Ga direct naar inhoud

Van trouwringen tot huwelijksreis: wat kost trouwen?

Droom jij van een bruiloft later? Of hebben jij en je partner al concrete trouwplannen? Dan is het verstandig op tijd te beginnen met sparen. Want of jullie nu kiezen voor een budgetvriendelijke bruiloft of uitpakken met een grote trouwdag: een bruiloft kost geld. Wat kost de gemiddelde bruiloft? En met welke uitgaven moet je allemaal rekening houden?

Dansend bruidspaar op hun bruiloft

Wat kost een bruiloft?

Wat een bruiloft kost, hangt helemaal af van jullie wensen. Gemiddeld geven bruidsparen zo’n € 18.000,- uit voor een complete bruiloft met huwelijksreis. Dat blijkt uit het Nationaal Trouwonderzoek dat onderzoeksbureau Effectmeting in 2019 uitvoerde onder 1.131 bruidsparen.

Grootste kosten bruiloft

De huwelijkslocatie staat op één als grootste kostenpost. Daaraan geven bruidsparen gemiddeld € 7.522,- uit. De gemiddelde kosten voor een huwelijksreis zijn € 3.848,-. En op nummer drie staat de trouwjurk. Daar hebben bruiden gemiddeld € 1.758,- voor over.

Let op: deze prijzen zijn een indicatie. Aan een budgetbruiloft hangt bijvoorbeeld een heel ander prijskaartje.

Met welke kosten moet je sowieso rekening houden als je gaat trouwen? En welke andere factoren hebben invloed op de kosten van een bruiloft?

1. De gemeente waar jullie trouwen

Jullie huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. En dat kost geld. Hoeveel precies, hangt af van de gemeente waar jullie trouwen.

Zo betalen bruidsparen voor een ceremonie in de gemeentelijke trouwzaal in Amsterdam
€ 792,20 (2021). Maar wie op een doordeweekse ochtend in Emmen trouwt, doet dat al voor € 107,65.

Trouwen in Amsterdam is zeven keer zo duur als in Emmen.

Deze kosten betaal je onder andere voor de locatie en de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij sommige gemeentes zijn ook de kosten van een trouwboekje inbegrepen. Check van tevoren dus welke kosten wel en niet zijn meegerekend op jullie trouwlocatie.

Ceremonie op een unieke plek

Natuurlijk hoeft de ceremonie niet per se in het gemeentehuis of in een stadhuis plaats te vinden. Jullie kunnen ook een eigen locatie kiezen. Houd er wel rekening mee dat de trouwambtenaar dan naar jullie locatie moet komen. En dat je daar extra voor betaalt.

Trouwen voor de kerk

Willen jullie naast trouwen voor de wet ook trouwen voor de kerk? Reken dan op extra kosten. Wat je precies betaalt voor een kerkelijke inzegening, hangt af van de kerk waar je trouwt. Maar met een paar honderd euro moet je wel rekening houden.

2. De dag en het tijdstip van jullie bruiloft

De dag en het tijdstip waarop jullie trouwen, hebben invloed op het totale prijskaartje van de bruiloft. Een bruiloft op maandag tot en met donderdag is het goedkoopst. Daarvoor betaal je als bruidspaar gemiddeld € 374,95. Dat blijkt uit een vergelijkingsonderzoek naar de trouwkosten in alle 355 gemeentes van Nederland.

Trouwen in het weekend is het duurst

Een bruiloft op vrijdag kost gemiddeld € 390,20. En trouwen in het weekend is het duurst. Op zaterdag ben je hiervoor gemiddeld € 659,43 kwijt. Op zondag kost een bruiloft maar liefst € 799,43.

Trouwen op zondag is overigens niet in heel Nederland mogelijk. Dit kan in ongeveer een derde van de gemeentes. Op de website van je gemeente lees je of dit kan of niet.

Gratis trouwen

Schrikken jullie van al die bedragen? Dan is een gratis huwelijk misschien iets voor jullie. Het verschilt per gemeente of je er gratis kunt trouwen. En op welke dag en op welk tijdstip.

Houd er ook rekening mee dat je misschien aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo kan het zijn dat je maar een beperkt aantal gasten mag uitnodigen. Of dat een fotograaf niet welkom is. Ook kan het voorkomen dat jullie administratiekosten moeten betalen. Vraag hier dus van tevoren naar, zodat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan.

Budgethuwelijk

Verschillende gemeentes bieden een ‘budgethuwelijk’ aan. Jullie trouwen dan niet gratis, maar wel relatief goedkoop. En jullie mogen meer gasten uitnodigen dan bij een gratis bruiloft. Het verschilt per gemeente of een budgethuwelijk mogelijk is. En zo ja, onder welke voorwaarden dit kan en wat je hiervoor betaalt.

3. De trouwlocatie

De trouwlocatie is voor veel stellen de grootste kostenpost van een bruiloft. Uit het Nationaal Trouwonderzoek blijkt dat een bruidspaar gemiddeld € 7.522,- uitgeeft aan een trouwlocatie met catering en decoratie.

Daarbij is uitgegaan van een bruiloft met 52 daggasten en 102 avondgasten. Populaire locaties zijn kastelen, landhuizen, boerderijen, restaurants, strandpaviljoens of een partycentrum. De locatiekosten vallen natuurlijk een stuk lager uit als je bijvoorbeeld in je eigen achtertuin trouwt en je eigen catering regelt.

4. Het programma en de hoeveelheid gasten

Tot slot zijn jullie dagprogramma en de hoeveelheid gasten bepalend voor de prijs van de bruiloft. Voor elke gast betaal je immers extra. En hoe uitgebreider je dagprogramma, hoe hoger de uiteindelijke rekening is. Denk daarbij aan extraatjes zoals een receptie of een meerdaagse bruiloft.

Overige kosten van een bruiloft

Bij trouwen komen dus een hoop kosten kijken. Vergeet daarnaast ook de volgende uitgaven niet:

Trouwringen

Bij een huwelijk horen trouwringen. Wat je daarvoor kwijt bent, bepaal je zelf. Worden het ringen van goud, zilver of roségoud? Met of zonder diamant? Bewerkt of niet? Allemaal keuzes die invloed hebben op de prijs.

Goedkoop trouwen? Kies voor een tweedehands jurk of een set vriendschapsringen.

Trouwjurk en trouwpak

Verder staat de trouwjurk hoog op de lijst met grootste kostenposten van een bruiloft. Daar besteden vrouwen gemiddeld € 1.758,- aan. De gemiddelde kosten van een trouwpak zijn iets lager: zo’n € 1.050,-.

Feest en fotograaf

Bruidsparen geven vaak ook veel geld uit aan het feest op hun bruiloft. Denk aan een dj of band. Gemiddeld kost dit zo’n € 1.050,- Aan een video- of fotograaf zijn bruidsparen tussen de € 1.000,- en € 2.000,- kwijt.

Variabele kosten

Tot slot zijn er variabele en onvoorziene kosten om rekening mee te houden. Zo verschilt het sterk wat je betaalt voor een visagist, kapper, bruidstaart, receptie, bruidsboeket, corsages of trouwauto. Misschien vinden jullie het ook leuk om de gasten na afloop bedankjes mee te geven. Ook dat kost geld. Net als het drukken en verzenden van save-the-datekaarten en officiële uitnodigingen.

Bespaartips voor jullie mooiste dag

Dat een bruiloft (veel) geld kost, is duidelijk. Maar jullie kunnen het zo gek maken als jullie zelf willen. Je bespaart een hoop geld als je minder gasten uitnodigt, een financieel gunstige trouwdag uitkiest of voor een ‘budgetbruiloft’ gaat.

Waar je nog meer op kunt letten:

  • Koop een tweedehands trouwjurk of pak. Of ga voor feestelijke kleding uit een andere kledingwinkel dan een trouwboetiek.
  • Vier de bruiloft in jullie tuin (of in die van je familie, vrienden of buren).
  • Koop een set mooie vriendschapsringen in plaats van officiële trouwringen.
  • Misschien is iemand in je omgeving handig met een fotocamera. En wil die persoon jullie bruiloft voor een vriendenprijsje vastleggen.
  • Ga creatief om met de catering. Misschien heb je familieleden die een lekkere taart op tafel kunnen toveren. En een barbecue is stukken goedkoper dan een diner met vijf gangen. Ook een optie: vraag je gasten of ze allemaal iets lekkers mee willen nemen.
  • Een kennis die handig is met haar of make-up? Misschien wil hij of zij je bruidskapsel en visagie verzorgen.
  • Verstuur digitale uitnodigingen in plaats van gedrukte.
  • Sla de dj over en stel een persoonlijke playlist samen voor jullie feest.

Een bruiloft kost geld. Hoeveel precies, hangt af van jullie wensen. Begin dus op tijd met sparen bij Nationale-Nederlanden. Een internetspaarrekening heeft geen verplichte minimale inleg. Ook hebben we spaartips op een rij gezet waarmee je extra geld overhoudt voor jullie bruiloft. En vergeet niet te checken wat de gevolgen van een huwelijk zijn voor je pensioen en je verzekeringen.


Wil je meer weten?