Ga direct naar inhoud

Hoeveel zakgeld geef jij eigenlijk aan je kind?

Dit artikel gaat over slim omgaan met geld binnen Financiën

Hoeveel zakgeld geef je en wat is een normaal bedrag voor welke leeftijd? Wanneer begin je eigenlijk met zakgeld geven aan je kind? Dat zijn lastige vragen voor veel ouders. Daarom gingen we op onderzoek uit.

Met deze tips en richtlijnen voor zakgeld help je je kinderen financieel bewust te worden. Zo kunnen kinderen spelenderwijs leren omgaan met geld.

Vanaf 6 jaar krijgen kinderen meer besef van geld en dat is ook de leeftijd waarop kinderen leren rekenen.

Vanaf wanneer geef je zakgeld?

Zakgeld is het ideale middel om met geld te oefenen voor later, maar wanneer begin je ermee? Vanaf 6 jaar krijgen kinderen meer besef van geld en dat is ook de leeftijd waarop kinderen leren rekenen. Daarom is 6 jaar een goede richtlijn om te starten met zakgeld. Zesjarigen leren munten herkennen en naarmate ze ouder worden, wordt ook het besef van tijd groter. Dan snappen ze dat als je iets groters wilt kopen, je hiervoor moet sparen.

Richtlijn zakgeld per leeftijd

In Nederland krijgt 69% van alle kinderen tussen de 5 en 12 jaar zakgeld, blijkt uit het kinderonderzoek van het Nibud. Het merendeel (59%) krijgt op een vast moment, wekelijks of maandelijks, een bepaald bedrag.

Wil je weten hoeveel zakgeld kinderen gemiddeld krijgen per week? Onderstaande tabellen geven een richtlijn voor de hoogte van het zakgeld per leeftijd. Er is onderscheid gemaakt in kinderen op de basisschool en de middelbare school.

Wekelijks zakgeld 5 tot 12 jaar

5 jaar € 0,50
6 jaar € 1,00 tot € 1,40
7 - 8 jaar € 1,00 tot € 2,00
9 jaar € 1,10 tot € 2,00
10 - 11 jaar € 2,00 tot € 2,30
12 jaar € 2,30 tot € 3,00

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Maandelijks zakgeld 12 tot 18 jaar

12-13 jaar € 15,- tot € 20,-
14 jaar € 18,- tot € 20,-
15 jaar € 20,- tot € 22,-
16 jaar € 20,- tot € 25,-
17 jaar € 22,- tot € 26,-
18 jaar € 25,- tot € 30,-

Bron: Nibud Scholierenonderzoek 2016

Hoeveel zakgeld geef je?

Het is verstandig om af te spreken hoeveel euro per week of hoeveel euro per maand je kind krijgt. Zo went hij of zij ook aan de regelmaat en eindigheid van geldstromen. Hoeveel zakgeld je geeft, hangt af van wat je te besteden hebt en waar je kind het geld aan mag besteden. Mag je kind zelf kiezen wat hij of zij doet met het geld? Dan kan een paar euro een goede start zijn. Moet hij of zij ook uitgaven als een abonnement of cadeautjes zelf van het zakgeld betalen? Dan heeft je kind misschien wat meer nodig. Als uitgangspunt kun je samen met je kind de uitgaven op een rij zetten om zo tot een goed bedrag te komen.

Zakgeldcontract

Om het naast leerzaam ook leuk te maken, kun je een zakgeldcontract opstellen met je kind. Leg hierin vast welk bedrag je per week of maand hebt afgesproken en wanneer het contract afloopt. Laat je kind het contract mooi versieren en onderteken het samen.

Download dit zakgeldcontract van Wijzeringeldzaken.nl

Spelenderwijs leren omgaan met geld

Als ze jong zijn, gaat het kinderen nog niet om hoeveel ze krijgen, maar vooral om het feit dat ze zakgeld krijgen. Vanaf 6 jaar herkennen kinderen munten en kunnen ze net wat eenvoudige rekensommetjes maken. Begin je met muntgeld, dan kun je hier creatief mee omgaan om je kinderen de waarde van geld te laten beseffen.
Misschien is het lastig om kinderen eigen keuzes te laten maken en zal het niet helemaal gaan zoals jij wilt. Toch is fouten maken op dit gebied onderdeel van de financiële opvoeding. Door zakgeld te geven, krijgen kinderen meer besef van de waarde van geld en ervaren ze dat geld op kan raken. Zo leer je ze bewuste financiële keuzes te maken.

Leer je kind sparen

Je kunt ervoor kiezen om je kind het zakgeld uit te betalen in contant geld, of om een bankrekening te openen. Wil je je kinderen laten kennismaken met sparen, dan kun je ook kiezen voor een spaarpot of spaarrekening. Dat maakt geld tastbaar. Het is natuurlijk mooi om te zien dat het bedrag groeit en dat motiveert weer om door te sparen. Om sparen nog leuker te maken kun je een doel vaststellen met je kind. Zo weten kinderen waar ze voor sparen en hebben ze iets om naar uit te kijken en krijgen ze inzicht hoeveel zakgeld kan opleveren op lange termijn.

Financiële opvoeding

Alles wat je je kind nu leert over geldzaken, helpt om later betere keuzes te maken. Je kind zal later voordeel van deze financiële opvoeding hebben. Voor mensen die als kind van hun ouders hebben geleerd met geld om te gaan, geldt dat 84% als volwassene vaker spaart.

Hoeveel kleedgeld geef jij je kind?

Naast zakgeld is het ook goed om na te denken over kleedgeld. Dit is de volgende stap om kinderen te leren omgaan met geld. De meeste ouders beginnen met kleedgeld als kinderen op de middelbare school zitten, vanaf een jaar of 12. Uit het scholierenonderzoek van het Nibud (2016) blijkt dat de doorsnee scholier ongeveer € 50,- kleedgeld per maand krijgt.

Vooral pubers vinden kleding belangrijk, dus de middelbare school is een goed startpunt om met kleedgeld te beginnen. Door kleedgeld leren ze uitgaven op hun inkomsten af te stemmen en keuzes te maken. Daarnaast merken ze ook dat een bijbaantje handig kan zijn als ze grotere uitgaven willen doen. Je kunt ervoor kiezen kleedgeld aan te vullen met zakgeld. Dat kunnen ze dan besteden aan cadeautjes, een telefoonabonnement of andere uitgaven.

Alles wat je je kind nu leert over geldzaken, helpt om later betere keuzes te maken.

Nationale-Nederlanden en de Week van het geld

Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, organiseert elk jaar in maart de Week van het geld. Gedurende deze week geven medewerkers van diverse verzekeraars en banken gastlessen op basisscholen door Nederland. Ook dit jaar neemt Nationale-Nederlanden weer deel aan deze week. Wie weet komt je kind één van onze medewerkers nog tegen in de klas.


Wil je meer weten?

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld, wie wil dat nou niet? Wij verstrekken je daarom informatie waarmee je voor jezelf kunt bepalen hoe je nog slimmer om kunt gaan met geld.

Meer over slim omgaan met geld