Ga direct naar inhoud

Trek je studiekosten af zolang dat kan

Ben je bezig met een opleiding of ben je van plan om volgend jaar te beginnen? Dan kun je 2020 én 2021 nog opleidingskosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. De aftrekpost voor studiekosten vervalt per 2022.

Studiekostenregeling voor 2020 en 2021

Je kunt studiekosten aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt zowel voor een voltijd opleiding, een deeltijd opleiding of een studie voor je werk. Je moet daarvoor aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Je hebt geen recht op studiefinanciering
  • De opleiding is voor je (toekomstige) beroep
  • Alleen de noodzakelijke kosten zoals les-, examengeld en leermiddelen zijn aftrekbaar in het jaar van betalen

Er geldt een drempel van € 250,- en je mag maximaal € 15.000,- per jaar aftrekken. Meer informatie over het aftrekken van studiekosten, vind je op de website van de Belastingdienst. Kosten voor je laptop, printer, inrichting van je werkkamer en reiskosten zijn niet aftrekbaar

Toekomstplannen

Overweeg je om een 'dure' studie of opleiding te gaan volgen? Bekijk dan of je in 2021 kunt starten. Deze studiekosten kun je dan nog aftrekken bij je belastingaangifte over 2021. Zo heb je geen last van het beperkte nieuwe ‘STAP-budget’.

Wat is het STAP-budget?

Het kabinet werkt aan een regeling voor een algemeen leer- en ontwikkelbudget, het ‘STAP-budget’. Dit geeft je de (financiële) mogelijkheid om stappen te zetten in je ontwikkeling om duurzaam inzetbaar te blijven. Wat helpt om op een gezonde manier je pensioenleeftijd te halen. Het STAP-budget is maximaal € 1.000,- (incl. BTW). Als de kosten van een scholingsactiviteit hoger zijn, betaal je de rest zelf. Dus als je een duurdere studie gaat doen is het verstandig om nog mee te gaan in de huidige regeling.


Wil je meer weten?