Wie betaalt eigenlijk voor jouw pensioen? Jijzelf of je werkgever? Hoeveel wordt in totaal betaald zodat jij later met pensioen kunt? Uit onderzoek* blijkt dat de meeste Nederlanders het niet weten. En dat is jammer. Pensioen is immers een arbeidsvoorwaarde waar je voor werkt. Het gaat dus om jouw geld, voor jouw leven later!
De kosten voor je pensioen worden betaald door jouzelf, je werkgever of jullie allebei. Wie hoeveel betaalt, hangt af van de afspraken die hierover zijn gemaakt. Die staan bijvoorbeeld in de cao of in je arbeidsovereenkomst. In de meeste gevallen betaalt je werkgever een deel en betaal jij ook een bijdrage.
Je kunt opzoeken wat jouw pensioen kost in je laatste Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Daar staat namelijk hoeveel je werkgever het afgelopen jaar betaalde voor je pensioenregeling. Dat is een bedrag in euro’s, of een percentage van dat deel van je salaris waarover je pensioen opbouwt.
Je krijgt ieder jaar een UPO van je pensioenuitvoerder, zoals Nationale-Nederlanden of een pensioenfonds. Mogelijk krijg je het op papier thuisgestuurd. Of je krijgt bijvoorbeeld een e-mail dat je UPO klaarstaat in de mijn-omgeving (klantportaal) van de pensioenuitvoerder.
In het UPO staat hoeveel er wordt betaald voor je pensioen. Dat is hoeveel je werkgever overmaakt aan de pensioenuitvoerder. Betaal jij zelf (een deel van) de kosten? Dan houdt je werkgever dat in op je salaris. Soms staat op het UPO welk deel jij betaalt. Staat dat er niet? Dan kun je dat terugzien op je loonstrook.
Kom je er op je loonstrook niet uit? Dan kan je werkgever of bijvoorbeeld de HR-medewerker je daarbij helpen.
Het geld is bedoeld voor jouw pensioen, als je later stopt met werken: je ouderdomspensioen. Maar bij je pensioenregeling horen vaak ook andere dingen. Zoals een pensioen voor je eventuele partner en kinderen, als jij overlijdt. Of bijvoorbeeld het doorbetalen van je pensioenkosten door de uitvoerder, als je niet meer kunt werken omdat je arbeidsongeschikt bent geworden. Afhankelijk van wat er precies in jouw pensioenregeling is vastgelegd, kan er zo in verschillende situaties financieel goed voor jou en je naasten worden gezorgd.
Wat er precies is geregeld voor jouw pensioen, staat in het pensioenreglement. Maar vaak is die informatie eenvoudiger weergegeven in de mijn-omgeving van je uitvoerder, zoals mijn.nn. Daar zie je wat er voor je eigen pensioen is geregeld, maar ook voor je eventuele partner en kinderen.
In een paar stappen weet jij wat er wordt betaald voor jouw pensioen. En wat je er mogelijk zélf iedere maand voor betaalt. En je kunt ook opzoeken wat je daar precies voor krijgt. En dan weet je al meer dan de meeste Nederlanders!
* Onderzoek onder ruim 1.200 Nederlanders in loondienst tussen de 25 en 65 jaar van marktonderzoeksbureau Kien in opdracht van Nationale-Nederlanden over de bekendheid van het pensioenakkoord.