Ga direct naar inhoud

Geld besparen moeilijk? 7 tips van een budgetcoach

Beter met geld / Besparen op je uitgaven

Extra geld overhouden, wie wil dat nou niet? Volgens budgetcoach Angely van Deursen kun je makkelijk geld besparen op boodschappen, vaste lasten en uitgaven. Met deze 7 praktische bespaartips helpt ze je op weg.

Om geld te besparen hoef je echt geen minimalistisch leven te leiden. Door slim met je geld om te gaan, kun je veel blijven doen en toch sparen. Met haar bedrijf Quitte begeleidt Angely mensen bij hun financiën. Dat doet ze onder meer door simpele bespaartips te delen.

Want die bestaan en kun je direct uitvoeren. Sterker nog, je kunt nu beginnen!

Bespaartip 1: plan je boodschappen slim

"Je kunt makkelijk besparen op boodschappen. Ga bijvoorbeeld aan het einde van de dag naar de supermarkt. Dan krijg je vaak korting op versproducten. Kies voor groenten en fruit van het seizoen. Aardbeien zijn in de winter minder lekker én veel duurder.

Een bezoekje aan de markt kan ik je ook aanraden, voor goedkopere boodschappen. Ga ook daar aan het einde van de dag naartoe. Dan moeten kraamhouders hun spullen kwijt en kun je extra voordelig inkopen doen.”

Aan het einde van de dag zijn je versproducten goedkoper.

Huismerken en lijstjes

“Een andere gouden tip om te besparen op boodschappen: bukken! Onderin de schappen liggen de goedkopere merken. Die zijn soms net zo goed als A-merken. Rozijnen, meel of bloem kun je prima van een huismerk nemen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik maak altijd een boodschappenlijstje, waarbij ik rekening houd met aanbiedingen. Die vind je op de website van de supermarkt. Je komt met een lijstje minder in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt.

Ook slim: houd het geld voor dure schoonmaakmiddelen in je portemonnee. Voor een zakje soda betaal je maar € 1,- en daarmee kun je bijna alles schoonmaken.”

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Hou jij geld over dankzij deze bespaartips? Zet die euro’s opzij voor jouw spaardoel.

Open een gratis spaarrekening

Bespaartip 2: gebruik gas, water en licht korter

"Zet de verwarming en lampen die je niet gebruikt uit. Ik kom weleens in huizen waar alle ruimtes zijn verwarmd. Dat is nergens voor nodig. Ook kun je minstens een uur voor je naar bed gaat de verwarming al uitzetten. De warmte blijft toch nog wel even hangen.”

Goedkoper én duurzamer

“Laat verder de lampen niet de hele dag branden en zet de kraan tijdens het tandenpoetsen uit. Je kunt ook elke dag een minuut korter douchen en de verwarming één graad lager zetten. Dat soort kleine aanpassingen zul je terugzien op je rekening.

Je bespaart ook kosten door regenwater in een ton op te vangen. Dat water kun je namelijk weer gebruiken voor het sproeien van je tuin. Daarmee ben je nog duurzaam bezig ook!”

Bespaartip 3: kijk kritisch naar je abonnementen en verzekeringen

"Sommige mensen zijn oververzekerd. Ga eens bij jezelf na: heb ik die aanvullende zorgverzekering met twintig fysiobehandelingen echt nodig? Kijk wat bij jou past en herhaal die check jaarlijks.”

Ga na wat je echt gebruikt

“Hetzelfde geldt voor je abonnementen. Kijk ieder jaar: welke abonnementen wil ik echt behouden? Je moest eens weten hoeveel mensen maandelijks betalen voor iets wat ze nooit gebruiken. Bijvoorbeeld een vakblad dat ongelezen op tafel blijft liggen. Of een lidmaatschap bij een sportschool. Je kunt ook overwegen een abonnement op bijvoorbeeld een krant te delen met de buren."

Spullen die je niet zo vaak nodig hebt, kun je van iemand lenen.

Bespaartip 4: laat je niet verleiden door keuzes van anderen

"Het valt me op dat veel mensen de nieuwste spullen willen hebben, terwijl dat niet bij hun budget past. Mijn tip: koop wat je nodig hebt. Waarom de allernieuwste smartphone als een goedkopere versie ook prima bij jouw gebruik past? En wil je per se nieuwe kleren of vind je tweedehands spullen goed genoeg?

Dingen die je niet zo vaak nodig hebt, kun je van iemand lenen. Misschien heeft je buurman wel een bladblazer die je mag gebruiken.”

Kijk wat bij jou past

“Het allerbelangrijkste: laat je niet verleiden door wat je omgeving doet. Als je vrienden dure vakanties boeken en luxe producten kopen, hoef jij niet mee te doen. Willen ze in een sterrenrestaurant eten? Kijk dan of het bij je budget past. Nee verkopen kan lastig zijn, maar wees open en eerlijk over jouw situatie. Een goedkoper restaurant of thuis een luxe diner bereiden is net zo leuk.”

Bespaartip 5: neem de tijd voor je aankopen

"Ik ben zelf gevoelig voor impulsaankopen. In de stad zie ik altijd wel iets hangen of liggen wat ik wil hebben. Mijn gouden tip: ga naar huis en denk er eerst over na. Als je die trui de volgende dag nog steeds wilt hebben, kun je alsnog terug. Hetzelfde geldt voor online shoppen. Ook dan kun je je aankopen een dag in je online winkelmand laten liggen voordat je betaalt."

Als je cash afrekent, zie je jezelf armer worden.

Bespaartip 6: inzicht loont

“Schrijf een paar maanden lang iedere aankoop op. Je zult waarschijnlijk schrikken van je uitgaven. Vaak stapelen de kleine kosten zich op, zoals een broodje of ijsje in de stad of een kop koffie op het terras.

Bereid je verder voor op dure maanden. Je partner of kind is ieder jaar op dezelfde dag jarig. Daarvoor kun je dus al geld apart houden. Zie je in juli een leuk kerstcadeau, dat dan in de aanbieding is? Neem het direct mee.”

Contant geld opnemen

“Het helpt om één keer per week contact geld te pinnen. Uitgaven die je met je pinpas doet, voel je niet. Maar als jij cash afrekent, zie je jezelf armer worden.”

Bespaartip 7: maak sparen leuk

“Bij veel banken kun je verschillende spaarpotten aan je rekening koppelen. Zet direct wat opzij als je je salaris hebt gehad. Wacht niet tot je iets overhoudt aan het einde van de maand: grote kans dat je dan lang niet zoveel spaart.

Benoem per spaarpot een doel. Kijk wat jouw spaardoel kost, print de foto van die droomauto of dat resort uit en hang die levensgroot op je koelkast. Dan zie je elke dag waarvoor je het doet.”

Met de tips van Angely kun je slim geld besparen. Zo bereik je sneller het spaarbedrag voor je nieuwe auto of verre reis. Direct beginnen? Bij Nationale-Nederlanden kun je gemakkelijk Doelsparen. Ook open je gratis en eenvoudig een internetspaarrekening.


Wil je meer weten?