Ga direct naar inhoud

Wat kost een rijbewijs? De kosten van rijlessen tot en met rijexamen

Je rijbewijs halen kost flink wat geld. Moet jij dat zelf betalen? Dan is het verstandig op tijd te beginnen met sparen. Wij zochten voor je uit met welke kosten je rekening moet houden.

Een standaardbedrag voor het halen van je rijbewijs is er niet. De totale kosten hangen bijvoorbeeld af van het aantal rijlessen en examens dat je nodig hebt. Ook maakt het uit welke rijschool je kiest. Op de Rijschoolzoeker van het CBR vind je een overzicht van rijscholen bij jou in de buurt.

Hieronder noemen we de gemiddelde kosten waar je rekening mee moet houden. Bij elkaar opgeteld kost een rijbewijs dan zo’n € 2.300,- tot € 2.500,-.

1. Aantal rijlessen

Uit onderzoek van het CBR (2019) blijkt dat cursisten gemiddeld 39 lesuren nodig hebben om hun rijbewijs te halen. De meeste leerlingen zitten ergens tussen de 25 en 40 lesuren. De gemiddelde prijs van een rijles van één uur is volgens het CBR € 42,-. Ga ervan uit dat het tarief van een uur rijles tussen de € 30,- en € 50,- zit. Op basis van deze gemiddelden zou je uitkomen op € 1.638,- voor je rijlessen.

Een pakket rijlessen is over het algemeen voordeliger dan losse lessen. De kosten van pakketten variëren van zo’n € 1.000,- tot € 2.000,-. Meestal zijn de kosten van het praktijkexamen, een eventuele herkansing en een tussentijdse toets inbegrepen.

Je rijbewijs halen kost in 2020 gemiddeld € 2.300,- tot € 2.500,-.

2. Theorie-examen

Om praktijkexamen te mogen doen, moet je eerst de theorie goed beheersen. Een theorie-examen bij het CBR kost € 34,50 (2020). Houd er wel rekening mee dat je het examen misschien niet in één keer haalt. Gemiddeld doen kandidaten er 2,4 keer over, volgens het CBR. Denk dus aan een bedrag van € 69,- of € 103,50.

De theorie kun je leren met een (tweedehands) theorieboek of online. Een theorieboek heb je voor z’n € 20,-. De kosten van (online) oefenexamens variëren van € 15,- tot € 30,-. Verder kun je bij sommige rijscholen een masterclass theorie volgen van zo’n € 75,- tot € 150,-.

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Een rijbewijs halen kost in 2020 gemiddeld € 2.300,- tot € 2.500,-. Begin dus op tijd met sparen bij Nationale-Nederlanden.

Open een gratis spaarrekening

3. Gezondheidsverklaring CBR

Om rijexamen te mogen doen, moet je een gezondheidsverklaring hebben. Die vraag je aan bij het CBR en kost in 2020 € 37,80.

4. Tussentijdse toets (optie)

Zo’n 40% van de kandidaten doet een tussentijdse toets. Dat is een soort proefexamen. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, krijg je daar vrijstelling voor op je examen. Soms is een tussentijdse toets inbegrepen in je pakket. Zo niet, dan betaal je daar in 2020 € 112,75 voor.

5. Praktijkexamen

Een praktijkexamen bij het CBR kost in 2020 ook € 112,75. Zowel bij je tussentijdse toets als bij je praktijkexamen rekent je rijschool extra kosten voor de administratie, het gebruik van de auto en de (eventuele) aanwezigheid van je instructeur. Wat je betaalt, hangt af van je rijschool, maar denk aan ongeveer € 100,- tot € 150,- extra.

Gemiddeld haalt 50% van de leerlingen het rijbewijs in één keer. Voordat je een rijschool kiest, is het handig te weten wat het slagingspercentage is.

Als je uitgaat van twee praktijkexamens, plus de kosten die je je rijschool betaalt, kom je uit op zo’n € 522,- (2020).

6. Faalangstexamen (optie)

Last van faalangst? Op een faalangstexamen krijg je extra tijd en mag je tussendoor pauzes nemen. Voor € 158,- (2020) vraag je een faalangstexamen aan bij het CBR. Daar komen nog de administratiekosten en voertuigkosten aan je rijschool bovenop.

7. Spoedcursus (optie)

Heb je je rijbewijs snel nodig? Dan kun je een spoedcursus volgen. In een paar weken tijd word je klaargestoomd voor je rijexamen. Een spoedcursus kost vaak wel wat meer geld. Reken zeker op een paar honderd euro extra. En houd er rekening mee dat je wat dagen vrij moet nemen om zo’n spoedcursus te volgen, omdat je meer lesuren op een dag hebt.

8. Rijbewijs aanvragen

Je rijbewijs gehaald? Yes! Nu alleen nog dat roze pasje aanvragen. Dat doe je bij de gemeente en kost volgens het CBR gemiddeld € 39,75 (2020). Wil je je rijbewijs met spoed aanvragen? Dan betaal je zo’n € 30,- extra.

Totale kosten rijbewijs

Al met al kost je rijbewijs dus € 2.300,- tot € 2.500,-. Het CBR kwam in 2019 uit op een gemiddelde van € 2.403,11.

Let op: we gaan er hierbij van uit dat je gemiddeld 39 rijlessen van een uur nodig hebt en je rijbewijs en theorie allebei in twee keer haalt. Je volgt geen spoedcursus, doet ook geen faalangstexamen, maar wel een tussentijdse toets.

Tijd voor een auto!

Na het halen van je rijbewijs wil je misschien meteen een auto kopen. Het Nibud zet op een rij wat een auto gemiddeld kost. Daarbij is ook rekening gehouden met onderhoudskosten, brandstof en motorrijtuigbelasting. Vergeet ook niet je auto te verzekeren, bijvoorbeeld bij Nationale-Nederlanden.

Wil je je rijbewijs halen? Dan is het verstandig op tijd te beginnen met sparen. Dat kan gratis, gemakkelijk en snel bij Nationale-Nederlanden. Met onze spaartips kun je alvast wat geld opzijzetten.


Wil je meer weten?