormonen vrij. Ook je stressniveau daalt. Gezellig én gezond dus!

Leuke events voor in de agenda

Ga je graag naar concerten, musea en theatervoorstellingen? Nu je weet dat het goed voor je is, heb je een extra reden om te gaan! Ontdek ook de kracht van kunst met deze must-do events in januari en februari:

Nationale-Nederlanden is partner van meerdere culturele instellingen, zoals het Mauritshuis en Kunsthal Rotterdam. Zo willen we zoveel mogelijk mensen de kracht van kunst laten ontdekken!


Ook interessant voor jou:

Podcast: Het geheim van...

Even ontstressen? Luister dan naar het mysterie van het 'Meisje met de parel'. Wie was dit meisje en waar kwam ze vandaan? Splinter Chabot ging voor ons op zoek. En hoe dieper hij graaft, hoe meer geheimen hij ontdekt.

Luister mee en ontdek haar geheim

Mauritshuis street art

Met de Mauritshuis Murals Tour sla je twee vliegen in één klap: naar kunst kijken maakt je energieker én positiever. Bewonder vier levensgrote muurschilderingen verspreid over Den Haag, geïnspireerd op de collectie van het Mauritshuis.

Ga naar buiten en word kunstontdekker

Cultuur snuiven

Kunst speelt een belangrijke rol in de samenleving. En het is goed voor je (mentale) gezondheid. Daarom maken Nationale-Nederlanden en haar partners kunst en cultuur bereikbaar voor iedereen.

Bekijk de actuele evenementen