Ga direct naar inhoud

Een allergische reactie na een insectenbeet, wat nu?

Stel je voor: je bent met het gezin in het bos aan het wandelen. Jullie genieten volop, totdat je dochter ineens buikkrampen krijgt en rode vlekken op haar lichaam heeft. Wat doe je nu? Samen met EHBO-aanbieder Livis bespreken we in deze blog een allergische reactie. Ook vertellen we wat je moet doen bij een anafylactische shock.

Een allergische reactie

Bij een allergische reactie reageert het lichaam op een lichaamsvreemde stof. Dit gebeurt vaak direct na het innemen van voeding, drank of medicijnen. Ook een insectenbeet kan een allergische reactie veroorzaken. De volgende symptomen kunnen wijzen op een allergische reactie:

  • Gevoel van angst en onrust
  • Jeuk
  • Misselijkheid
  • Moeilijke ademhaling
  • Vlekken en roodheid
  • Zwelling van de tong en keel
  • Blijvend hoesten
  • Duizeligheid en bewusteloosheid
  • Daling van bloeddruk
  • Braken en/of diarree
  • Shock

Wat te doen bij een allergische reactie?

Bij een milde allergische reactie kan je een zalf met aloë vera of menthol opsmeren om de jeuk te verminderen. Het is wel belangrijk om iemand met een allergische reactie in de gaten te blijven houden. Bij de huisarts kan je een test doen om te weten te komen waar de persoon allergisch voor is.

Wat te doen bij een ernstige allergische reactie?

Heeft iemand last heeft van meerdere en/of ernstige vormen van de klachten die hierboven staan? Dan is er sprake van een ernstige allergische reactie. Vaak zie je dat de symptomen voorkomen over en in het hele lichaam. De belangrijkste regel is dat hoe sneller de reactie ontstaat, hoe ernstiger het verloop van de reactie zal zijn. In dit geval is er direct hulp nodig en moet je 112 bellen.

Het is goed om te onthouden dat een allergische reactie plaatsvindt op de plek van contact. Is iemand bijvoorbeeld door een wesp op de arm gestoken? Dan krijgt diegene bij een allergische reactie last van een rode jeukende plek op dezelfde arm. Bij een ernstige allergische reactie en bij een anafylactische shock reageert het hele lichaam. Er ontstaan bijvoorbeeld klachten als jeuk en rode vlekken met zwelling over het hele lichaam. Ook kan iemand ademhalingsproblemen krijgen door een zwelling in de keel.

Wat te doen bij een anafylactische shock?

In het ergste geval kan een ernstige allergische reactie een anafylactische shock veroorzaken. Bij een anafylactische shock worden de bloedvaten erg wijd. Dit veroorzaakt een rode huidskleur of vlekken.

Is de persoon niet bekend met de allergie? Dan is het belangrijk om direct 112 te bellen als hij of zij last heeft van de verschijnselen die hierboven staan. Zorg in de tussentijd dat de persoon een voor zichzelf prettige houding aanneemt en zich niet inspant.

Is de persoon wel bekend met de allergie? Vraag dan of de persoon medicijnen met zich meedraagt, zoals de EpiPen. Pak direct de noodpen erbij en gebruik deze volgens de instructies. Bel daarna altijd alsnog 112.

Het gebruik van een EpiPen

Een EpiPen is een automatische injectiespuit die een dosis Epinephrine inspuit. De EpiPen is een merknaam, er zijn ook andere injectiespuiten op de markt. De dosis Epinephrine, wat pure adrenaline is, zorgt ervoor dat de ernstige allergische reactie wordt tegengehouden. Het is trouwens een tijdelijke oplossing. Dit betekent dat 112 altijd gebeld moet worden na het gebruik van een EpiPen.

Korting op gezondheidscursussen van Livis

Deze blog maakten we samen met EHBO-aanbieder Livis. Heb je een Nationale-Nederlanden Zorgverzekering? Dan krijg je korting op verschillende online gezondheidscursussen van Livis.


Ook interessant voor jou:

6 feiten en fabels over zonnen

De zon kan slecht zijn voor je huid. Maar liefst 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt huidkanker. Weet jij hoe je veilig kunt zonnen? Test je kennis!

Bekijk de feiten en fabels

Waarom is kunst goed voor je gezondheid?

Een bezoekje aan een museum, theater of concert is goed voor je culturele ontwikkeling. Maar ook je gezondheid krijgt een boost. Hoe komt dat?

Lees meer

Met deze 6 tips houd je sporten wél vol

Sporten is gezond voor je. Toch raak je soms je motivatie kwijt. Of je nu buiten sport, thuis of in de sportschool. Hoe kun je sporten wél volhouden? Bekijk de tips!

Bekijk de tips