Ga direct naar: inhoud

Tips voor verhuizen met kinderen

23 augustus 2016

Ga je binnenkort verhuizen en heb je kinderen? Dan is de verhuizing niet alleen voor jou spannend, maar voor hen misschien nog wel meer. Verhuizen met kinderen vereist extra planning en aandacht. Kinderen hechten zich nu eenmaal sterk aan hun vertrouwde en veilige omgeving. Een verhuizing, hoeveel fijner het nieuwe huis ook is, heeft daarom vaak een enorme impact. Het is belangrijk om naast de praktische ook de emotionele kant van verhuizen goed voor te bereiden. Daarom hebben we aan Laura Ris, pedagoog van Buro Bloei, gevraagd waar je als ouder op kunt letten en wat je kunt doen om de verhuizing zo soepel en leuk mogelijk te maken voor jou en je kind.

Mensen verhuizen om verschillende redenen die zowel positief als negatief kunnen zijn. In beide gevallen is een verhuizing voor de ouders, maar zeker ook voor de kinderen een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis. Vooral als kinderen uit hun vertrouwde omgeving weggaan en heel ergens anders gaan wonen. Ze moeten afscheid nemen van vrienden, klasgenoten, leerkrachten, de buurt, clubjes, etc. Dit kan bij kinderen veel onrust, onveiligheid en onzekerheid veroorzaken. Ze weten niet wat ze kunnen verwachten over de nieuwe plek.

De impact van verhuizen is vaak groter op tieners dan op jonge kinderen, met name op het gebied van vriendschappen. Oudere kinderen hebben vaak jarenlang geïnvesteerd in vriendschappen en moeten in de nieuwe omgeving meestal helemaal opnieuw beginnen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat ouders van jonge kinderen vaak meer ondersteuning bieden bij de verhuizing dan ouders van oudere kinderen. Zij bezoeken meer scholen, hebben gesprekken met leerkrachten en verkennen de buurt). Hiernaast kan de verhuizing van negatieve invloed zijn op de schoolresultaten. Op de nieuwe school kan er sprake zijn van andere lesmethodes en –materialen dan wat het kind gewend is van de oude school.

Onderzoek wijst uit dat het negatieve effect van verhuizen versterkt wordt als ouders weinig steun bieden aan hun kinderen na de verhuisperiode . Om de overgang naar de nieuwe omgeving zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om kinderen dan ook zo goed mogelijk te begeleiden.

Het betrekken van kinderen bij de verhuizing is voor kinderen van alle leeftijden belangrijk en zinvol. Op deze manier worden kinderen zo goed mogelijk voorbereid op wat ze kunnen verwachten. Het moment dat je kinderen vertelt over de verhuisplannen en de manier waarop je ze bij het proces betrekt is afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Tips

 • Vertel aan kinderen jonger dan 4 jaar niet te ver van tevoren dat er een verhuizing gaat plaatsvinden. Jonge kinderen zullen nog niet goed begrijpen wat verhuizen precies inhoudt en hebben ook nog niet zo’n goed besef van tijd. Vertel aan je peuter of kleuter pas over de verhuizing als je daadwerkelijk het nieuwe huis kan laten zien. Verken samen met je kind de nieuwe omgeving en ga bijvoorbeeld vast eens spelen op de speelplaats in de buurt en ga langs bij de nieuwe kinderopvang om kennis te maken. Een week of vijf van tevoren is vroeg genoeg. Ook kan samen een boekje lezen over verhuizen het kind helpen om beter te begrijpen wat er gaat gebeuren.

 • Oudere kinderen kunnen wat eerder op de hoogte gebracht worden van de verhuizing. Het is belangrijk dat kinderen voldoende tijd hebben om aan het idee van de verhuizing te wennen, dat ze weten waar ze naartoe gaan en wat ze kunnen verwachten. Probeer ze, zodra de verhuisplannen concreet zijn, bij het proces te betrekken. Ga ook met hen langs de nieuwe woning, neem een kijkje op de nieuwe school en verken samen de buurt.

 • Zorg voor rustige momenten en regelmaat rondom de verhuizing en probeer dit ook na de verhuizing zo snel mogelijk weer te creëren. Verhuizen kan heel onveilig voelen voor kinderen, zeker als ze hun vertrouwde omgeving, school en vriendjes moeten verlaten. Om ervoor te zorgen dat kinderen dat gevoel van veiligheid snel terugkrijgen helpt het om de vertrouwde routines voort te zetten. Denk aan: op dezelfde tijd naar bed, voorlezen voor het slapengaan, met elkaar ontbijten, etc. Op deze manier verloopt de overgang naar de nieuwe omgeving zo soepel mogelijk.

 • Laat de kinderen helpen met inpakken van hun spullen. Door kinderen op deze manier bij het proces te betrekken wordt het abstracte begrip van verhuizen wat concreter. Ook kleine kinderen kunnen zelf hun speelgoed in dozen doen.

 • Vul een doos met vertrouwde, favoriete spullen van het kind zoals het favoriete speelgoed, lievelingsknuffel en het meest geliefde voorleesboek. En houd deze doos apart van de rest van de verhuisdozen. In het nieuwe huis kan deze doos direct uitgepakt worden, zodat het kind zijn favoriete spullen snel bij de hand heeft.

 • Een nieuwe kamer, hoe leuk is dat! Laat kinderen meedenken over hun eigen nieuwe kamer! Bij kinderen jonger dan 6 jaar kan het gaan om het uitzoeken van de kleur verf, behang of posters voor op de muur. Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf hun nieuwe kamer ontwerpen, een thema bedenken, meubeltjes of spulletjes uitzoeken, de indeling bepalen, etc. Op deze manier hebben kinderen het gevoel dat ook zij mogen meebeslissen en keuzes kunnen maken. Dat vergroot de betrokkenheid en motivatie bij en voor de verhuizing.

 • Voor baby’s en peuters kan het goed zijn om de nieuwe slaapkamer zoveel mogelijk te laten lijken op de oude slaapkamer in het kader van rust en regelmaat.

 • Laat kinderen afscheid nemen van de oude omgeving. Creëer een afscheidsmoment in de klas en / of geef bijvoorbeeld een afscheidsfeestje. Betrek hierbij tijdig de leerkracht zodat ook de klas de gelegenheid heeft om bijvoorbeeld een afscheidscadeautje te maken.

 • Nodig vrienden uit de oude omgeving uit in het nieuwe huis om te komen spelen of logeren. Zo laat je je kind zien dat je nog steeds vrienden kan zijn, ook al woon je niet meer bij elkaar in de buurt.

 • Let extra goed op het gedrag van je kind rondom en na de verhuizing. Een verhuizing is niet alleen maar leuk, maar kan heel spannend zijn en veel emoties bij kinderen losmaken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld prikkelbaar zijn, dwars en opstandig gedrag vertonen, of juist heel neerslachtig zijn. Bespreek met je kinderen dat ze verdrietig mogen zijn en geef ruimte aan hun emoties. Luister naar wat je kinderen te vertellen hebben en geef als ouder het voorbeeld hoe je het beste met deze emoties om kan gaan.

 • Het is belangrijk je kind te erkennen en serieus te nemen in zijn of haar gevoel. Dus als het kind verdrietig is, dit niet kleiner te maken door bijvoorbeeld te zeggen: 'maar hier wonen ook heel veel leuke kinderen', of 'je kamer is hier veel groter'. Kijk in geval van verdrietige gevoelens vooral naar wat het kind nodig heeft om dat gevoel kwijt te raken. Maak daar als ouders dus ook echt tijd voor. Ook al is het nog zo druk rondom het verhuizen.

Een hypotheekaanvraag zonder stress

Bij Nationale-Nederlanden vinden we dat het kopen van uw huis en het regelen van een hypotheek een bijzonder moment is in uw leven. Maar voor veel mensen is het een stressvolle gebeurtenis. Met Mijn Hypotheekaanvraag van Nationale-Nederlanden volgt u eenvoudig de voortgang van uw aanvraag, wanneer het u uitkomt.

Mijn Hypotheekaanvraag

Gebruikte websites:

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meer