Ga direct naar inhoud

Je uitgaven bijhouden: dit levert het op

Misschien wil je beter weten waar je geld blijft. Of ben je op zoek naar kansen om te besparen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je wilt starten met je uitgaven bijhouden. Maar hoe pak je dat aan? Hoe houd je het vol? En nog belangrijker: wat levert het op? Wij leggen het je uit en helpen je op weg.

Vrouw met gele trui met pen en rekenmachine

Waarom zou je je uitgaven bijhouden?

Beter worden met geld begint met overzicht. Hoeveel komt er elke maand binnen en hoeveel geef je uit? Dat eerste is meestal niet zo moeilijk. Maar het bijhouden van je uitgaven, daar moet je wat meer moeite voor doen. En is dat het wel echt waard?

Daar kunnen we kort over zijn: ja! Want pas als je een goed idee hebt van jouw uitgaven, kun je beoordelen of je eigenlijk niet te veel uitgeeft. En dat levert je meteen drie voordelen op:

Meer overzicht

Je wilt voorkomen dat je meer geld uitgeeft dan je hebt. Als je je uitgaven op een rij zet, krijg je meer overzicht. Je kunt precies zien wat je betaalt voor dingen als je vaste lasten, huishoudelijke uitgaven en extraatjes.

Rust in je hoofd

Weet jij zeker dat er nog genoeg op je rekening staat voor de boodschappen? Of kun je wel genoeg sparen voor de vakantie? Als je je uitgaven bijhoudt, hoef je daar niet over te stressen. Daardoor ervaar je meer rust in je hoofd. En met rust in je hoofd maak je betere beslissingen.

Problemen voorkomen

Krijg je minder salaris of lopen de kosten op? Je wilt voorkomen dat je schulden maakt. Zet je uitgaven op een rij voor een goed overzicht. Ontdek op die manier of je aan het einde van de maand uitkomt. Als je dat vooraf weet, voorkom je problemen.

Beginnen: in 3 stappen aan de slag

Je wilt jouw uitgaven bijhouden: waar begin je? Hoe krijg je overzicht over alle afschrijvingen, vaste lasten en bijvoorbeeld de energiekosten? Ga goed van start met de volgende stappen. Het enige wat je nodig hebt, is een pen, papier en je mobiele telefoon.

Oranje bol cijfer 1

Download jouw bankafschriften

Begin bij je bankafschriften. Daar staan alle bedragen die je pinde en het geld dat je opnam op een rij. Download ze van de afgelopen maand of van de vorige drie maanden.

Heb je meerdere bankrekeningen? Download de afschriften van alle betaalrekeningen.

Tip: bedragen die je tussen bankrekeningen naar jezelf overmaakte, mag je straks negeren. Dat zijn namelijk geen echte uitgaven.

Verdeel in drie soorten uitgaven

Verdeel de uitgaven die je deed in drie soorten:

  • Vaste lasten
    Dit zijn bijvoorbeeld de hypotheek of huur en kosten voor gas, water en licht. Ook abonnementen voor televisie, internet en telefonie en je verzekeringen tellen mee.
  • Huishoudgeld
    Het gaat om de boodschappen en kosten voor eten en drinken, om was- en schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging. Reken bijvoorbeeld ook de kosten voor de kapper mee, net als cadeautjes die je anderen geeft.
  • Andere uitgaven
    Moest je een grote uitgave doen voor een nieuwe wasmachine? Maak een lijst van alle grote en kleine extra uitgaven die je hebt gedaan.

Schrijf het op

Houd bij welke bedragen je uitgaf. Gebruik de drie soorten uitgaven van de stap hierboven. Zet de bedragen onder elkaar en tel ze op. Zo bereken je van de verschillende soorten uitgaven wat je daar per maand aan uitgeeft.

Tip: downloadde je de bankafschriften van drie maanden? Tel alle bedragen bij elkaar op en deel het totaalbedrag door drie. Zo bereken je wat je gemiddeld per maand uitgeeft.

Hoe sta jij ervoor?

  • Zijn je inkomsten hoger dan je uitgaven? Goed bezig! Jij hoeft je geen zorgen te maken over je geldzaken.
  • Zijn je inkomsten en uitgaven gelijk? Dan kan het best spannend worden als je een keer een onverwachte uitgave moet doen. Probeer met onze bespaartips om een buffer op te bouwen. Dan heb je altijd een appeltje voor de dorst achter de hand.
  • Geef je meer uit dan dat er binnenkomt? Kijk dan eens kritisch naar je uitgaven. Zijn er dingen die goedkoper kunnen, zoals je boodschappen? Of kun je misschien bepaalde abonnementen opzeggen? Onderneem actie, zodat je niet in de problemen komt.

Hoe kun je uitgaven bijhouden?

Met de stappen hierboven heb je een mooi begin gemaakt. En je weet nu beter hoe je ervoor staat. Maar hoe houd je nou op een makkelijke manier elke maand je uitgaven bij?

Met sommige betaalrekeningen gebeurt dit automatisch. Kijk maar eens in je bank-app. Biedt jouw bank dit niet aan? Dan kun je het ook gewoon zelf doen. Wij zetten drie manieren voor je op een rij.

1. Ouderwets huishoudboekje

Het ouderwetse huishoudboekje werkt voor veel mensen nog steeds het best. Zo'n kasboek kun je zelf maken. Of je bestelt het kasboek van het Nibud. Dat is niet gratis, maar wel de makkelijkste manier om hiermee te starten.

Je schrijft jouw uitgaven er op papier in op. Daar heb je geen computer of app bij nodig. Noteer de dagelijkse boodschappen en andere kosten. Je kunt ze makkelijk zelf bijhouden.

2. In Excel

Je houdt jouw uitgaven bij in Excel. Je kunt daarvoor zelf een spreadsheet maken. Nog makkelijker is het om een kant-en-klaar Excel-bestand te gebruiken. Daarvoor kun je online allerlei handige sjablonen vinden.

3. In een app

Met een app om jouw uitgaven bij te houden, maak je het jezelf nog makkelijker. Slimme apps houden jouw uitgaven automatisch bij. Ze delen betalingen in de verschillende soorten uitgaven in. Zo heb je altijd overzicht over je uitgaven.

Je kunt handmatig eventueel uitgaven aanpassen. Zo weet je zeker dat alle kosten in de juiste categorie vallen. Onderaan de streep heb je een goed overzicht van alle kosten.

Nu je weet waarom het bijhouden van je uitgaven zo belangrijk is en hoe je dat het beste kunt doen, kun je aan de slag om je financiƫle situatie te verbeteren. Door je uitgaven bij te houden, krijg je meer overzicht, rust in je hoofd en voorkom je problemen. Met de 3 stappen om te beginnen kun je meteen aan de slag en zie je hoeveel je maandelijks uitgeeft. En met de 3 manieren om je uitgaven bij te houden, is het voor iedereen mogelijk om dit te doen. Zo kun jij beter worden met geld en zorgeloos genieten van de dingen die ertoe doen!

Meer geldtips?

Wil je stap voor stap nog beter met geld worden? Lees dan ook de geldtips en verhalen van anderen en laat je inspireren.

Bekijk alle geldtips


Wil je meer weten?