Ga direct naar inhoud

Wat betekenen de nieuwe pensioenregels voor mij?

Steeds meer mensen hebben er al wel iets over gehoord: de regels voor pensioen zijn veranderd. Maar wat is er nu precies veranderd – en wat is hetzelfde gebleven? Wat betekent dit voor jóuw pensioen? En wanneer krijg je hier nu precies mee te maken? We zetten het voor je op een rij.

Wat verandert er niet?

Er worden soms grote woorden gebruikt om de veranderingen in pensioen te beschrijven. Maar veel blijft hetzelfde! Dit verandert niet:

 • De nieuwe regels gaan over het pensioen via je werkgever. Het pensioen via de overheid (AOW) blijft hetzelfde. Je houdt dus gewoon recht op AOW. Alleen de leeftijd waarop je je AOW-uitkering krijgt zal de komende jaren langzaam stijgen.
 • Bouw je pensioen op via je werkgever? Dan blijf je dat gewoon doen. Dat geldt voor pensioen voor jezelf als je later met pensioen gaat (ouderdomspensioen). Én voor pensioen voor je partner en kinderen als jij overlijdt (partnerpensioen).
 • Je kunt nog steeds zelf geld opzij zetten om extra pensioen op te bouwen.
 • Je weet zeker dat je altijd je pensioenuitkering zult ontvangen, ook als jij langer leeft dan verwacht. Deze pensioenen zijn levenslang. Je werkgever kan ook een tijdelijk pensioen voor je hebben geregeld. Dan krijg je bijvoorbeeld een uitkering tot je AOW-leeftijd. Ook dat verandert niet.

Wat is wel veranderd?

De nieuwe regels veranderen de manier waarop je pensioen opbouwt via je werkgever. Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor pensioen dat je opbouwt onder de nieuwe regels:

 • Er worden geen afspraken (meer) gemaakt over de hoogte van ouderdomspensioen voor jezelf. Er worden alleen nog afspraken gemaakt over de inleg voor pensioen. De hoogte van de pensioenuitkering hangt onder andere af van de inleg, de resultaten van beleggingen en de rente. Lees meer over hoe je weet hoeveel pensioen je straks krijgt.
 • De inleg gaat altijd in een aparte beleggingspot voor jou. Zo weet je precies hoeveel geld er opzij is gezet voor jouw pensioen. En je kunt zien hoe dat aangroeit door de beleggingen.
 • De inleg in je pensioen is voor iedereen in jouw pensioenregeling hetzelfde percentage van een deel van het salaris. Je leeftijd maakt daarbij niet uit. Let op: hierop is een uitzondering mogelijk. Als je nu een pensioenregeling hebt waarbij de premie stijgt als je ouder wordt, kan afgesproken zijn dat dat zo blijft. Ga je uit dienst en krijg je bij een andere werkgever een pensioenregeling? Dan geldt daarvoor deze nieuwe regel voor de inleg wel.
 • Het pensioen voor je eventuele partner en kind(eren) als jij overlijdt voor je pensioendatum, is een percentage van je salaris. Het maakt dus niet uit hoe lang je pensioen hebt opgebouwd. Dit recht op pensioen voor je partner stopt als je uit dienst gaat. Overlijd je daarna? Dan krijgen je partner en kinderen in de meeste gevallen geen uitkering uit dit pensioen. Lees meer over dit nabestaandenpensioen.
 • Ten slotte kun je op je pensioendatum een bedrag ineens opnemen van je pensioen. Dit is maximaal 10% van het ouderdomspensioen voor jezelf. Je pensioenuitkering per maand wordt dan wel lager. Dit geldt voor alle ouderdomspensioenen, dus ook voor pensioenen die je hebt opgebouwd voor de nieuwe regels ingingen.

Uiterlijk 1 januari 2028 gelden deze regels voor alle pensioenen waarin nog voor jou wordt ingelegd. Gelden de nieuwe regels ook voor oude pensioenen waarin niet meer wordt ingelegd? En voor pensioenen waarvan je al een uitkering krijgt? Dat kan verschillen. Ook dat is uiterlijk op 1 januari 2028 bekend. Dan weet je dus wat er mogelijk voor jouw pensioen(en) verandert.

Wat betekent het voor mij?

Er veranderen dus nogal wat zaken. Maar veranderen al deze dingen dan ook voor jóuw pensioen? Dat hoeft niet. Een aantal van deze regels zijn niet nieuw: deze bestaan al voor sommige pensioenen. Het verschil is dat ze vanaf uiterlijk 1 januari 2028 gaan gelden voor alle pensioenen die worden opgebouwd. Wat er voor jou precies verandert, hangt daarom van twee dingen af:

 • Wat er precies is afgesproken voor je huidige pensioen.
 • Welke keuzes precies worden gemaakt voor je nieuwe pensioen. Hierbij kun je denken aan de precieze invulling van de nieuwe regels. En hoe de overstap naar de nieuwe regels verloopt. Deze keuzes worden gemaakt door je pensioenfonds of door je werkgever, mogelijk samen met de vertegenwoordiging van werknemers.

Wanneer weet ik meer?

Je ziet: het is nog moeilijk te zeggen wat de nieuwe regels precies voor jou gaan betekenen. Dus wanneer wordt dat dan wél precies duidelijk? Meestal zodra je pensioenfonds of werkgever de keuzes heeft gemaakt en de uitvoerder hiermee aan de slag gaat. Voordat je pensioen wordt aangepast, krijg je in ieder geval informatie van de pensioenuitvoerder. Hierin staat precies wat er verandert. En wat dat betekent voor de hoogte en zekerheid van je pensioen.

De nieuwe regels zijn al ingegaan, op 1 juli 2023. Er is een overgangsperiode tot 1 januari 2028. In die periode wordt ook besloten of en hoe jouw pensioenregeling wordt aangepast, en krijg je daar bericht over. Heb je voor die tijd vragen? Dan kan je werkgever die misschien alvast beantwoorden.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Snel zien hoeveel AOW, werknemerspensioen en eventueel nabestaanden- of partnerpensioen je hebt opgebouwd?
Log in op mijnpensioenoverzicht.nl met je DigiD voor meer inzicht in je pensioen.


Wil je meer weten?