Ga direct naar inhoud

Kunst is goed voor je gezondheid

Verrassend toch?! Een bezoekje aan een museum, theater of concert is niet alleen goed voor je culturele ontwikkeling, maar ook voor je gezondheid. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Hoe dat zit, leggen we je graag uit.

Ontspannen met kunst

Zitten er in jouw week ook vaak te weinig uren? Dan ligt stress op de loer en is het goed om te ontspannen. En wat blijkt? Kunst zorgt voor ontspanning. Je vergeet alle drukte, doordat je helemaal opgaat in een voorstelling of in een schilderij. Tijdens een onderzoek bleek dat het stressniveau van de kunstbezoekers al na 35 minuten afnam. De meest gestreste bezoekers liepen naar buiten met een lagere concentratie van het stresshormoon cortisol. Belgische artsen experimenteren nu zelfs met een museumbezoek op recept. Misschien wel het beste medicijn!

Onderzoek: kunst is goed voor je gezondheid

Dit concludeerde De Wereldgezondheids-
organisatie (WHO) in 2019 na het lezen van maar liefst 900 verschillende onderzoeken.

Gezonde geest door cultuur

Kunst is belangrijk voor de ontwikkeling van je hersenen. ‘Het houdt je brein fit’. Kijken lijkt een koud kunstje, maar voor je hersenen is het ingewikkeld. Door goed te kijken train je dus je brein. En dat kan perfect in een museum, theater of galerie. Kunstenaars laten je namelijk op een andere manier naar de werkelijkheid kijken. Zo houden ze je hersenen wendbaar, flexibel en creatief. En door jouw geprikkelde brein ben je energieker en positiever. Je voelt minder angst en bent vaker tevreden. Mooi meegenomen toch?!

Gelukkig door sociale activiteiten

Als je samen met anderen naar een voorstelling of museum gaat, is dat nóg beter voor je gezondheid. Een museumbezoek met een vriend, een concert met je partner, of een creatieve workshop met je zus. Al die activiteiten geven je leuke gespreksstof en je maakt nieuwe herinneringen met elkaar. Je gezondheid plukt er de vruchten van, want door de sociale interactie komen er gelukshormonen vrij. Ook je stressniveau verlaagt. Gezellig én gezond dus!

Waar wacht je nog op?

Vond je concerten, musea en theatervoorstellingen al leuk? Nu je weet dat het goed voor je is, heb je een extra reden om te gaan! Wacht dus niet en ga eropuit. Als supporter van alle kunstontdekkers helpen we je graag op weg. Nationale-Nederlanden is partner van meerdere culturele instellingen, zoals het Mauritshuis. Maar ook Kunsthal Rotterdam en NN North Sea Jazz. Zo willen we kunst bereikbaar maken voor iedereen. Ook voor jou!


Ook interessant voor jou:

6 feiten en fabels over zonnen

De zon kan slecht zijn voor je huid. Maar liefst 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt huidkanker. Weet jij hoe je veilig kunt zonnen? Test je kennis!

Bekijk de feiten en fabels

Een allergische reactie na een insectenbeet, wat nu?

Jeukende huid, duizeligheid of zelfs shock. Een allergische reactie door een insect is soms gevaarlijk. Wat zijn alle symptomen? En heb je medicatie nodig?

Lees meer

Met deze 6 tips houd je sporten wél vol

Sporten is gezond voor je. Toch raak je soms je motivatie kwijt. Of je nu buiten sport, thuis of in de sportschool. Hoe kun je sporten wél volhouden? Bekijk de tips!

Bekijk de tips