Ga direct naar inhoud

Salaris onderhandelen bij je nieuwe baan? Dat doe je zo!

Je zoekt een nieuwe baan, dat is een spannende verandering in je leven. Zo'n overstap gaat niet over een nacht ijs. Ben je al verder in de sollicitatieprocedure, dan komt je salaris ter sprake. Je wilt een stap maken en meer verdienen. Wat kun je dan vragen? Of je bent benieuwd wat de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn. Hoe ga je dit gesprek aan? Wij geven je support voor een goede salarisonderhandeling.

Tip 1: Onderzoek de salarisindicatie

Zodra je een sollicitatie uitstuurt, kun je al op onderzoek uitgaan of het salaris bij jouw verwachtingen past. Wordt er een salarisindicatie genoemd bij de vacature? Dan heb je al een richtlijn. Het kan ook handig zijn om in je netwerk te vragen wat mensen met vergelijkbare beroepen verdienen. Salaris is natuurlijk afhankelijk van de functie, branche, ervaring en opleiding die iemand heeft. Dus je kunt het niet één op één overnemen. Soms wordt er vermeld dat er een ‘marktconform salaris’ is. Dit zou dan vergelijkbaar moeten zijn voor functies binnen jouw branche.

Tip 2: Bekijk de CAO

Als de functie waarop je solliciteert onder een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) valt, staat dit vaak in de vacature vermeld. In dat geval wordt er meestal een schaal genoemd met een minimum en maximum salaris dat je kunt verdienen. Dit geeft ook meteen de mogelijke groei aan van je salaris. Over de schaal valt vaak niet te onderhandelen, wel kun je proberen hoog in te stappen in die schaal. Je kans op doorgroeien is dan de komende jaren misschien wel minder groot.

Tip 3: Vraag naar salaris bij het sollicitatiegesprek

Staat het salaris niet vermeld bij de vacature? Dan kun je altijd bellen naar de contactpersoon bij de vacature om meer informatie in te winnen, bijvoorbeeld een salarisindicatie, de CAO of de salarisschalen. Dit is geen gekke vraag en een HR-medewerker zal hier vaak een antwoord op kunnen geven. Voordeel is dat je dan met een richtlijn het gesprek in gaat zodat je weet of het überhaupt aansluit bij je verwachtingen.

Je kunt in het eerste gesprek ook vragen naar de jaarlijkse salarisverhoging. Bij de meeste bedrijven groei je jaarlijks een percentage in je salaris. Vraag ook waar dit op gebaseerd is, zoals targets, beoordelingen of andere systemen.

Tip 4: Onderhandel op het juiste moment

Tijdens je eerste gesprek is het meestal niet het moment om echt al te onderhandelen. Afhankelijk van hoe jouw sollicitatieprocedure verloopt, zal je salaris aan bod komen. Je kunt hier natuurlijk al wel naar vragen als dit voor jou een belangrijk punt is. Je komt als kandidaat wel beter over als je niet teveel nadruk legt op het salaris. Je wilt gekozen worden op je kwaliteiten en inhoud. Wacht daarom tot een volgend gesprek of de contractbespreking om over je salaris te onderhandelen. Het kan ook zijn dat er andere mensen bij betrokken zijn die niet bij je eerste sollicitatiegesprek zitten.

Tip 5: Bepaal jouw salarisindicatie

Het kan ook zijn dat het bedrijf jou in het eerste gesprek om een salarisindicatie vraagt. Bedenk vooraf goed wat het minimale salaris is dat je wilt verdienen. Je kunt aangeven wat je ondergrens is. Dat biedt wat perspectief voor de salarisonderhandeling, deze vindt niet plaats op het moment dat ze jou om een indicatie vragen. Je kunt ook aangeven dat je dit pas wilt bespreken als jullie allebei zeker zijn dat jij de juiste kandidaat voor de functie bent. Dit geeft jou wel iets minder zicht op wat je kunt gaan verdienen.

Sommige mensen zijn bereid om bij een nieuwe baan minder salaris te accepteren, als het werk inhoudelijk veel kansen biedt. Bedenk ook wat andere voorwaarden zijn die voor jou belangrijk zijn zoals flexibele werktijden, vakantiedagen, vervoer, een bonus, pensioenregeling en opleidingsmogelijkheden.

Tip 6: Wel of niet je salarisstrook doorgeven

Soms wordt tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd naar je huidige salaris, zodat ze kunnen bepalen wat een logische vervolgstap voor je zou zijn. Het is niet slim om te liegen over je salaris. Het komt namelijk regelmatig voor dat je een salarisstrook moet doorgeven of wordt opgevraagd tijdens de sollicitatieprocedure. Als je dan gelogen hebt, verlies je het vertrouwen van je potentiële nieuwe baas. Je kunt echter ook aangeven dat je niet tevreden was over je salaris en dat je geen verkeerde indicatie wilt geven.

Tip 7: Zoek uit wie je spreekt voor je salarisonderhandeling

Zoek ook uit met die je om de tafel zit tijdens je contractbespreking. Zo zit een manager meestal op de inhoud en wil die persoon het team verrijken met jouw kwaliteiten. Een HR-medewerker zal meer kijken naar de budgetten, schalen en regels die gelden. Hieruit kun je opmaken hoeveel ruimte voor salarisonderhandeling er is.

Tip 8: Aanpak voor jouw contractbespreking

Bedenk voor je het gesprek aangaat wat jouw minimale eisen zijn. Dit gaat over het salaris, maar ook over de uren die je wilt werken, of je voldoende pensioen opbouwt, je vakantiedagen, de reistijd en het vervoer. Bedenk waarover je bereid bent te onderhandelen en waar je waarde aan hecht. Minder salaris, maar meer vrijheid om je werk in te delen? Dat kan een optie zijn. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn daarom ook een belangrijk onderdeel van je contractbespreking en onderhandeling. Los van je salaris kun je hier ook je voordeel mee doen, denk aan je zorgverzekering een leaseauto van de zaak of kinderopvang.

Tip 9: Bekijk je salarisvoorstel zorgvuldig

Tijdens de sollicitatieprocedure zal de werkgever je een salarisvoorstel doen. Onderhandelen is geven en nemen. Het kan zijn dat je ergens op in moet leveren om wel die droombaan te kunnen krijgen. Het is daarom belangrijk om een open houding aan te nemen zodat er van beide kanten ruimte is voor onderhandeling. Weet ook wanneer je moet stoppen, je wilt graag op goede voet beginnen aan je nieuwe baan. Je hoeft echter niet met het eerste beste voorstel akkoord te gaan.

Is het salaris veel te laag? Dan moet je bedenken of de baan inhoudelijk wel bij jouw niveau en ervaring past. Heb je het vermoeden dat je elkaar niet vindt in de onderhandeling? Dan kun je beter zo vroeg mogelijk het proces staken. Daarmee voorkom je dat de werkgever en jijzelf teveel energie steken in een uitzichtloze situatie.

Tip 10: Bepaal je aanpak voor salarisonderhandeling

Tijdens de onderhandeling is het slim om qua salaris wat hoger in te zetten omdat de werkgever probeert zijn budget zo goed mogelijk te gebruiken. Meestal starten ze lager dan wat je kunt krijgen. Vooral in functies waarbij onderhandeling onderdeel is van de baan, wordt van je verwacht dat je gaat onderhandelen. Tenzij bij de vacature duidelijk vermeld wordt dat daar geen ruimte voor is. Je laat zien dat je jezelf en je kwaliteiten serieus neemt door jezelf hoog – maar realistisch – in te schatten.

Vraag de waarde die past bij jouw opleiding, ervaring en capaciteiten. Zakken in het aanbod is altijd gemakkelijker dan achteraf meer vragen. Je kunt ook een brandbreedte voor je salaris aangeven, bijvoorbeeld minimaal € 2.600 tot € 3.000.

Ontdek met het Salariskompas of wat een passend salaris is bij je huidige functie of nieuwe baan.

Tip 11: Zorg voor jezelf bij de contractbespreking

Elk bedrijf pakt het weer anders aan, een contractbespreking via de mail of echt een gesprek. Bedenk welke primaire en secundaire voorwaarden passen bij jouw leven.

Overvalt de contractbespreking je? Geef dan aan dat je even de tijd neemt om het aanbod te laten bezinken. Dit geeft je kans nog te overleggen met je netwerk voor je een definitieve keuze maakt. Zo kun je ook nog een tegenvoorstel doen tot je tot een compromis komt wat voor alle partijen goed voelt.

Heb je getekend? Gefeliciteerd! Het is wel nog zinvol te kijken wat de impact van je nieuwe financiële situatie is. Veranderen je toeslagen van de Belastingdienst bijvoorbeeld? Ontdek het met de Werk Wissel Wijzer.


Wil je meer weten?