Ga direct naar: inhoud

Financiën beperkt bespreekbaar voor samenwonende stellen

16 juni 2015

Nederlandse samenwoners vertellen elkaar niet alles op het gebied van geldzaken. Dit blijkt uit het Geld en Samenwonen Onderzoek van Nationale-Nederlanden onder ruim 1000 samenwonende stellen tussen de 18 en 45 jaar oud. Aan de respondenten werd onder andere gevraagd of en hoe vaak ze met elkaar praten over geld uitgeven en geld lenen. Het onderzoek is uitgevoerd door MWM2.

Geld regelmatig onderwerp van gesprek

Nederlandse samenwonende stellen praten vaak over geld. Meer dan 4 op de 10, 43%, praat elke week wel een keer over geldzaken. Uit het Geld en Samenwonen Onderzoek blijkt dat 10% van de stellen zelfs elke dag over financiële zaken praten. De meeste stellen, 62%, doen dit zonder dat het uitmondt in ruzie.

Aankoopprijs onbekend

Bijna 1 op de 7 respondenten gaf aan niet altijd de aankoopprijs aan zijn of haar partner te vertellen (15%). Om welke producten dit gaat, is voor mannen en vrouwen verschillend. Mannen vertellen wel eens een andere aankoopprijs als het gaat om elektronische apparatuur. Vrouwen houden wel eens de echte prijs verborgen als het om kleding gaat. Overigens gaat 1 op de 5 respondenten ervan uit dat zijn of haar partner wel eens de echte aankoopprijs verborgen heeft gehouden.

Geld lenen

Het Geld en Samenwonen Onderzoek laat zien dat veel Nederlandse samenwonende stellen te maken hebben met leningen. In totaal gaven 7 van de 10 respondenten aan een of meerdere uitstaande leningen te hebben. Bij ongeveer 1 op de 3 (32%), was dit de hypotheek. Gevolgd door rood staan (29%) en studieschuld (22%). Andere vormen van leningen die vaak voorkomen zijn doorlopend krediet (13%) en een creditcard (12%). Bijna 1 op de 3 (29%) gaf aan nooit een schuld te hebben gehad. Je kunt op onze productpagina meer lezen over het aanvragen van doorlopend krediet.

Geld lenen

Als u geld wilt lenen, is het belangrijk dat u een keuze maakt voor de juiste lening. 

Geld lenen

Doorlopend Krediet

Heeft u extra financiële ruimte nodig in combinatie met flexibiliteit?

Lees meer

Persoonlijke Lening

U heeft geld nodig voor een eenmalige uitgave en wilt zekerheid over wat u maandelijks moet betalen.

Lees meer
Waar wilt u voor lenen?