Ga direct naar inhoud

Beleggen voor beginners: wat is het en hoe werkt het?

Beleggen wordt steeds populairder en kan een interessante manier zijn om meer rendement te maken. Voordat je begint met beleggen is het handig het één en ander te weten. Beleggen voor beginners kan erg ingewikkeld lijken, daarom helpen we je graag op weg.

Wat is beleggen?

Beleggen is geld investeren in de hoop dat het meer waard wordt. Je kunt je geld in heel veel verschillende dingen beleggen. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Maar je kunt ook beleggen in vastgoed, whisky, kunst, goud of oldtimers.

Aandelen

Wanneer je aandelen koopt, investeer je geld in een bedrijf. In ruil daarvoor ben je voor een deel eigenaar en word je aandeelhouder genoemd. Gaat het goed met het bedrijf? Dan stijgen de aandelen in waarde. Gaat het minder goed met het bedrijf? Dan daalt je aandeel in waarde.

Dividend

Als aandeelhouder ontvang je van een aantal ondernemingen ook nog dividend. Dividend is een deel van de winst die je krijgt van een onderneming. Je wordt dan beloond voor het risico dat je hebt genomen. De hoogte van het dividend hangt af van de bedrijfswinst. Wanneer een bedrijf geen winst maakt, loop je het risico dat je geen dividend ontvangt en dat je aandeel minder waard wordt.

Obligaties

Naast het kopen van aandelen kun je ook beleggen in obligaties. Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door bedrijven (bedrijfsobligaties) of overheden (staatsobligaties). Wanneer je een obligatie koopt, leen je dus geld uit aan een bedrijf of een overheid. In ruil daarvoor ontvang je rente.

Als je een obligatie koopt, loop je het risico dat een bedrijf of overheid de jaarlijkse rentebetaling niet kan voldoen. In sommigen gevallen kan de lening zelfs helemaal niet terugbetaald worden. Ook loop je het risico dat de prijs van de obligatie op de beurs lager wordt dan de prijs die jij ervoor hebt betaald. Als dat gebeurt dan kun je deze obligatie alleen met verlies verkopen.

Beleggingsfondsen

Ook kan je beleggen in een beleggingsfonds. In zo’n beleggingsfonds wordt het geld van verschillende beleggers samengevoegd en belegd en beheerd door de fondsmanagers. Zij kunnen beleggen in verschillende aandelen, maar bijvoorbeeld ook in obligaties, onroerend goed of in een combinatie hiervan. Doordat er gespreid over verschillende bedrijven en sectoren wordt belegd, is beleggen in een fonds meestal minder risicovol.

Het belangrijkste is dat je van tevoren goed checkt wat bij jou past en een bewuste keuze maakt.

Wat kan ik bereiken met beleggen?

Beleggen is een manier om voor de lange termijn vermogen op te bouwen. Met beleggen loop je risico, maar je maakt ook kans op een aantrekkelijk rendement. Rendement is de winst die je maakt met beleggen. Maar vergeet niet dat risico bij beleggen óók betekent dat je vermogen minder waard kan worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Benieuwd naar welke beleggingsprofielen er zijn? Een beleggingsprofiel geeft aan welk type belegger je bent en welke beleggingen het beste bij je passen.

Beleggingsprofielen variëren van zeer defensief, neutraal tot zeer offensief. Beleggers met een defensief profiel willen of kunnen niet te veel risico nemen. Zij moeten genoegen nemen met een kleinere kans op een hoger rendement. Offensieve beleggers hebben een grotere kans op hogere rendementen maar accepteren daarmee ook een hoger risico dat hun vermogen minder waard wordt.

Meer over Beheerd Beleggen

Wil je meer weten over Beheerd Beleggen? Vraag dan gratis en vrijblijvend een informatiepakket aan.

Informatiepakket aanvragen

Hoe kan ik beleggen?

Je kunt heel makkelijk starten met beleggen en je kunt het zelf doen of voor je laten doen.

Als je zelf gaat beleggen kan dit op twee verschillende manieren: met of zonder advies. Kies je voor zelf beleggen met advies dan krijg je advies van een adviseur. Je moet uiteindelijk wel zelf alle beslissingen nemen en alle aan- en verkopen doen. Beleg je zelf zonder advies dan is het belangrijk dat je tijd hebt om de beurzen in de gaten te houden. Daarnaast moet je ook kennis hebben over de producten waarin je wilt beleggen.

Ook kun je kiezen om anderen voor jou te laten beleggen. Dit heet vermogensbeheer. Dat is vooral interessant als je zelf geen tijd of weinig kennis hebt om zelf te beleggen. De experts nemen je het werk uit handen en beleggen jouw inleg voor je. Ze houden de economische ontwikkelingen in de gaten en ondernemen actie wanneer dat nodig is. Ben je benieuwd naar veelvoorkomende beleggingstermen? Lees dan het ABC van Beleggen.

Als je zelf geen beleggingsexpert bent of geen tijd hebt om de beurzen te volgen, maak je misschien keuzes waar je later spijt van krijgt. Maak daarom een bewuste keuze over hoe je wilt gaan beleggen.

Beleggen bij Nationale-Nederlanden

Bij Nationale-Nederlanden kun je alleen anderen voor je laten beleggen. Dit noemen we Beheerd Beleggen. Kies je voor Beheerd Beleggen? Dan openen we een beleggingsrekening voor jou. Door daarop geld te storten, doen onze beleggingsexperts al het werk voor je. Ideaal! Je kunt zelf altijd de resultaten volgen via mijn.nn of de NN App.

Beleg je voor een bepaald doel zoals een mooie wereldreis of de aflossing van je hypotheek? Dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de lifecycle-methode. Met de lifecycle-methode wordt er steeds minder risico genomen wanneer je dichter bij je doeldatum komt.

Wil je niet te veel geld inleggen? Geen probleem! Je kunt al starten met een inleg vanaf € 50,- per maand of een eenmalige inleg van € 1.000, -.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?