Ga direct naar inhoud

Geld beleggen zonder risico te lopen. Kan dat?

Steeds meer mensen zoeken een manier om te starten met beleggen zonder risico te lopen. Maar beleggen zonder risico, dat bestaat niet. Want hoe veilig je ook belegt, met beleggen loop je altijd risico. En je maakt kans op een aantrekkelijk rendement. Gelukkig kun je het risico dat je loopt beperken. Maar dat vraagt wel tijd en kennis.

Ben je geen expert en durf je het niet aan om zelf te starten met beleggen? Of heb je geen tijd om je erin te verdiepen? Dan kun je er ook voor kiezen om onze beleggingsexperts dat voor jou te laten doen. Bij Nationale-Nederlanden noemen we dat Beheerd Beleggen. Bij Beheerd Beleggen kun je het risico dat je loopt op verschillende manieren verminderen. Die leggen we hieronder aan je uit.

Beleg volgens het profiel dat bij je past

Als je kiest voor Beheerd Beleggen willen we jou eerst wat beter leren kennen. Niet alleen je vermogens- en inkomenssituatie, maar ook je voorkeuren. Want ook als je veel risico wíl nemen, willen we zeker weten of je dat risico ook kán nemen.

Daarom willen we, voordat we voor jou gaan beleggen, een aantal dingen weten over je financiële en persoonlijke situatie. Heb je voldoende geld om te beleggen? Kun je dit geld missen voor langere tijd? Hoeveel risico kun je nemen en wanneer wil je het geld gebruiken? En hoe sta je tegenover tussentijdse waardedalingen? Durf je risico te nemen, of zoek je zekerheid?

Als je alle vragen hebt beantwoord, bepalen wij het beleggingsprofiel dat het beste bij jou past. De profielen lopen op van defensief naar offensief. Bij defensief loop je minder risico en bij offensief meer risico. Tussen het meest defensieve en het meest offensieve profiel zitten nog 14 andere profielen en er is een liquide profiel. In totaal zijn er dus 17 profielen. Dat zijn er meer dan bij veel andere vermogensbeheerders. Wij doen dat met een reden. We willen dat jij het beleggingsprofiel krijgt dat precies past bij jouw situatie.

Houd je profiel actueel

Wie jij bent en wat je voorkeuren zijn, kan veranderen. Ook je vermogens- en inkomenssituatie kan wijzigen. Het is dus belangrijk om jouw beleggingsprofiel actueel te houden door tenminste elk jaar opnieuw deze vragen te beantwoorden. Zo beleg je bij ons altijd met het juiste beleggingsrisico en loop je geen onnodige risico’s.

Beheerd Beleggen

Meer weten over Beheerd Beleggen? Vraag gratis en vrijblijvend een informatiepakket aan.

Informatiepakket aanvragen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Beleg gespreid

Met Beheerd Beleggen spreiden we jouw geld altijd over veel verschillende soorten beleggingsfondsen. Deze fondsen worden beheerd door experts en beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vastgoed gespreid over verschillende landen en bedrijven. Vaak zijn ze gespecialiseerd in bijvoorbeeld een regio, sector of thema. In totaal zijn er wereldwijd meer dan 100.000 verschillende fondsen.

Onze beleggingsexperts kiezen uit al die verschillende beleggingsfondsen de fondsen die het beste aansluiten bij hun beleggingsvisie. En bij jouw beleggingsprofiel. Met als doel om een zo goed mogelijk rendement voor jou te halen. Maar wel met een risico dat je kunt en wilt dragen. Zij stellen jouw beleggingsportefeuille dus samen uit veel verschillende beleggingsfondsen. Zo krijg je veel variatie in je beleggingsportefeuille en worden je risico’s gespreid. Op een manier die bij jou past. Zoals gezegd, beleggen is niet zonder risico. Maar ons team zet wel alles op alles om een zo goed mogelijk rendement te behalen, met het risico dat bij jou past.

Leg regelmatig in

Naast gespreid beleggen is het ook verstandig om gespreid in te leggen. Bijvoorbeeld door elke maand een vast bedrag over te maken naar Beheerd Beleggen. Dat kan al vanaf € 50,-.

Door gespreid in te leggen, verminder je het risico dat je op het verkeerde moment belegt. Dat klinkt misschien raar, maar telkens als je geld inlegt worden er beleggingen voor jou gekocht. De ene keer tegen een wat hogere koers en de andere keer tegen een wat lagere koers. Als je regelmatig inlegt zorg je er dus voor dat je tegen een gemiddelde koers aankoopt.

Wil je liever een groter bedrag ineens inleggen? Ook dan kan het slim zijn om niet het gehele bedrag ineens, maar juist verdeeld over meerdere weken in te leggen.

Kies voor de lifecycle-methode

Om je risico’s verder te beperken, kan je ervoor kiezen om de zogenaamde ‘lifecycle’ aan te zetten. Met de lifecycle-methode binnen Beheerd Beleggen nemen we steeds minder risico met je beleggingen, naarmate je dichter bij je doeldatum komt. Dat is de datum waarop je wilt beschikken over jouw vermogen. Veel van onze klanten vinden dat een prettig idee.

Beleg voor de lange termijn

Als je gaat beleggen moet je je realiseren dat beleggen echt iets is voor de lange termijn. Want hoe langer je je geld belegt, hoe groter je kans is op een mooi rendement. Een periode van bijvoorbeeld 10 jaar is een redelijke termijn, maar langer is nog beter. En je kunt natuurlijk tussentijds altijd geld opnemen van je beleggingsrekening. Maar beter is het om alleen te beleggen met geld dat je op korte termijn niet nodig hebt.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Voordat je begint met beleggen is het goed om na te denken met hoeveel geld je wilt beleggen. Je kunt het immers (deels) kwijtraken. Dat hoort bij beleggen. Beleg dus alleen met geld dat je niet meteen nodig hebt en zorg er voor dat je ook wat spaargeld achter de hand houdt om onverwachte uitgaven op te vangen. Zoals je wasmachine die stukgaat of je auto die gerepareerd moet worden. Hoeveel je precies nodig hebt? Het NIBUD heeft daar een handige bufferberekenaar voor.

Beleggen met geld dat je kunt missen beperkt niet de risico’s van beleggen, maar het doet wel minder pijn als je beleggingen het niet goed doen. Je zorgt er zo voor dat je niet in de problemen komt door tegenvallende beleggingsresultaten.

Tot slot

Kortom, geld beleggen zonder risico is onmogelijk en dat betekent dat je vermogen minder waard kan worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Maar als je kiest voor Beheerd Beleggen kun je dus de volgende dingen doen om je risico te beperken:

  • Beleg volgens het profiel dat bij je past
  • Houd je profiel actueel
  • Beleg gespreid
  • Leg regelmatig in
  • Kies voor de lifecycle-methode
  • Beleg voor de lange termijn
  • Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?