Ga direct naar inhoud

Makkelijk en gezond bewegen

Goede voornemens kun je het hele jaar door hebben, maar er zijn ook altijd redenen te bedenken om niet te sporten of te bewegen. Met deze makkelijke tips vind je meer redenen om wél regelmatig te bewegen voor je gezondheid.

Geen stress, gezond bewegen hoeft niet moeilijk te zijn! Ontdek met deze tips hoe jij makkelijk meer kunt bewegen in je dagelijkse leven.

Wat is gezond bewegen?

Voor een volwassene geldt een gezondheidsnorm van zo’n 2,5 uur (150 minuten) beweging per week, als je gezondheid het toelaat. Het is verstandig om twee keer per week oefeningen te doen die zowel je botten als je spieren versterken. Denk hierbij aan krachttraining met gewichten of oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Ben je iets meer op leeftijd? Dan is het verstandig om tijdens het bewegen ook balansoefeningen te doen, zoals op één been staan of yoga.

Begin je nog maar net met meer bewegen? Start dan met 10 minuten per dag en bouw het zo op dat je de beweging goed volhoudt. Met 30 minuten beweging per dag ben je al gezond bezig. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer energie je verbruikt en hoe meer calorieën je verbrandt.

Waarom is bewegen gezond?

Door actief te bewegen verklein je de kans op gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Je conditie zal verbeteren zodra je meer gaat bewegen, doordat je hartslag en ademhaling omhoog gaan. Voldoende beweging vermindert bovendien het risico op geestelijke klachten zoals depressie, somberheid en burn-out. Ook bevordert beweging je nachtrust. Door te sporten kun je overgewicht verminderen en zul je je energieker, vitaler en fitter voelen. Heb je een gericht doel? Breng je gezondheid in kaart en doe de gezondheidscheck.

Doe de gezondheidscheck

Welke vormen van gezond bewegen zijn er?

Sporten en bewegen kun je op allerlei manieren doen. Deze activiteiten verschillen in intensiteit. Bij zwaar intensief bewegen kun je denken aan hardlopen, wielrennen, fitness of hockey. Matig intensief bewegen doe je bijvoorbeeld door recreatief te fietsen, wandelen of zwemmen. Een combinatie van deze bewegingsvormen zorgt ervoor dat je lichaam uitgedaagd wordt.

Maak bewegen leuk voor jezelf

Om bewegen en sporten over een langere periode vol te kunnen houden, moet je het vooral leuk houden voor jezelf. Verbind er een haalbaar doel aan, sport met vrienden of familie of doe mee aan wedstrijden. Kies voor een sport waar je plezier uit haalt, bijvoorbeeld in een competitie, in teamverband of op de dansvloer. Je zult zien dat meer en vaker bewegen dan veel makkelijker vol te houden is.

Hoe kun je makkelijk meer bewegen?

Het lukt niet altijd om in de praktijk voldoende te bewegen, door te weinig tijd, energie, geld of motivatie. Toch kun je op een makkelijke manier aan je gezondheid werken. Weet je dat ook taken in het huishouden je hartslag verhogen? Denk maar aan grasmaaien, de heg snoeien, schilderen of ramen wassen. Andere simpele gezondheidsmaatregelen zijn: vaker de trap nemen, de fiets pakken in plaats van de auto of een avondwandeling maken.

De MET- waarde (Metabolic Equivalent of Task) van het Voedingscentrum geeft de mate van inspanning per activiteit aan zodat je ziet hoe je makkelijk meer kunt bewegen in je dagelijks leven.

Direct van start!

Ben jij nieuwsgierig hoe goed jij beweegt in je dagelijks leven? Download dan onze Checklist Gezond Bewegen [PDF].
Kijk ook hoe jouw zorgverzekering kan helpen bij een gezonde leefstijl en op welke vergoedingen je recht hebt.
Wil je gewicht verliezen? Dan is het verstandig om bewust en gezond te eten.

Jouw gezondheid op orde

Breng je gezondheid gratis in kaart met de Persoonlijke Gezondheidscheck en ontvang eenvoudige tips om je gezondheid te in een handomdraai te verbeteren

Doe de Gezondheidscheck

Fit Pakket

Onze zorgverzekering maakt fitter worden makkelijker. Want het Fit Pakket zit voor iedereen bij de basisverzekering. Kom maar op met dat fitte leven. Onze support heb je!

Bekijk het Fit Pakket