Ga direct naar inhoud

Besparen op autokosten? Dat wil toch elke automobilist

Je maakt als eigenaar van een auto iedere maand kosten; voor je autoverzekering, onderhoud, brandstof, wegenbelasting en APK.

Of je nu veel of weinig kilometers per jaar rijdt en of je nu een zuinige auto hebt of niet. Om al deze autokosten enigszins te beperken geven we je hieronder een tiental tips waarmee je geld kunt besparen.

Tip 1: Kies een autoverzekering die bij jou én je auto past

Een nieuwe auto verzeker je uiteraard allrisk. Maar heb je een tweedehands auto van een paar jaar oud, dan is het wellicht goedkoper om je auto WA Extra te verzekeren. Is je (tweedehands) auto écht een flink aantal jaar oud? Dan wordt het wellicht tijd voor een WA-verzekering. Het soort autoverzekering dat het beste bij je auto past hangt vooral af van de dagwaarde van je auto en of je hem al hebt afbetaald.

Bij het kiezen van de juiste autoverzekering kun je ook rekening houden met het gebruik van je auto. Zo is er momenteel veel aandacht voor innovatie bij verzekeraars. Allerlei nieuwe vormen van auto’s verzekeren vinden hun weg naar de markt. Van Pay-how-you- drive, waarbij goed rijgedrag wordt beloond, tot Pay-as-you-drive zoals bij een prepaid autoverzekering. Hierbij betaal je alleen premie voor de kilometers die je daadwerkelijk gereden hebt. Als je een maand je auto niet gebruikt, betaal je dus niets.

Tip 2: Voorkom dure reparaties met goed onderhoud

Voor veel automobilisten is tijdsbesparing één van de redenen waarom zij een auto aanschaffen, wellicht geldt dit ook voor jou. Zorg er wel voor dat je voldoende tijd maakt voor de onderhoud van je eigen auto. Verschillende technische mankementen kunnen namelijk invloed hebben op de hoeveelheid brandstof die je verbruikt tijdens het rijden. Denk aan een verstopte luchtfilter. Behalve hogere brandstofkosten is het vervangen van dit soort onderdelen ook geen pretje voor je portemonnee. Zo kunnen sommige reparaties tot in de honderden euro’s oplopen. Kortom, zorg dat jij je auto goed onderhoudt en voorkom dure reparaties.

Tip 3: Controleer elke paar maanden je bandenspanning

Op de fiets merk je het direct als je een zachte band hebt: je moet dan veel harder trappen om dezelfde snelheid te houden. Dit merk je niet zo snel bij autorijden. Veel automobilisten rijden dan ook met te zachte banden en verbruiken hierdoor tot wel 5% meer brandstof dan wanneer ze met de juiste bandenspanning rijden. Te zachte banden zorgen namelijk voor onnodig veel weerstand tussen de banden en het wegdek. Zorg er dus voor dat je elke paar maanden je bandenspanning controleert, zodat je altijd met de juiste bandenspanning rijdt. Dit is trouwens niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu, aldus MilieuCentraal.

Tip 4: Meet op tijd je oliepeil

Olie heeft een beschermende, reinigende en koelende functie voor je motor. Als je zelf olie bijvult, denk er dan aan dat je de juiste olie koopt, dat je motor is afgekoeld en dat de auto recht staat. Voor automobilisten die weinig kilometers rijden geldt dat zij hun olie wat vaker (laten) verversen om te voorkomen dat er kleppen verstopt raken.

Kies de juiste motorolie

Tip 5: Maak eenvoudig je eigen ruitenwisservloeistof

Wist je dat je heel eenvoudig je eigen ruitenwisservloeistof kunt maken? Dit is een stuk goedkoper dan het kopen van kant-en-klare ruitenwisservloeistof. Voor het maken van een liter ruitenwisservloeistof heb je 600 milliliter water, 300 milliliter spiritus en 100 milliliter allesreiniger nodig.

Tip 6: Goedkoop tanken

Wellicht een inkoppertje, maar goedkoop tanken doe je door:

 • Niet te tanken bij een tankstation direct aan de snelweg
 • Wel te tanken bij een (onbemand) tankstation aan een lokale weg

Er zijn verschillende apps en websites waarmee je eenvoudig het goedkoopste tankstation bij jou in de buurt kunt vinden.

Bekijk direct waar je goedkoop kunt tanken

Tip 7: Geld besparen met je auto rijstijl

Ook tijdens het autorijden kun je met een aantal simpele handelingen besparen op je autokosten:

 • Schakel snel door:
  Bij het rijden in een laag toerental hoeft je motor minder hard te werken en dit scheelt brandstof. Schakel dus snel door naar een hogere versnelling.
 • Laat op tijd je gas los:
  Springt het stoplicht op oranje? Laat dan op tijd je gas los. De meters die je dan verder rolt met de auto, zijn dan mooi (gratis) meegenomen.
 • Beperk je snelheid:
  Wist je dat als je 130 kilometer per uur rijdt, je 25 procent meer brandstof verbruikt dan wanneer je 100 kilometer per uur rijdt? Je bespaart dus (waarschijnlijk) wel tijd met harder rijden, maar je bespaart dan geen geld op je benzinekosten.

Tip 8: Beperk het gebruik van functionaliteiten in je auto

Door het gebruik van de airconditioning, stoelverwarming en bijvoorbeeld de achterruitverwarming te beperken in je auto, kun je extra geld besparen. Dit soort functionaliteiten verbruiken namelijk veel energie en brandstof.

Tip 9: Haal overbodig gewicht uit of van je auto

Voordat je vertrekt met je auto is het goed om te controleren of er overbodig gewicht in de auto óf op de auto ligt. Zijn jullie bijvoorbeeld net terug van vakantie? Verwijder dan (eventueel) direct de dakkoffer van de auto. Hierdoor kun je het onnodig verbruik van brandstof verminderen.

Tip 10: Deel je auto met anderen

Als je weinig rijdt met je auto, is het misschien een idee om hem te verhuren of te delen. Zo verdien je er zelf nog wat aan. Door je auto te delen (denk aan carpoolen via BlaBlaCar) help je het milieu ook nog een handje! Controleer voorafgaand aan de verhuur of het delen van je auto wel of je autoverzekering dit toestaat.

Succes met besparen!

Hoeveel bespaar jij?

Ben jij een af&toe rijder en wil je weten hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering? Wanneer je minder dan 5.000 kilometer per jaar rijdt, bespaar je gemiddeld € 200,- per jaar.

Bereken hoeveel jij kunt besparen

"Mijn auto is een luxe regenjas"

Af&toe rijders hebben één ding gemeen: hun auto staat meer stil dan dat hij rijdt. Daarom zijn ze overgestapt naar de eerste prepaid autoverzekering van Nederland. Nieuwsgierig waarom autoruitmonteur Patrick (49) voor Bundelz heeft gekozen?

Lees waarom Patrick kiest voor Bundelz