Zakgeld: hoeveel geef je wanneer?

Hoeveel zakgeld geef je en wat is een normaal bedrag voor welke leeftijd? Wanneer begin je eigenlijk met zakgeld geven aan je kind? Dat zijn lastige vragen voor veel ouders. Met deze tips en richtlijnen voor zakgeld help je je kinderen financieel bewust te worden. Zo kunnen kinderen spelenderwijs leren omgaan met geld.

Vanaf wanneer geef je zakgeld?

Vanaf 6 jaar krijgen kinderen meer besef van geld. Dat is ook de leeftijd waarop kinderen leren rekenen en munten herkennen. Daarom is 6 jaar een goede leeftijd om te starten met zakgeld. Als kinderen ouder worden, groeit het besef van tijd ook. Ze snappen dan steeds beter dat je moet sparen als je iets groters wilt kopen. In Nederland krijgt 69% van alle kinderen tussen de 5 en 12 jaar zakgeld, blijkt uit het kinderonderzoek van het Nibud. Het merendeel (59%) krijgt op een vast moment zakgeld, bijvoorbeeld per week of per maand. Van de 12- tot 18-jarigen krijgt 89% zakgeld.

Hoeveel zakgeld geef je?

Hoeveel zakgeld je geeft, hangt af van:

  • Wat moet je kind er allemaal van kopen?
  • Wat heb je zelf te besteden?

Is het zakgeld alleen bedoeld voor kleine dingen als snoep en wat speelgoed? Of moet je kind er ook cadeautjes voor partijtjes of familieleden voor kopen? Zet samen de uitgaven op een rij. Hoeveel zakgeld is daarvoor nodig?

Gemiddeld zakgeld per leeftijd

Wil je weten hoeveel zakgeld kinderen gemiddeld krijgen? Onderstaande tabellen geven een richtlijn voor de hoogte van het zakgeld per leeftijd. Er is onderscheid gemaakt in kinderen op de basisschool en de middelbare school.

Wekelijks zakgeld 5 tot 12 jaar

5 jaar € 0,50
6 jaar € 1,00 tot € 1,40
7 - 8 jaar € 1,00 tot € 2,00
9 jaar € 1,10 tot € 2,00
10 - 11 jaar € 2,00 tot € 2,30
12 jaar € 2,30 tot € 3,00

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Maandelijks zakgeld 12 tot 18 jaar

12 jaar € 25,-
13 jaar € 29,-
14 jaar € 33,-
15 jaar € 38,-
16 jaar € 27,-
17 jaar € 30,-
18 jaar € 31,-

Bron: Nibud Scholierenonderzoek 2020

7 Zakgeldtips! Zo maak je van zakgeld een succes

Zakgeldcontract maken

Om het naast leerzaam ook leuk te maken, kun je een zakgeldcontract opstellen met je kind. Leg hierin jullie afspraken vast. Bijvoorbeeld over hoeveel zakgeld je kind krijgt en wanneer. Laat je kind het contract mooi versieren en onderteken het samen.

Met geld om leren gaan

Hoe leer je je kind op een goede manier omgaan met geld? Lees meer tips en ontdek hoe andere ouders de financiële opvoeding aanpakken.

Financiële opvoedtips

lay260abf0e8ea6477ab329c311539502ee

Contant of online?

Je kunt het zakgeld contant aan je kind geven of je kunt een bankrekening openen. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 60% van de middelbare scholieren het zakgeld op de bankrekening krijgt. Een kwart krijgt het contant. Hoe ouder het kind, hoe vaker het geld wordt overgemaakt.

Leer je kind sparen

Wil je je kinderen laten kennismaken met sparen, dan kun je kiezen voor een spaarpot of spaarrekening. Dat maakt geld tastbaar. Het is natuurlijk mooi om te zien dat het bedrag groeit en dat motiveert weer om door te sparen. Om sparen nog leuker te maken kun je een doel vaststellen met je kind. Zo weten kinderen waar ze voor sparen. Ze hebben iets om naar uit te kijken.


Wil je meer weten?