Combinatiepolis: wat is dat en hoeveel keuzevrijheid heb je?

Steeds meer zorgverzekeraars bieden een combinatiepolis aan. Ook Nationale-Nederlanden heeft een zeer uitgebreide combinatiepolis: de Zorg Vrij. Het voordeel van een combinatiepolis is dat je zelf je zorgverlener kiest. Ook krijg je meestal 100% van je zorgkosten vergoed. Wat is een combinatiepolis precies? En zijn alle combinatiepolissen hetzelfde of is er veel verschil? Dat lees je in dit blog.

Wat is een combinatiepolis?

De combinatiepolis is een combinatie van een restitutiepolis en een naturapolis:

  • Bij een deel van de zorg in de basisverzekering: ben je vrij in de keuze van je zorgverlener en krijg je de zorg volledig vergoed. Ook als de zorgverlener niet-gecontracteerd is (restitutie).
  • Voor het andere deel van de zorg in de basisverzekering: ga je naar een gecontracteerde zorgverlener voor een volledige vergoeding. Je kunt ook kiezen voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, maar dan worden de zorgkosten niet volledig vergoed (natura). En moet je zelf nog bijbetalen.

De verschillen tussen een restitutie-, combinatie- en naturapolis

Zoals je ziet verschilt de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners veel.

Soorten polis Restitutiepolis Combinatiepolis andere zorgverzekeraars Combinatiepolis Nationale-Nederlanden Naturapolis
Vrije keuze zorgverlener Ja Ja Ja Ja
Vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners 100% 100% 100% 100%
Vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners 100% 100%
(op een deel van de zorgsoorten)

50-80%
(op een deel van de zorgsoorten)
100%*
(op een deel van de zorgsoorten)


75%*
(op een deel van de zorgsoorten)
65-85%

* De combinatiepolis Zorg Vrij van Nationale-Nederlanden vergoedt bijna alle zorg 100%. Op 3 uitzonderingen na: niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging, fysio- en oefentherapie. Lees in dit artikel meer over de Zorg Vrij.

Verschillen tussen combinatiepolissen

Per verzekeraar kan de combinatiepolis anders zijn. Bij de ene combinatiepolis heb je veel meer keuzevrijheid dan bij de andere. Bekijk hieronder de twee belangrijkste verschillen.

Is een combinatiepolis voor mij de juiste keuze?

Bij een combinatiepolis is het goed om rekening te houden met de verschillen die hierboven staan. Je kunt hiervoor deze stappen gebruiken:

Zorgverzekering Nationale-Nederlanden:
bijna 100% keuzevrijheid, 3 uitzonderingen

Bijna alle zorg: 100% vergoed
De keuzevrijheid zit hem in de mate waarin je zelf je zorgverlener kiest én je zorgkosten volledig vergoed krijgt. Bij de combinatiepolis, de Zorg Vrij van Nationale-Nederlanden, heb je in bijna alle gevallen deze vorm van keuzevrijheid. Zoals bij ziekenhuizen en huisartsen. Ook als we geen contract hebben met de zorgverlener van jouw keuze krijg je een volledige vergoeding.

Niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging en fysio- en oefentherapie: 75% vergoed
Voor drie zorgsoorten hebben we een uitzondering gemaakt: GGZ, wijkverpleging en fysio- en oefentherapie. Ga je naar een zorgverlener waar we een contract mee hebben? Dan krijg je nog steeds een volledige vergoeding. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners vergoeden we 75% van de rekening, maar nooit meer dan het maximumtarief. Bekijk een volledig overzicht van onze vergoedingen.

Kenmerken Combinatiepolis Nationale-Nederlanden
Vrije keuze zorgverlener Ja
Vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners 100%
Vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners 100% (geldt voor bijna alle zorgsoorten)

75% (geldt alleen voor GGZ, wijkverpleging, fysio- en oefentherapie)

Is er geen contract met de zorgverlener? Let dan ook op de hoogte van de vergoeding. In de polisvoorwaarden vind je voor welke zorg je volledige keuzevrijheid hebt en voor welke niet. Zo kom je niet voor onverwacht hoge kosten te staan.

Bekijk NN Zorgverzekering

Ook al blaak je van gezondheid, een goede zorgverzekering blijft belangrijk. Met de Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden heb je een scherpe premie. Ook krijg je veel extra services en klantvoordelen.

Ga naar Mijn NN Zorgverzekering

Kies zelf je zorgverlener

Met onze zorgverzekering kies je zelf je (huis)arts, specialist, ziekenhuis of zelfstandige kliniek. Wij vergoeden in de meeste gevallen 100% van de rekening. Er zijn een aantal uitzonderingen, die vind je in de vergoedingenwijzer.

Check de vergoedingenwijzer

Krijg korting op je premie

Bereken eenvoudig met onze tool de premie van je zorgverzekering. Tip: sluit de combinatiepolis, de Zorg Vrij, rechtstreeks bij ons af. Je krijgt dan tot 9% korting op je aanvullende verzekering.

Bereken je premie